Objavljeno: 15. 03. 2020. , Ažurirano: 13. 07. 2020.


Odlukom o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19
Nacionalni Stožer civilne zaštite je, od ponedjeljka, 13. srpnja, uveo obavezno nošenje medicinske ili zaštitne maske za:

  • medicinsko osoblje i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene,
  • vozači i ostalo osoblje te putnike u javnom prometu,
  • trgovce i kupce dok borave u u prodavaonicama,
  • zaposlenici u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi hrane, pića ili napitaka i
  • druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ovo je samo proširenje Odluke od 24. lipnja, kojom je uvedeno obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa. Više o NOVOJ ODLUCI.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 30. lipnja Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Tom se Odlukom, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. VIŠE…

Stožer civilne zaštite RH donio je 24. lipnja i Odluku o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odlukom se uvodi obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa.

Putniku bez maske za lice pružatelj usluge javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u vozilo, niti vozač smije započeti vožnju ako su u prometalu putnici bez maske. Odluka stupa na snagu 25. lipnja.

Od 19. svibnja 2020. godine u 00:00 sati omogućen je promet teretnih vozila preko svih graničnih prijelaza koji su bili otvoreni za tranzitni teretni promet prije početka epidemije.

Vozači teretnih vozila u međunarodnom prijevozu više ne moraju u samoizolaciju, a određuje im se obvezna mjera strogog pridržavanja općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Pomorski promet i prijevoz putnika od 15. svibnja bez ograničenja

Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika međužupanijskog kopnenog prijevoza tijekom epidemije COVID-19

Informacije o prijevozu u drugim zemljama

Najčešća pitanja i odgovore vezene uz promet možete pogledati OVDJE

Molimo da najnovije informacije pratite na mrežnim stranicama HGK, na poveznici https://www.hgk.hr/korona.