Vrijeme održavanja: 16.05.2019. - 17.05.2019.

Objavljeno: 15. 05. 2019. , Ažurirano: 29. 05. 2019.

U Kongresnom centru u Lisabonu (Portugal) 16. i 17. svibnja održan je European Maritime Day 2019 na kojem je sudjelovala i ŽK Zadar. U središtu su pozornosti ovog događaja koji se organizira jednom godišnje plava ekonomija, istraživanje, inovacije i ulaganja u transformaciju tradicionalnih pomorskih sektora i poticanje novih tehnologija i novih lanaca vrijednosti. EMD okuplja na jednomu mjestu pomorske stručnjake, poduzetnike i tvrtke iz plave ekonomije, predstavnike vlada, javnih institucija, nevladinih organizacija i akademskih zajednica. ŽK Zadar sudjelovala je na EMD-u kao partner na dva EU projekta koja se tiču plave ekonomije – BLUE_BOOST i MISTRAL.

Projekt BLUE_BOOST koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj programom Interreg ADRION nastoji potaknuti inovativni potencijal malog i srednjeg poduzetništva u Plavom gospodarstvu jadransko-jonskih projektnih područja kroz inovativnu i kreativnu suradnju s tzv. „novim inovacijskim agentima“. Projekt nudi inovativne usluge podučavanja za tvrtke iz Plavog sektora o tome kako inovirati i postići Plavi rast. ŽK Zadar ima ulogu vodećeg partnera u ovom projektu.

EU projekt MISTRAL sufinanciran je Europskim fondom za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg Mediterranean, a na njemu ŽK Zadar sudjeluje kao partner. Opći je cilj Mistrala stvoriti simbiotsku i transnacionalnu zajednicu mediteranskih klastera aktivnih u domenama Plavog rasta (plava energija, akvakultura, pomorski, obalni i kruzerski turizam, plava biotehnologija, morski mineralni resursi). Tijekom svojih raznih faza, Mistral namjerava izraditi, testirati, razviti i provesti dugoročnu mrežu izvrsnih klastera Plavog rasta u mediteranskom području, osigurati njenu dugoročnu održivost te djelovati kao katalizator i multiplikator inovacijskih akcija.

U jednoj od dvorana Kongresnog centra organizirano je predstavljanje projekta MISTRAL i još tri projekta koji se provode na području Baltika. Fedra Francocci iz Državnoga istraživačkog vijeća iz Italije (National Research Council – Earth System Science and Environmental Technologies – NRC), jednog od naših partnera na MISTRALU, prisutne je pobliže upoznala s projektom te aktivnostima koje su dosad provedene. MISTRAL je na EMD-u imao i svoj štand gdje su svi zainteresirani mogli dobiti više informacija o projektu.

Na EMD-u su bili prisutni projektni službenici Tehničkog tajništva Interrega koji su na svom štandu organizirali više sastanaka s članovima projektnih timova iz svih područja koja obuhvaća Interreg. Cilj sastanka bio je dobiti povratne informacije od članova projektnih timova o općem dojmu i ulozi Interrega. Svoja zapažanja o programu Interreg ŽK Zadar iskazala je na temelju iskustava u radu na projektima u dva Interregova područja – Adrion i Mediterranean.