Objavljeno: 01. 04. 2020. , Ažurirano: 24. 12. 2020.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je danas da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te COVID kredite.

Vlada će nastaviti mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžiti mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, koja također iznosi 2.000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto.

Ta se mjera, rekao je premijer Plenković, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine, posebno za prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ako su imali pad prometa veći od 60 posto. I ta potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite, istaknuo je premijer Plenković.

Ujedno je najavio nastavak izdavanja COVID kredita za likvidnost poduzetnika putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a. VIŠE...

 

Prijave HZZ-u za potpore za očuvanje radnih mjesta – NOVO! Potpore poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom i Potpora za očuvanje radnih mjesta - srpanj-kolovoz 2020. Ažurirano: 7. 8. 2020.

Odgode plaćanja poreza – objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojim se regulira provedba postupka plaćanja poreza u posebnim okolnostima. Ažurirano: 30. 03. 2020.

Kako do vrlo povoljnih zajmova HAMAG-BICRO-a – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom poljoprivrede, provodi šest novih mjera namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima za prevladavanje pandemije. Ažurirano: 05. 05. 2020. 

Mjere HDS ZAMP-a za ugostitelje i pružatelje drugih uslužnih djelatnosti – ZAMP ugostiteljskim objektima, hotelima i drugim uslužnim djelatnostima koje ne posluju od 15. ožujka od tog datuma neće zaračunavati naknadu za korištenje glazbe, a za razdoblje od 1. do 14. ožujka će im obračunati samo polovicu naknade koju inače plaćaju. Ažurirano: 30. 03. 2020.

Beskamatni krediti HBOR-a poduzetnicima u turističkim djelatnostima - Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak zaključili su „Sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti poduzetnicima u sektoru turizma“ čime je omogućeno odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve mjere suzbijanja posljedica koronavirusa – Predloženo je 11 mjera, među kojima: uspostavljanje kreditne linije za obrtna sredstva za sektor poljoprivrede i šumarstva te prerade drva, novi program državnih i de minimis potpora, primjena dodatnog mehanizma fleksibilnosti između fondova za povećanje proizvodno vezanih plaćanja ili uvođenje interventnih mjera (tov junadi, krave u proizvodnji mlijeka, ovce i koze, voće i povrće, šećerna repa, krmno proteinsko bilje, krave dojilje), financiranje privremene obustave ribolova,... Ažurirano: 25. 03. 2020.

Nove mjere pomoći poljoprivrednicima – na sjednici Vlade 2. travnja predložene su izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi, donesene su odluke o javnoj nabavi poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda javnih naručitelja i o privremenoj izvanrednoj mjeri pomoći malim mljekarama te Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini. Objavljeno: 02. 04. 2020.

Izvanredna mjera pomoći malim mljekarama – radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Odluka o privremenom ukidanju obveze plaćanja članarine HGK – Komora neće naplaćivati članarinu od 1. ožujka do 31. svibnja 2020. godine svim članicama kojima je odlukom Stožera civilne zaštite zabranjen rad. Ažurirano: 24. 03. 2020.

Vlada RH objavila 63 mjere za pomoć gospodarstvu te ih predstavila Saboru, a najavila i nove mjere, među njima podizanje naknada s 3250 kuna na 4000 kuna te preuzimanje na teret države davanja to jest doprinosia. Ažurirano: 18. 03. 2020.

Mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – tvrtkama u djelatnostima pogođenima koronavirusom HZZ će isplatiti 3.250 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu ili 1.625 kuna mjesečno po radniku koji radi u nepunom radnom vremenu. Ažurirano: 06. 04. 2020.

Mjere Ministarstva financija, Porezne uprave – svaka obveza koja dospijeva u vremenu posebnih okolnosti do 20. 06. 2020. odgodit će se za 3 mjeseca, a pravo na odgodu PDV-a imaju poduzetnici koji su u 2019. godini imali prihode do 7,5 milijuna kuna i porez obračunavaju prema izdanim računima. Ažurirano: 06. 04. 2020.

Mjere Hrvatske banke za obnovu i razvitak – HBOR je uveo moratorij na postojeće obveze, reprogramiranje kreditnih obveza, nove kredite za likvidnost te police osiguranja (garancije) kao kolateral za odobrenje kredita. Ažurirano: 06. 04. 2020.

Upute za slanje zahtjeva za odgodu plaćanja paušalnog poreza na dohodak – Obveznici paušalog poreza na dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak, budući da godišnji paušalni porez i prirez porezu plaćaju tromjesečno, mogu od nadležne porezne uprave zatražiti odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti. Ažurirano: 06. 04. 2020.

Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 36/20) – Ministarstvo turizma propisalo je odgodu ili oslobađanje od plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u posebnim okolnostima. Objavljeno: 25. 03. 2020.

HGK predložio konkretne mjere za pomoć gospodarstvu – Predsjednik HGK Burilović u sklopu delegacije domaćega gospodarstva ministru financija Zdravku Mariću je naveo mjere koje Komora predlaže za pomoć poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno koronavirusom. Ažurirano: 11. 03. 2020.

COVID 19 – Mjere za očuvanje radnih mjesta u Zadarskoj županiji – donosimo informacije i upute Područnog ureda HZZ-a Zadarske županije te dio potrebnih dokumenata za ostvarivanje mjere očuvanja radnih mjesta isplatom minimalne plaće. Ažurirano: 24. 03. 2020.

Banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate – Ministarstvo financija dogovorilo je s bankama moratorij na otplatu kredita fizičkim i pravnim osobama koje ih ne mogu otplaćivati zbog smanjenih prihoda ili gubitka posla izazvanog epidemijom koronavirusa. Ažurirano: 20. 03. 2020.

Mjere Ministarstva turizma za pomoć gospodarstvu zbog epidemije izazvane koronavirusom – Uz odgodu ili oslobađanje plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušalce), Ministarstvo je donijelo odluku o odgodi plaćanja koncesijske naknade za korištenje turističkog zemljišta u kampovima. Ažurirano: 06. 04. 2020.

VLADA: Izmjene turističkih zakona za financijsko rasterećenje turističkog sektora – Ministarstvo je uvelo mogućnost zaduživanja TZ-ova, a u Zakon o pružanju usluga u turizmu je uvelo moratorij na raskid ugovora od 180 dana za nerealizirana putovanja. Objavljeno: 02. 04. 2020.

FINA objavila poziv za podnošenje inicijalnih zahtjeva na portal MJERE – FINA je pozvala sve gospodarske subjekte čije je poslovanje ugroženo zbog pandemije da se od 31. ožujka inicijalno prijave za mjere Vlade Republike Hrvatske radi očuvanja gospodarske aktivnosti i likvidnosti putem jedinstvenog online portala koji je u tu svrhu uspostavila Fina. Ažurirano: 01. 04. 2020.

Izvor: Shutterstock