HGK - Županijska komora Zadar, partner u INTERREG MED projektu 4helix+, dvjema je domaćim tvrtkama iz područja kulturno-kreativnih djelatnosti osigurala sudjelovanje na događaju Plavi bootcamp, koji se u sklopu projekta održao 20. i 21. veljače u španjolskom gradu Sevilla, u organizaciji Gospodarske komore iz Seville, također partnera u projektu. Printshop d.o.o. (Zadar) i Minshara d.o.o. (Split) predstavili su se na ovom događaju kao potencijalni Pružatelji znanja u sklopu projekta te ponudili svoje usluge i stručnost španjolskim mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MMSP-ovima) plavoga gospodarstva. Bootcamp u Sevilli usredotočio se na tri specifična sektora Plavog rasta: obalni i pomorski turizam, nautički sektor te pomorski prijevoz. Tijekom Plavog bootcampa potencijalni Pružatelji znanja iz svih partnerskih zemalja u projektu imali su priliku susresti se i blisko surađivati s lokalnim MMSP-ovima spomenutih sektora Plavog rasta. Na specifičnim radionicama o problemima Plavog rasta i kreativnosti te prezentacijama studija slučaja i terenskih posjeta uspješnim primjerima plavog rasta u regiji organizatora, Pružatelji znanja dobili su dragocjeno i holističko iskustvo koje će im pomoći istražiti nove ideje i pristupe, razgovarati o novim proizvodima, identificirati nove plave niše te proučiti daljnju suradnju radi osmišljavanja uspješnih inovacijskih projekata s MMSP-ovima.

Barbara Aranza Strihić, generalna direktorica zadarske tvrtke Printshop d.o.o. specijalizirane za dizajn, grafičku pripremu i digitalni tisak, pohvalila je organizaciju ovakvih događaja i projekata koji kreativnim domaćim stručnjacima omogućuju pristup novim tržištima:
„Na poziv HGK za Pružatelja znanja na Bootcampu projekta 4helix+ rado smo se odazvali te stekli divno iskustvo sudjelujući u dvodnevnom projektu koji se održao u Sevilli. Projekt je nastavak poticanja međunarodne suradnje u plavom sektoru. Nakon divnog predstavljanja Floresa koji je omogućio uvid i značaj u maritimnost riječnih luka, predstavile su se i razne kompanije - od inovativnih brodograditelja, jedriličara i iznajmljivača, do velikih transportnih tvrtki čije bi se potrebe ovim projektom mogle ostvariti s domaćim ili stranim tvrtkama. Nakon uvida u potrebe njihova tržišta, kreativni stručnjaci iz raznih zemalja imali su mogućnost predstaviti se sudionicima projekta te smo nakon izlaganja imali radionicu koja je kreativnim stručnjacima te sudionicima projekta omogućila uvid u način na koji do ideja dolaze najbolji kreativci svijeta. Radionicu je vodio Ariel Guersenzvaig, PhD (Design – Research).Također bila je omogućena i interakcija potencijalnih klijenata, s potporom organizatora projekta s naše i njihove strane te su izneseni i stvarni zahtjevi i upiti španjolskih tvrtki, koji su otvorili nama iz kreativnog odjela mogućnosti pristupa na strano tržište. Ovakvi projekti vrlo su važni nama kreativcima jer nam omogućavaju lakši pristup novim idejama i mogućnost da podijelimo iskustva s kreativnim odjelima iz drugih zemalja. Želim se zahvaliti Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar za sudjelovanje te iznimno dobroj suorganizaciji događaja i putovanja.”

