Objavljeno: 01. 10. 2020. , Ažurirano: 03. 11. 2020.


U okviru projekta Partner net 2 koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014/2020 / Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja provodile su se aktivnosti usmjerene na jačanje kompetencija nezaposlenih osoba radi povećanja njihove zapošljivosti i stjecanje znanja potrebnih za pokretanje vlastitog poduzetništva i samozapošljavanje.

Nositelj projekta PARTNER NET II je Javna ustanova  Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, a partneri na projektu su Centar za poduzetništvo Osijek, HGK – Županijska komora Osijek i HZZ Regionalni ured Osijek.

Tijekom trajanja projekta Županijska komora Osijek organizirala je za nezaposlene osobe edukaciju Osnove poduzetništva, te kontinuirano provodila pojedinačna savjetovanja s osobama koje su željele pokrenuti vlastiti posao, korištenjem potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Za područje Osječko-baranjske županije HZZ je u 2019. godini odobrio 843, a u prvih devet mjeseci 2020. godine 158 zahtjeva za korištenje potpore za samozapošljavanje.

U razdoblju do početka 2019. do kraja rujna 2020. godine 118 nezaposlenih osoba koje su željele pokrenuti vlastiti posao bile su na savjetovanju o pokretanju vlastitog posla ili na edukaciji o osnovama poduzetništva u Županijskoj komori Osijek.

Prema povratnim informacijama polaznika edukacije i korisnika usluge savjetovanja njih 55 je pokrenulo vlastiti posao - osnovalo trgovačko društvo ili obrt. Neke od tih osoba koristile su potpore za samozapošljavanje, a dio njih pokrenuo je posao vlastitim sredstvima, bez korištenja potpora jer im je zahtjev odbijen. Unatoč tome te osobe odlučile su ostvariti svoju poduzetničku ideju.

Posjetili smo desetak novoosnovanih tvrtki i obrta čiji vlasnici su bili na savjetovanju u ŽK Osijek i u nastavku je nekoliko osnovnih informacija o svakoj od tih tvrtki.

BOKA DESIGN d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge sa sjedištem u Osijeku

Osnivač i direktor tvrtke je Damir Bencek.

Tvrtka se bavi proizvodnjom ekološki prihvatljivih predmeta od drveta. U ponudi imaju proizvode namijenjene djeci do 7 godina starosti – stolice, stolove, spremnike za igračke i drvene igračke koje su već generacijama omiljene igračke za djecu i prvi izbor roditelja koji žele da se njihova djeca igraju kvalitetnim igračkama od prirodnih materijala.

 bokadesign.jpg

Proizvode i didaktičke igračke koje su posljednjih godina najtraženije igračke za djecu jer omogućuju da se pravilno razvijaju kroz igru. Veliki naglasak je na sigurnosti djeteta prilikom igre. Svi rubovi su zaobljeni kako bi se rizik od eventualnih ozljeda sveo na minimum. Također površina svake igračke je glatka, bez hrapavih dijelova i obojana privlačnim živim bojama i to visoko kvalitetnim eko akrilnim bojama koje su ekološki prihvatljive, netoksične, nezapaljive i otporne na atmosferske utjecaje. Proizvodi se ručno izrađuju što im daje unikatnost.

LEVANT - GREGALE d.o.o. za graditeljstvo i usluge sa sjedištem u Tenji.

Osnivač i direktor tvrtke je Miro Suver.

Tvrtkla se bavi izradom i montažom pergola tendi koje su moderan i tehnološki napredan način natkrivanja terasa privatnih kuća, ugostiteljskih objekata ili terasa poslovnih prostora. Izrađuju se po mjeri za svakog kupca posebno. Pergole su dugotrajne, aluminijske konstrukcije s pomičnim krovom i sve na njima je otporno na vanjske utjecaje i koroziju. Mogu se i ostakliti i zatvoriti u zimski vrt.

 pergola tende 1.jpg

Tvrtka ima otvoren izložbeno-prodajni salon u trgovačkom centru Avenue Mall Osijek, a u svojoj ponudi ima i suncobrane, vrtni namještaj i podne obloge za terase najviše kvalitete.

SOFFA OS DESIGN j.d.o.o. za usluge i trgovinu sa sjedištem u Josipovcu.

Osnivač i direktor tvrtke je Dragan Serdar.

fotelje.jpg

Soffa OS design bavi se proizvodnjom namještaja po mjeri, tapeciranjem i presvlačenjem namještaja. U tvrtki se rade i popravci namještaja, a u okviru te usluge se kvalitetno i profesionalno obavlja šivanje i prekrajanje.Tapeciranjem ili presvačenjem se namještaju daje potpuno novi izgled. Sjedište tvrtke je u Osječko-baranjskoj županiji tvrtka, ali svoje uslugepruža na području cijele Hrvatske. 

DOLOCO d.o.o. za logistiku, transport i consulting sa sjedištem u Osijeku

Osnivač i direktor tvrtke je Dragana Buljubašić.

Tvrtka se bavi pružanjem usluga organizacije transporta i savjetovanjem. Nastala je kao spoj dugogodišnjeg rada i iskustva na području logistike, uvoza, izvoza, skladištenja sa strane kupca koji traži transport i same usluge transporta kao ispunjenje potreba kupaca.

dolocoGrapf.png

Po pitanju destinacije, količine robe i željene cijene tvrtka pronalazi za naručitelja transporta najbolju opciju ili nudi više opcija na izbor. Tvrtka nudi organizaciju transporta bez obzira radi li se o  jednoj paleti robe ili punom šleperu te bez obzira na mjesto utovara/istovara. Nudeći i uslugu savjetovanja za svoje klijente uvijek pokušava pronaći najpovoljniju opciju i ispuniti sve zahtjeve svojih klijenata.

