Vrijeme održavanja: 04.12.2018. - 05.12.2018.

Objavljeno: 27. 11. 2018. , Ažurirano: 18. 12. 2018.

U utorak i srijedu, 4. i 5. prosinca, Županijska komora Zadar u sklopu provedbe aktivnosti EU projekta BLUE_BOOST sudjelovala je na 3. sastanku upravljačkog odbora projekta i u 2. studijskom tzv. cross-field posjetu s temom akvakulture ribarstva u grčkom gradu Patras. Događaj je organizirao Patras Science Park, jedna od ukupno sedam partnerskih institucija u projektu. Osim projektnih partnera, u cross-field posjetu sudjelovala su izaslanstva iz šest projektnih područja, sastavljena od stručnjaka za ribarstvo i akvakulturu iz javnih institucija i tvrtki. Za ovaj posjet iz sredstava projekta ŽK Zadar osigurala je sudjelovanje triju stručnjaka za akvakulturu i ribarstvo iz Zadarske županije, koji su uz izaslanstva iz Italije, Albanije i Grčke imali priliku posjetiti vodeće tvrtke iz ribarstva i akvakulture u okolici Patrasa. Zadarskom izaslanstvu, koje su predvodili Maša Jurin iz ŽK Zadar, koordinatorica projekta i Ivan Jadreško, komunikacijski voditelj projekta, pridružili su se Ivan Župan uime Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Valentina Andrić, načelnica Odjela za ribarstvo u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi te Vice Katačić iz tvrtke Kali tuna d.o.o.

Sudionici su za boravka u Patrasu posjetili vodeće tvrtke iz djelatnosti ribarstva i akvakulture u okolici Patrasa. Posjetili su FEEDUS, tvrtku kćer NIREUS grupacije, vodeće svjetske tvrtke u proizvodnji i prodaji mediteranskih akvakulturnih vrsta, potom ribarsku zadrugu Anagennisi koja uz ribarstvo razvija ribolovni turizam i edukacije u vezi s tradicionalnom arhitekturom i brodogradnjom te obiteljsku tvrtku Botargo Stefos koja se bavi proizvodnjom i prodajom botarga, delicije od ikre ribe, što je jedinstveno ulaganje ovakve vrste u Grčkoj i Europi i uskoro će se dalje razvijati preko namjenskih prostora za prezentacije i degustacije.

Patras, projekt Blue_boost 4. i 5. 12.2018..jpgSudionici trećeg sastanaka Upravljačkog odbora EU projekta BLUE_BOOST; Izvor: HGK

Ovo je drugi od ukupno sedam studijskih posjeta koji se organiziraju u sklopu aktivnosti projekta Program prekograničnih studijskih posjeta, kojemu je cilj povezati razne pomorske dionike iz sedam projektnih područja kako bi unaprijedili svoje međunarodne kapacitete za suradnju u inovacijama.

Na sastanku upravljačkog odbora projekta, uz predstavnike ŽK Zadar, sudjelovali su projektni timovi ostalih šest partnerskih institucija iz Italije, Grčke i Albanije. Tema je sastanka bio pregled dosadašnjih aktivnosti prema radnim paketima te plan realizacije nadolazećih aktivnosti projekta.
Projekt BLUE_BOOST Županijska komora Zadar provodi od siječnja 2017. godine, ukupna mu je vrijednost približno 1,5 milijuna, a sufinancira se iz europskog programa INTERREG Adrion.
Cilj projekta BLUE_BOOST jačanje je inovacijskog potencijala tradicionalnih i novih sektora Plavog rasta u jadransko-jonskom području. Partneri iz sedam regija usredotočuju se na prekograničnu i međusektorsku suradnju te inovaciju pomorskih klastera razmjenom znanja i pristupom temeljenom na zajednici.

Više informacija o projektu nalazi se u rubrici projekta na poveznici https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-zadar/projekt-blue-boost.