Objavljeno: 17. 05. 2021. , Ažurirano: 18. 05. 2021.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek pokrenula je projekt ocjenjivanja zanatskog piva, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.

Ciljevi projekta:

  • Promocija malih nezavisnih pivovara, odnosno zanatskih ili craft pivovara,
  • Osiguravanje stručne i druge pomoći pivovarama u suradnji sa znanstvenim ustanovama,
  • Promocija proizvoda zanatskih pivovara 

Pivo je proizvod koji na našim prostorima nastaje stoljećima. Osijek ima višestoljetnu tradiciju proizvodnje piva. Na području Slavonije i Baranje nastaje najviše pivarskog ječma, koji je jedna od najvažnijih sirovina za proizvodnju piva. Organizacija natjecanja u kvaliteti piva koja nastaju u manjim zanatskim ili craft pivovarama, uz stručne skupove i edukacije, koje će pratiti to natjecanje, dobrodošla je potpora malim pivarima.

Ocjenjivanje u organizaciji ŽK Osijek i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka postat će sastavni dio manifestacije Osijek Craft Beer festival, koji se održava od 2016. godine, u organizaciji osječke tvrtke Gajba d.o.o. Craft Beer Festival će tako objedinjavati ocjenjivanje piva nastalih u malim zanatskim pivovarama, stručni skup namijenjen pivarima i sam festival na kojem bi se okupljali građani uz degustaciju proizvoda malih pivovara. Rezultati ocjenjivanja proglašavat će se na festivalu, u prvom vikendu svibnja. Odnosno, u to će se vrijeme svake godine u Osijeku okupljati proizvođači i ljubitelji piva iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U travnju 2021. održano je 1. ocjenjivanje kvalitete zanatskog piva. Partner prvog ocjenjivanja bio je Badass Barley Malt, brend tvrtke Slavonija-Slad iz Nove Gradiške.

Ove godine, zbog epidemioloških mjera, Craft Beer Festival je odgođen pa je je proglašenje rezultata 1. ocjenjivanja zanatskog piva održano u Županijskoj komori Osijek.

Ovdje se nalazi Katalog 1. ocjenjivanja zanatskog piva.