Vrijeme održavanja: 15.05.2021.

Objavljeno: 17. 05. 2021. , Ažurirano: 17. 05. 2021.

Svečano proglašenje rezultata prvog ocjenjivanja zanatskih piva i dodjela priznanja najuspješnijim proizvođačima održana je 15. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Osijek.

Rezultati provedenog ocjenjivanja koje je Županijska komora Osijek organizirala u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom su šest zlatnih, osam srebrnih i trideset brončanih medalja koje je natjecateljima uručio Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek. 

Na 1. ocjenjivanje je devetnaest pivovara dostavilo 50 uzoraka, a najveći broj bodova za zlatnu medalju dobili su Beckers Craft Brewery iz Osijeka za Beckers Pale Ale i tamni lager Mangulica, Devetka Craft iz Zaboka za APU, Fabrika Bire iz Vodnjana za IPU 52, Bura Brew iz Poreča za Redsand Amber Ale i Međimurski lepi dečki za pivo Hyperbola.

Organoleptičko ocjenjivanje provela je u dva dana komisija sastavljena od deset stručnih osoba senzoričara-znanstvenika i pivara. Vodio ih je dr. Iztok Jože Košir, istaknuti stručnjak s Instituta za hmeljarstvo i pivarstvo Slovenije.

Županijska komora Osijek pokrenula je još jedno ocjenjivanje kvalitete proizvoda, ovoga puta piva, dok već 25 godina provodi ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda, 20 godina kakvoće kulena i 16 godina edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera.

"Jasno je da ocjenjivanja nemaju primarni cilj isticati najbolje, cilj je zapravo promocija proizvoda i njihovih proizvođača. Ocjenjivanja imaju edukacijski karakter, jer se kroz stručne skupove koji prate natjecanja nastoji pomoći proizvođačima da na tržište stavljaju što kvalitetnije i marketinški što bolje osmišljene autohtone proizvode. Pivo je proizvod koji na našim prostorima nastaje stoljećima. Osijek ima doista dugu tradiciju proizvodnje piva. Na području Slavonije i Baranje nastaje najviše pivarskog ječma, koji je jedna od najvažnijih sirovina za proizvodnju piva. U Slavoniji – Novoj Gradiški je i jedina tvornica slada na ovim prostorima", objasnio je Igor Mikulić, viši stručni suradnik u HGK – ŽK Osijek i predsjednik Organizacijskog odbora.

U pratećim dokumentima nalazi se Katalog 1. ocjenjivanja zanatskog piva.