Objavljeno: 04. 04. 2020. , Ažurirano: 27. 04. 2020.

Uslugama u sustavu e-Građani i Osobnom korisničkom pretincu možete pristupiti ako posjedujete vjerodajnicu koja se nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica.


NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI O PROPUSNICAMA
 
PITANJE 1.:
Moraju li vozači taksi vozila imati propusnicu ako obavljaju vožnju izvan svog mjesta prebivališta?
ODGOVOR:
Taksist mora imati propusnicu svog poslodavca ako vozi izvan mjesta prebivališta, koja mu vrijedi bez obzira na to je li mu u autu stranka ili ne.
 
PITANJE 2.:
Trebaju li osobe koje nisu boravile u svome mjestu prebivališta u trenutku donošenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj propusnice pri povratku u mjesto prebivališta?
(Mnogobrojni su primjeri osoba koje su napustile svoje prebivalište na području Grada Zagreba zbog potresa te bi se vratili u mjesto prebivališta, što je i bila preporuka Stožera CZ RH.)
ODGOVOR:
Načelnik Stožera civilne zaštite RH ministar Davor Božinović je na tiskovnim konferencijama pozvao osobe da se vrate u svoja prebivališta (imaju osobnu kao dokaz) i u tim slučajevima nije potrebna propusnica.   

PITANJE 3.:
Je li hrvatskim državljanima koji rade u inozemstvu, uz poziv poslodavca koji posjeduju da se jave na posao, potrebna i propusnica za izlazak s područja prebivališta?
ODGOVOR:
Stožerima CZ gradova i općina preporučeno je da u takvim slučajevima stožer CZ na području na kojem osoba ima prebivalište izdaje propusnicu, ali uz uvjet da osoba obavezno uz sebe ima poziv stranog poslodavca.
Na granici će se osobama mjeriti temperatura i ako su zdravi, puštat će ih dalje.
 
PITANJE 4.:
Koja je procedura izdavanja propusnica za odlazak na otoke?
ODGOVOR:
Fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok, a nalazi se u kategoriji koja može pribaviti propusnicu, propusnica se može izdati ako je njen dolazak na otok nužan i neodgodiv, što obrazlaže u svom zahtjevu stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta na otoku (općinski ili gradski stožer civilne zaštite). Prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi, stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je pribaviti suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.
Pravnoj se osobi također propusnica može izdati ako je njen dolazak na otok nužan i neodgodiv, a postupak izdavanja jednak je kao i za fizičke osobe.
 
PITANJE 5.:
Koja je procedura izdavanja propusnica za poljoprivrednike/OPG-ove?
ODGOVOR:
Uputa stožerima civilne zaštite je da fizičkim osobama koje im se obrate sa zahtjevom za izdavanje propusnice radi obrade zemlje, tj. obavljanja poljoprivrednih radova izvan područja prebivališta, izdaju propusnice.
Za male OPG-ove koji nisu u sustavu PDV-a i nisu u registru poreznih obveznika Ministarstvo poljoprivrede i dalje izdaje propusnice po dosadašnjem načelu, na temelju ispunjenog zahtjeva (telefonski, e-mailom ili popunjavanjem obrasca na www.savjetodavna.hr/propusnice). Poljoprivrednici koji nisu u sustavu PDV-a te nisu u registru poreznih obveznika i dalje podnose zahtjeve na isti način kao i dosad. Također, sve izdane propusnice vrijede do navedenog isteka.
 
PITANJE 6.:
Ostvaruju li osobe koje obavljaju poslove po ugovoru putem studentskog servisa pravo na propusnice?
ODGOVOR:
Imaju pravo, poslodavac za njih upućuje zahtjev nadležnom stožeru uz navođenje razloga zašto su nužni za rad.

PITANJE 7.:
Zapošljavamo djelatnike iz drugih država koji nemaju nijednu vjerodajnicu. Kako ćemo njima izdati propusnice?
ODGOVOR:
Svaka osoba zahtjev može, osim kroz sustav ePropusnice, podnijeti i izravno instituciji od koje traži propusnicu. Institucije su obvezne putem sustava izdati, uz ispunjenje pretpostavki iz Odluke, digitalne propusnice.
 
PITANJE 8.:
Naši radnici nemaju mogućnost dobivanja elektroničke pošte. Kako da im izdamo propusnice?
ODGOVOR:
Digitalne propusnice bit će pohranjene u sustavu, a osobi se mogu poslati korištenjem elektroničke pošte ili osobnog korisničkog pretinca. U slučaju da radnik nema elektroničku poštu, poslodavac može ispisati propusnice te ih uručiti radniku.
 
PITANJE 9.:
Ja kao obrtnik ne koristim sustav ePorezne, kako ću si izdati propusnicu?
ODGOVOR:
Potrebno se obratiti lokalnom stožeru civilne zaštite.
 
PITANJE 10.:
Osoba je vlasnik tvrtke ili obrta ali u njemu nije zaposlena. Može izdati propusnice za svoje zaposlenike ali ne i za sebe?
ODGOVOR:
Sukladno Odluci, pravo na propusnice imaju radnici za obavljanje posla. Pravo na propusnice nije predviđeno za vlasnike tvrtki ili obrta. Predlažemo da se za navedeno pitanje obratite Stožeru civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.
 
PITANJE 11.:
Tko izdaje e-Propusnice sezonskim radnicima?
ODGOVOR:
Sezonskim radnicim koji poslove obavljaju za trgovačka društva i/ili obrte, e Propusnice izdaju nadležni lokalni Stožeri civilne zaštite. Za sezonske radnike koji rade za OPG-ove e Propusnice izdaje Ministarstvo poljoprivrede.
 
PITANJE 12.:
Kojem lokalnom Stožeru civilne zaštite se predaju zahtjevi – prema mjestu prebivališta/boravišta radnika ili prema sjedištu poslodavca?
ODGOVOR:
Prema sjedištu poslodavca.
 
PITANJE 13.:
Tko podnosi zahtjev za izdavanje propusnice od strane nadležnih lokalnih Stožera civilne zaštite – radnik ili poslodavac u ime radnika?
ODGOVOR:
Poslodavac u ime radnika.

 
Kako do e-Propusnice za poslodavce, saznajte OVDJE.

TEHNIČKA I KORISNIČKA PODRŠKA ZA USLUGU E-PROPUSNICE:
e-pošta: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h)
e-pošta za poslodavce: epropusniceposlodavci@uprava.gov.hr (0 – 24 h)
e-pošta za liječnike: epropusnicezdravstvo@uprava.gov.hr (0 – 24 h)
Telefon: 0800 8090 (pon – pet, od  8 do 17 sati)