U javnom prijevozu ostaju maske i ograničenje na 40% kapaciteta vozila do 15. lipnja

Objavljeno: 15. 03. 2020. , Ažurirano: 28. 05. 2021.

Broj putnika u javnim prometalima ograničen na 40% kapaciteta

Stožer civilne zaštite RH donio je 22. prosinca Odluku o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19, kojom se pružatelje usluga u javnom prijevozu putnika obvezuje da u prijevoznim sredstvima ne smiju popuniti više od 40% raspoloživih mjesta te da na prijevoznom sredstvu moraju istaknuti najveći dopušteni broj putnika. Također se obvezuje sve vozače i prometno osoblje u javnim prometalima te putnike da tijekom vožne na ispravan način nose medicinske maske ili maske za lice. Putniku bez maske javni prijevoznik ne smije ne smije dopsutiti ulazak u prometalo, odnosno vozač ne smije započeti voznju ako se u vozilu nalaze putnici bez maske.

Odluci koja je stupila na snagu 23. prosinca, najnovijom je Odlukom o izmjeni, od 26. svibnja, produžena primjena do 15. lipnja 2021. godine.

 

Vlada Republike Hrvatske je 22. listopada 2020. godine donijela Odluku o usvajanju dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-a 19, kojom se dopunjava Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 (Narodne novine, broj 77/20) tako da se u Program dodaju cestovni prijevoznici robe prema registraciji djelatnosti, ali i poduzetnici koji imaju potpisane Ugovore o pružanju javnih usluga, a koji u svim ostalim odredbama zadovoljavaju uvjete propisane Programom.

Dopunama Programa pravo na potpore i dalje nemaju poduzetnici koji su bili u teškoćama 31. prosinca 2019., ali to pravo imaju mikro i mali poduzetnici uz uvijet da se nad njima ne provodi stečajni postupak te da nisu da nisu primili potporu za sanaciju ili potporu za restrukturiranje.


Nacionalni stožer civilne zaštite donio je 12. listopada Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Ovom Odlukom se, za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. 

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti na ispravan način, tako da cijelo vrijeme dok se nosi maska prekriva usta i nos:

  • zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene;
  • zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelji korisnicima, ako su posjete dopuštene;
  • vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu...

U skladu s Odlukom Stožera od 12. listopada, istoga je dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski

Više o ODLUCI.

 

Stožer civilne zaštite RH donio je 24. lipnja i Odluku o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odlukom se uvodi obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa.

Putniku bez maske za lice pružatelj usluge javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u vozilo, niti vozač smije započeti vožnju ako su u prometalu putnici bez maske. Odluka stupa na snagu 25. lipnja.

 

Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika međužupanijskog kopnenog prijevoza tijekom epidemije COVID-19

Informacije o prijevozu u drugim zemljama

Najčešća pitanja i odgovore vezane uz promet možete pogledati OVDJE

Molimo da najnovije informacije pratite na mrežnim stranicama HGK, na poveznici https://www.hgk.hr/korona.