Objavljeno: 15. 03. 2020. , Ažurirano: 04. 04. 2020.

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

Najčešća pitanja i odgovore možete pogledati OVDJE.

Privremeno zatvaranje graničnih prijelaza s BiH

Posljednje ažurirane upute o postupanju u vezi s prijevozom: 

KARANTENA I SAMOIZOLACIJA

Stožer civilne zaštite uvažio je apele Hrvatske gospodarske komore i omogućio prijevoznicima da nakon utovara i istovara robe mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući sve propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Ako vozači primijete simptome bolesti COVID-19, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obiteljske medicine.

Ako vozači nisu u mogućnosti, nakon utovara ili istovara robe, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni/samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od nadležnih županijskih stožera civilne zaštite.

Ako je boravak u karanteni/samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači teretnih vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca.

Ako vozači teretnih vozila međunarodnog transporta nisu u mogućnosti, iz objektivnih razloga, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu ili koristiti smještaj u karanteni/samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavca, tada mogu boraviti u prostoru karantene u organizaciji županijskih stožera civilne zaštite.

Lokacije karantena u organizaciji županijskih stožera civilne zaštite možete pronaći u pratećim dokumentima ili ovdje.

Ako je boravak u karanteni kraći od 24 sata, vozači teretnih vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu karantene.

Odredbe se odnose i na vozače koji voze za strane prijevoznike.

Ovaj oblik smještaja u karanteni u organizaciji županijskog stožera civilne zaštite dopušten je samo za vozače gore opisane kategorije  kojima iz objektivnih razloga nije moguće koristi drugi oblik smještaja.

Stoga se upućuje prijevoznike da, u svrhu sprječavanja zlouporabe mogućnosti ovakvog smještaja, svaki prijevoznik prilikom najave ulaska vozača u karantenu u organizaciji županijskog stožera civilne zaštite predmetnom stožeru kao i samoj karanteni dostavi izjavu napisanu na memorandumu prijevoznika i ovjerenu potpisom i pečatom, a u kojoj se objašnjavaju objektivni razlozi koji ne dopuštaju smještaj vozača u vlastitom domu ili u organizaciji prijevoznika.

Ove upute se ne odnose na vozače koji voze za strane prijevoznike – njima se osigurava smještaj bez ikakvih dodatnih izjava. 

Kontakti županijskih stožera civilne zaštite nalaze se OVDJE.

Prilikom boravka u kućnoj izolaciji ili u karanteni/samoizolaciji koju je organizirao poslodavac lii u karanteni koju su organizirali županijski stožeri civilne zaštite, vozači su se dužni pridržavati mjera propisanih za samoizolaciju.

Kako provoditi samoizolaciju pročitajte OVDJE.

NAPUŠTANJE MJESTA PREBIVALIŠTA 

U skladu s Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, ovlaštena osoba poslodavca treba osigurati zaposleniku propusnicu.

Od 1. travnja je dostupan sustav e-Propusnice koji omogućuje jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav). Kako do e-Propusnice za poslodavce saznajte OVDJE.

Napominjemo da svi prijevoznici mogu prevoziti sve vrste robe.

Odluku preuzmite iz pratećih dokumenata ili OVDJE.

Prema posljednjoj uputi Stožera civilne zaštite Postupanje s osobama koje prelaze granične prelaze, vozači teretnih vozila, neovisno o državljanstvu, odvozit će robu na mjesta isporuke i bez izlaska vozača iz kabine drugi će radnici istovariti robu.

Ostale važne informacije u vezi s prometom

DODATNE INFORMACIJE I DOKUMENTI

Molimo da najnovije informacije pratite na mrežnim stranicama HGK, na poveznici https://www.hgk.hr/korona.