RAVNA TOČKA j.d.o.o. za dizajn i usluge sa sjedištem u Osijeku.

Osnivač i direktor tvrtke je Ante Krešo.

Tvrtka Ravna točka bavi se grafičkim dizajnom. Za tvrtke kreira logo, reklamu, vizitke i druge usluge grafičkog dizajna. Također izrađuje personalizirane pozivnice za vjenčanje, s motivom po želji budućih mladenaca.

Ante Krešo.jpg
Ante Krešo, osnivač i direktor tvrtke Ravna točka j.d.o.o.


Jedna od usluga kojima se tvrtka bavi je digitalizacija VHS kaseta na način da se VHS kaseta presnimi na računalo, gdje se može napraviti manja korekcija smetnji, slike i zvuka. Poslije male restauracije snimljeni sadržaj se prenosi na USB stick ili eksterni hard disk. Jednom kada se sadržaj VHS kasete prebaci na računalo on je trajan.

AROMA ART, obrt za masažu, Osijek,

Vlasnica obrta je Ivana Pavošević Vučković.

fotelja.jpg

Godine edukacije, među kojima je i edukacija na Wellness akademiji, na Učilištu Lovran u Opatiji, te niz godina prakse rezultirale su usavršavanjem raznih vrsta masaža. Tako Studio za masažu Aroma art nudi od klasičnih i anticelulitnih, preko terapeutskih i refleksoloških, pa sve do suvremenih wellness masaža. Studio je smješten u centru grada, a s ciljem daljnjeg usavršavanja i uvođenjem novih, holističkih metoda nastoje obogatiti svoju ponudu masaža te postojećim i novim klijentima ponuditi nešto novo i pomalo egzotično.

MABLISS, obrt za dizajn i proizvodnju odjeće, Osijek,

Vlasnica obrta je Ana Mihaljević.

 

Ana Mihaljević Marko Mrkonjić.jpg
Ana Mihaljević, vlasnica obrta Mabliss; Izvor: Glas Slavonije; Snimio: Marko Mrkonjić.


Modni studio Mabliss proizvodi i nudi atraktivnu odjeću pod vlastitim brendom. U ponudi imaju haljine, balonere, pelerine i odijela za svaku prigodu. Odijela su izrađena od visoko kvalitetnih tkanina i ugodna su za nošenje. U svom sastavu imaju visoki postotak viskoznog vlakna. Baloneri  i pelerine izrađuju su od zanimljivih tkanina različitih boja i dezena i plijene svojom posebnošću. Haljine modne marke Mabliss izuzetno su atrakivne, a odlikuju ih kvalitetni materijali i tkanine različitih boja i uzoraka. Haljine od tila boje kože s izvezenim cvjetnim motivima pričaju svoju modnu priču.

MY STORY obrt za izradu suvenira i trgovinu, Osijek,

Vlasnica obrta je Marina Mikleušević Stamatoski.

Obrt My story bavi se izradom i prodajom suvenira te izradom personaliziranih proizvoda prema željama kupca i to šalica, kišobrana, otirača, eko torbi i sličnih proizvoda. Obrt se bavi i prodajom repromaterijala za svatove, cvjećarnice i kreativce. Prodaja ovih lijepih i maštovitih proizvoda i suvenira te repromaterijala obavlja se online putem Facebook stranice obrta.

My story vlasnica.jpg
Marina Mikleušević Stamatoski, vlasnica obrta My story


Obrt također ima prodavaonicu suvenira na otoku Susku, gdje posluje tijekom turističke sezone. Tijekom 2020. godine obrt je diobio certifikat Originalni Lošinjski suvenir - Torba s motivom nošnje otoka Suska.

SEEKER, obrt za proizvodnju, Tenja

Vlasnica obrta je Željka Čudić.

pokloni.jpg

Obrt se bavi  ručnom izradom cvjetnih aranžmana, poklon programa, ukrasa, pozivnica i zahvalnica za vjenčanja ili proizvoda prema isključivoj želji kupca. Također u ponudi ima ukrase i aranžmane za opremanje restorana ili svečanih sala za vjenčanje ili druge svečane ceremonije, ali i za ili svakidašnje događaje, koji prostoru daju prepoznatljivi izgled. U obrtu se izrađuju pozivnice i zahvalnice za vjenčanja te ukrasi za svadbene ceremonije prema zahtjevima stranke. U ponudi je i bogat darovni program. Osim proizvoda iz postojeće ponude moguće je i zatražiti izradu poklona prema posebnim željama. Seeker ima i raznolik Uskršnji program, Božićni program, vijence za vrata, aranžmane za groblje i razne ukrasi. Orjentiranost na želje i zadovoljstvo kupca ovaj obrt iskazao je svojom porukom: „Imate li ideju koju mi nemamo? Koju još nitko nije tražio? Vaša originalnost i naše ruke čine čuda. Javite nam se s idejom i naše vrijedne ruke realizirat će vaše želje.“

ČUVALICA OSIJEK j.d.o.o. za usluge

Osnivač i diretor tvrtke je Alen Tobler.

Pansion za pse Čuvalica – Os nudi čuvanje i brigu o kućnim ljubimcima s grijanjem u zimskom periodu i hlađenjem u ljetnom periodu.

Vlasnik Čuvalice OS.jpg
Alen Tobler, vlasnik tvrtke Čuvalica Osijek j.d.o.o.


Ovaj pansion nudi 24 satni nadzor nad ljubimcem, šetnje, istrčavanje, kupanje i najbitnije od svega ljubav prema šapicama.

Vlasnik Čuvalice OS.jpg