Vrijeme održavanja: 09.04.2019. - 11.04.2019.

Objavljeno: 25. 03. 2019. , Ažurirano: 15. 04. 2019.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, partner u projektu 4helix+, ugostila je u Zadru od 9. do 11. travnja sudionike Plavog bootcampa i međunarodnoga brokerskog događaja. Na događajima koji su se održali u Kneževoj palači okupilo se 30 pružatelja znanja i 20 tvrtki plavoga gospodarstva iz Hrvatske, Albanije, Francuske, Grčke, Italije, Španjolske i Portugala.

Prvog dana u vrlo dinamičnoj pitching sesiji pružatelji znanja prisutnim su malim i srednjim poduzećima predstavili stručnost i usluge koje mogu ponuditi kako bi im pomogli u inovacijama. Nudile su se usluge poput: poslovnog savjetovanja, razvoja dizajna proizvoda, brendiranja i marketinga, savjetovanja o komunikacijama, inovacijskog savjetovanja, pristupa financijama, savjetovanja o održivosti okoliša i morskih resursa, usluge razvoja proizvoda u laboratoriju za digitalnu fabrikaciju itd.

razgovori 9 i 10.4 2019.jpgPredstavnici tvrtki plavoga gospodarstva iz Hrvatske, Albanije, Francuske, Grčke, Italije, Španjolske i Portugala u poslovnim razgovorima; Izvor: HGK
 
Nakon toga lokalni MSP-ovi predstavili su svoje specifične potrebe, ambicije za inovacije te aktivnosti u plavom sektoru, poput ronjenja i drugih podvodnih aktivnosti, turističkih tura, ribarenja, turističkog ribarenja, aktivnosti putničkih agencija, destinacijskog menadžmenta, podvodnih radova itd.

Plave tvrtke predstavile su i svoje inovativne projekte nadajući se da im prisutni pružatelji znanja mogu pomoći u razvoju ideje i projektne prijave. Na temelju prezentacija i preferencija sudionika, HGK – ŽK Zadar organizirala je drugog dana događaja niz B2B sastanaka, što je omogućilo svim pružateljima znanja i plavim tvrtkama da se sastanu pojedinačno i istraže mogućnosti razvoja zajedničkoga inovacijskog projekta s kojim će se kandidirati za financiranje putem inovacijskih vaučera 4helix+. Nakon B2B sastanaka organiziran je i posjet Solani Nin kao uspješnom primjeru uključivanja takve tvrtke u turističku ponudu kraja s obilaskom Kuće soli i vođenim obilascima solane.

Trećeg dana (11. travnja) na međunarodnom brokerskom događaju prisutnim tvrtkama pridružile su se inozemne tvrtke plavoga gospodarstva i dodatni pružatelji znanja.

otvaranje 11.4.2019.jpgIvan Jadreško, voditelj projekta 4helix+; Izvor: HGK


U sklopu poziva za inovacijski vaučer mikro, mali i srednji poduzetnici (MMSP) iz Zadarske županije, koji djeluju u području plavoga gospodarstva (ribarstvo, akvakultura, obalni i pomorski turizam, brodogradnja, plava biotehnologija itd.) imaju priliku osvojiti jedna od šest inovacijskih vaučera u iznosu do 10.000 eura po vaučeru, kako bi istražili poslovne prilike ili riješili inovacije malih razmjera u svome poslovanju, i to uz stručnu podršku kulturno-kreativnih industrija (pružatelji znanja). Natječaj je otvoren do 30. travnja, a sve informacije mogu se pronaći na službenoj web-stranici Županijske komore Zadar https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-zadar/otvoren-poziv-na-prijavu-za-inovacijske-vaucere-u-sklopu-interreg-med-projekta-4helix