Objavljeno: 01. 04. 2020. , Ažurirano: 01. 06. 2020.

1. Smiju li vozači iz trećih država zaposleni u Republici Hrvatskoj voziti u EU? 

Prema Odluci o postupanju i primjeni karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije bolesti Covid-19,  svi hrvatski državljani i strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu prema našim saznanjima u ovom trenutku smiju voziti u Republici Hrvatskoj i EU. Što se tiče specifičnih pitanja prijevoza u pojedinim državama, obzirom da se situacija mijenja iz dana u dan, preporučamo da se javite diplomatskim predstavništvima/konzularnim uredima stranih zemalja u Republici Hrvatskoj. 

2. Vrijede li mjere kućne izolacije za vozače državljane RH koji rade za strane transportne tvrtke? 

Prema Odluci o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koju je donio Stožer civilne zaštite RH 9. svibnja 2020. godine, “Hrvatskim državljanima omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.”, stoga se imaju pridržavati propisanih mjera samoizolacije radi sprječavanja i suzbijanja COVID-19 pandemije na području Republike Hrvatske dok god će ona biti na snazi. To znači da mjera samoizolacije ne vrijedi za vozače državljane RH koji rade za strane transportne tvrtke.

Sve su mjere s pripadajućim uputama i obavijestima pravodobno objavljene na web-stranicama Vlade RH, Stožera CZ i HZJZ-a te se redovito ažuriraju.

3. Trebaju li vozači stranih tvrtki koji voze u Republiku Hrvatsku ići u karantenu? 

Prema Odluci o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koju je donio Stožer civilne zaštite RH 9. svibnja 2020. godine, vozačima stranim državljanima ne izriču se mjere zdravstvenog nadzora ako se po istovaru tereta odmah vraćaju preko granice. Ako ostaju duže od 24 sata, moraju koristiti prostore županijskih karantena.

Uz to, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 28. svibnja donio Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Ovom Odlukom određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Više informacija nalazi se na web-stranicama HGK OVDJE.

4. Kakvo je stanje na granicama? 

Više informacija o stanju na granicama europskih država nalazi se OVDJE.