Objavljeno: 11. 03. 2020. , Ažurirano: 11. 03. 2020.


Predsjednik HGK Luka Burilović danas je u sklopu delegacije predstavnika domaćega gospodarstva posjetio ministra financija Zdravka Marića i naveo mjere koje Komora predlaže za pomoć poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno koronavirusom.

"HGK svakodnevno osluškuje probleme svojih članica, pa i ove mjere koje predlažemo dolaze upravo od njih. Usmjerene su ponajprije na produktivne i izvozno orijentirane sektore ekonomije, a njihovom ćemo što skorijom implementacijom nastaviti djelovati preventivno i tako u maksimalnoj mjeri kontrolirati situaciju. Cilj je jasan, pomoći tvrtkama i gospodarstvu da prebrode ovu krizu, uz minimalan utjecaj na državni proračun", istaknuo je Burilović komentirajući mjere za očuvanje poslovanja domaćih tvrtki.

One, među ostalim, uključuju kreiranje HBOR-ova kreditnog programa s minimalnim kamatnim stopama kojim bi se svim ugroženim poslovnim subjektima osiguralo reprogramiranje kredita s mogućnošću odgode plaćanja (počeka). Osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se sufinancirale plaće radnika tvrtki koje trpe posljedice zbog koronavirusa kako bi se sačuvala likvidnost. Fleksibilniji pristup u stupanju potraživanja u status loših kredita (NPL-ova), čime bi se osiguralo da kratkoročna kriza ne dovede trenutno zadužena poduzeća do bankrota. Predlaže se i obročna otplata poreza na dobit iz financijske 2019. godine u šest mjeseci (obroka) te hitno skraćivanje procedure uvoza radne snage i poreznog rasterećenja sezonaca radi lakšeg zapošljavanja nakon što se situacija smiri.

Tu su i mjere koje bi se morale koordinirati s Europskom komisijom, poput izmijenjenih i ciljano korištenih sredstava EU fondova, odnosno lobiranja za interventna sredstva. To u prvome redu podrazumijeva promjenu pravila o mogućoj visini i namjeni državne pomoći (state aid) pod koju bi se mogli uvrstiti troškovi potrebni za održavanje poslovanja i radnih mjesta te brzo i trenutno reprogramiranje dostupnih sredstava EU fondova, naročito onih koje ne koristimo u dovoljnoj mjeri. "Preusmjeravanje tih sredstava u sektore i tvrtke najugroženije krizom jamčilo bi stabilnost gospodarstvu bez većih financijskih udaraca na državni proračun. Moramo pokazati svojim poduzetnicima da nisu prepušteni sami sebi u ovoj teškoj situaciji", izjavio je Burilović.

Pohvalio je i volju Vlade da čuje glas gospodarstva te naglasio da će Komora nastaviti odličnu suradnju sa Stožerom civilne zaštite RH na rješavanju svakodnevnih problema gospodarstvenika u poslovanju.

HGK i dalje provodi analizu situacije na terenu, a svoje će buduće preporuke i djelovanje u vezi s ovom temom temeljiti upravo na informacijama poduzetnika.

Izvor: HGK