Branislav Petković, vlasnik i izvršni direktor splitske konzultantske tvrtke Minshara d.o.o. rekao je kako su konkretni susreti s potencijalnim španjolskim klijentima glavni motiv sudjelovanja na događaju:
„Najprije bih htio zahvaliti HGK - ŽK Zadar na pruženoj prilici i odličnoj organizaciji puta. Na posjet Sevilli odlučio sam se zbog dva razloga: kako bismo upoznali poduzetnike iz druge regije i izazove s kojima se susreću te im ponudili usluge kojima će te izazove riješiti. Minshara d.o.o. ima bogato iskustvo u optimizaciji poslovnih procesa i pripremi tvrtki za implementaciju raznih poslovnih sustava (ERP, CRM, LMS). Uz poslovno savjetovanje, na tržištu nudimo i jedinstveni proizvod - izradu društvenih igara koje predstavljaju klijenta, što je novost u marketingu. Od tvrtki koje sam upoznao u Sevilli, posebno bih istaknuo Lamaignere Cargo i Guadaluxe, s kojima ćemo pokušati ostvariti suradnju. Za kraj bih još jednom pohvalio cijeli projekt 4helix+ te ideju koja stoji iza njega.“

projekt 4helix+ Sevilla 21.2.2019..jpg

Drugi dio Blue Bootcampa u Sevilli – Design thinking radionica; Izvor: HGK ŽK Zadar


Plavi bootcampovi organiziraju se u sklopu projekta 4helix+ u svim partnerskim pilot-područjima (Lisabon, Sevilla, Barcelona, Solun, Tirana, Ancona, Zadar) radi ubrzanja inovacijskih procesa u sektorima Plavog rasta, i to suradnjom na regionalnoj i transnacionalnoj razini, u sklopu koncepta otvorenih inovacija. Riječ je o dvodnevnom događaju na kojem se lokalni mikro, mali i srednji poduzetnici (MMSP) plavoga gospodarstva imaju priliku susresti i intenzivno raditi s potencijalnim Pružateljima znanja (stručnjacima u kulturno-kreativnim industrijama) iz ostalih projektnih područja kako bi zajednički istražili i dijagnosticirali individualne inovacijske potrebe MMSP-ova te izradili nove poslovne ideje i rješenja, koje bi mogli razviti uz pomoć 4helix+ inovacijskog vaučera.

Projekt 4helix+, ukupne financijske vrijednosti 2,2 milijuna eura sufinancirane iz EU programa INTERREG Mediteran, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar provodi od veljače 2018. u partnerstvu s još devet institucija iz ukupno sedam zemalja europskog dijela Mediterana. Fokus je projekta na poticanju kreativnih inovacija u sektoru plavoga gospodarstva. Projekt onim mikro MSP-ovima i start-up tvrtkama plavoga gospodarstva koji žele unaprijediti svoje poslovne procese, proizvode ili usluge putem suradnje s kulturno-kreativnim industrijama, nudi aktivnosti obuke i financiranja inovativnih projekata. Približno pola milijuna eura iz ukupnih sredstava projekta dodijelit će se odabranim tvrtkama plavoga gospodarstva upravo za financiranje uvođenja kreativne inovacije u poslovanju, koju će razviti i implementirati uz pomoć tzv. Pružatelja znanja – stručnjaka u kulturno-kreativnim industrijama te s njima aplicirati na Poziv za dodjelu inovacijskog vaučera u iznosu do 10.000 eura po projektu. HGK- Županijska komora Zadar početkom veljače objavila je spomenuti Poziv na svojim službenim web-stranicama. Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MMSP) iz Zadarske županije, koji djeluju u području plavoga gospodarstva (ribarstvo, akvakultura, obalni i pomorski turizam, brodogradnja, plava biotehnologija itd.), da se prijave na natječaj za dodjelu inovacijskih vaučera u iznosu do 10.000 eura po vaučeru, kako bi istražili poslovne prilike ili riješili inovacije malih razmjera u svome poslovanju, i to uz stručnu podršku kulturno-kreativnih industrija (Pružatelji znanja). Natječaj je otvoren do 31. travnja, a sve informacije mogu se pronaći na službenoj web-stranici Županijske komore Zadar https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-zadar/otvoren-poziv-na-prijavu-za-inovacijske-vaucere-u-sklopu-interreg-med-projekta-4helix