Vrijeme održavanja: 05.12.2019.

Plaketu za inovaciju dobio je Boris Ukić za Puntar svjetlo

Objavljeno: 06. 12. 2019. , Ažurirano: 06. 12. 2019.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Split, održanoj 5. prosinca, u nazočnosti brojnih uglednih gospodarstvenika, predstavnika lokalne i regionalne vlasti te gospodarskih i drugih institucija, tradicionalno su dodijeljena najviša priznanja HGK za uspješnost u poslovanju u županiji.

"Danas odajemo priznanje najuspješnijim županijskim tvrtkama, koje unatoč svim izazovima uspješno plove ovim našim gospodarskim vodama. Jedan od tih izazova je i permanentni nedostatak kvalificirane radne snage, na čijem rješavanju HGK u cijelosti, a time i Županijska komora Split, kontinuirano radi. Posebna zahvala stoga danas ide nositeljima županijskoga gospodarstva, a to je više od 154 tisuće zaposlenika, jer su oni najvrjedniji resursi svake tvrtke'', rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

1.jpg
Dobitnici plaketa Zlatna kuna – Boris Ukić, Goran Sapunar, Tomislav Mamić i Drago Višić s predsjednikom ŽK Split Jozom Tomašem; Izvor: HGK


Tomaš je podsjetio da su u prošloj godini rasli gotovi svi pokazatelji županijskoga gospodarstva. Tako smo u 2018. imali gotovo 10 posto više registriranih tvrtki i 5,8 posto više zaposlenih u odnosu na godinu prije, dok su prihodi porasli za nepunih 10 posto, dobit razdoblja za 15,3 posto te neto dobit za 21,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

''Realni sektor je i u 2019. nastavio iskazivati svoju ambiciju jačanja apsorpcijskih kapaciteta te u većoj mjeri korištenja sredstava iz EU fondova. Nadalje, u punom je jeku digitalizacija poslovanja, kojom ćemo transformirati poslovne procese, što HGK provodi putem projekta Digitalna komora. Ohrabrujuće su prognoze za 2020. godinu koje su naveli naši ekonomski stručnjaci, a mogu se svesti pod zajednički nazivnik – nema pada gospodarstva, u najgorem slučaju slijedi nam usporavanje'', poručila je izaslanica predsjednika Hrvatske gospodarske komore, potpredsjednica Mirjana Čagalj.

3.jpg
Dobitnici posebnih priznanja za značajne jubileje s predsjednikom ŽK Split Jozom Tomašem i potpredsjednicom HGK Mirjanom Čagalj; Izvor: HGK


Najuspješnija velika županijska tvrtka u prošloj godini je Tommy d.o.o. Tijekom svih godina poslovanja Tommy ostvaruje kontinuirano povećanje profitabilnosti i efikasnosti poslovanja, na čemu se u velikoj mjeri temelji njihov investicijski potencijal. Samo su u protekloj godini investirali oko 300 milijuna kuna u širenje prodajne mreže te unapređenje tehnologije poslovanja. Prodajna mreža Tommyja obuhvaća više od 212 prodajnih mjesta, na području devet hrvatskih županija, koja dnevno posjeti više od 350 tisuća kupaca. Tvrtka zapošljava više od četiri tisuće zaposlenika, a s povezanim društvima i više od 4500. Primajući priznanje, vlasnik Tomislav Mamić je istaknuo da upornost, rad i ambicija da se ono što se radi radi na najbolji mogući način, predstavljaju njegov put do uspjeha, te da je među brojnim dosadašnjim priznanjima Tommyju posebno ponosan na ono za odnos prema zaposlenicima. Uz Tommyja, u kategoriji velikih tvrtki nominirani su bili solinski AD Plastik i vrgoračka Mesna industrija Braća Pivac.

U kategoriji najuspješnijih srednjih tvrtki, između tri nominirane – Deltron d.o.o., Split, Fornix d.o.o., Dugi Rat i Manas d.o.o., Split, priznanje je dobio Fornix d.o.o. Tvrtka Fornix bavi se proizvodnjom statičkih i dinamičkih brtvi za autoindustriju. U potpunosti su izvozno orijentirana tvrtka koja sav prihod ostvaruje od prodaje u inozemstvu. Tvrtka posluje u tvornicama u Dugom Ratu i Pločama, u kojima zapošljava ukupno 300 djelatnika, a kupci su im brojni svjetski proizvođači automobila poput VW grupe, Mercedesa i BMW-a. ''Najbitniji faktor za uspjeh su ljudski resursi, odnosno djelatnici tvrtke'', rekao je direktor Fornixa Goran Sapunar, zahvaljujući na ovom velikom priznanju koje im dolazi upravo na desetu godišnjicu.

Putnička agencija Calvados Club d.o.o. dobitnik je priznanja za najuspješniju malu tvrtku. Osnovan 2001. godine sa sjedištem u Splitu, Calvados Club je danas vodeća tvrtka u segmentu luksuznog i iskustvenog turizma, koji se temelje na kreiranju luksuznih programa po mjeri klijenta. Prihodi tvrtke su se u posljednjih pet godina više nego udvostručili, a dvoznamenkasti rast prihoda očekuju i u 2019. godini. ''Nama je ova nagrada kruna uspješne godine te mogu samo obećati da ćemo nastojati raditi još i bolje te promovirati Lijepu Našu na emitivnim tržištima'', rekao je Drago Višić iz Calvados Cluba. U kategoriji malih trgovačkih društava nominirani su još bili Uber d.o.o., Vinišće i Pro Integris d.o.o., Split.

2.jpg
Sudionici svečanosti i članovi KUD-a Jedinstvo koji su izveli ples iz Ere s onoga svijeta; Izvor: Dalmacija danas


Plaketu Zlatna kuna za inovaciju, koju Komora dodjeljuje u suradnji s Društvom inovatora Split DIATUS, dobio je Boris Ukić za vrijedan doprinos razvoju i promicanju inovatorstva za svoje Puntar svjetlo, koje se primjenjuje na pomorskim svjetionicima.

Hrvatska gospodarska komora, koja se ponosi tradicijom dugom 167 godina, te Komora u Splitu koja ove godine obilježava 211 godina postojanja, posebna su priznanja dodijelile županijskim tvrtkama s jednako dugom i impresivnom poviješću. Priznanja su tako dodijeljena Palace Elisabeth, Hvar heritage hotelu u povodu 120 godina hvarskog hotela Palace, Klesarskoj školi Pučišća u povodu 110 godina, KUD-u Jedinstvo za 100 godina, Ustanovi DES u povodu 70, Radio Splitu u povodu 65 i Sveučilištu u Splitu u povodu 45 godina postojanja i uspješnog djelovanja. Priznanje je za splitsko Sveučilište, koje je, iako relativno mlado, odlično rangirano na više svjetskih ljestvica za znanstveno-istraživački rad, primio rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

 HGK Zlatnu kunu dodjeljuje od 1993. godine za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu. Županijska komora Split plakete Zlatna kuna dodjeljuje za uspješnost na razini Splitsko-dalmatinske županije, i to na osnovi jedinstvenih kriterija HGK, koji uključuju 21 pokazatelj poslovanja.