Vrijeme održavanja: 02.10.2018. - 03.10.2018.

Objavljeno: 26. 09. 2018. , Ažurirano: 12. 10. 2018.

U Heraklionu na Kreti (Grčka) 2. i 3. listopada održan je treći sastanak projektnih partnera EU projekta Mistral koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg MED. Domaćin dvodnevnog sastanka, na kojem su uz ŽK Zadar sudjelovali predstavnici 14 partnerskih institucija iz Italije, Grčke, Albanije, Španjolske, Francuske, Portugala i Cipra, bila je Regija Kreta – Uprava za okoliš i prostorno planiranje. Opći je cilj Mistrala stvoriti simbiotsku i transnacionalnu zajednicu mediteranskih klastera aktivnih u domenama Plavog rasta (plava energija, akvakultura, pomorski, obalni i kruzerski turizam, plava biotehnologija, morski mineralni resursi). Tijekom svojih raznih faza Mistral namjerava izraditi, testirati, razviti i provesti dugoročnu mrežu izvrsnih klastera Plavog rasta u mediteranskom području, osigurati njenu održivost na dugi rok te djelovati kao katalizator i multiplikator inovacijskih akcija. Projekt Mistral je na početku svog provedbenog razdoblja koje je započelo 1. veljače 2018. godine, a završava 31. siječnja 2022. godine. Ukupni je proračun projekta 4.837.420 eura.

Prvog dana sastanka, koji se održao u Regiji Krete, najviše se razgovaralo o postupcima izvještavanja za prvo izvještajno razdoblje, izradi studije svakog partnera o tržišnim trendovima i novim tehnologijama Plavog rasta u zemljama iz kojih dolaze, bilo na regionalnoj ili državnoj razini, te o komunikaciji. Pozdravni govor i prezentaciju o plavoj ekonomiji održao je George Alexakis, regionalni savjetnik za europske i međunarodne poslove Regije Krete, dok je vodeći partner (Regija Emilia Romagna iz Italije) izvijestio o dosadašnjem tijeku projekta. Domaćin sastanka najviše je vremena posvetio radnom paketu – Komunikaciji, za koji je odgovoran. Svi su partneri izvijestili prisutne o poduzetim dosadašnjim aktivnostima u vezi s izradom studije o tržišnim trendovima i novim tehnologijama Plavog rasta.

Drugog dana sastanka, koji se održao u Institutu za biologiju mora u Heraklionu, najviše pažnje je posvećeno radnom paketu 3 (WP 3 Studying). Razgovaralo se o metodologiji, implementaciji i idućim koracima, sektorskim izvješćima, dobroj praksi te rokovima kojih se partneri moraju pridržavati. Na kraju sastanka organiziran je obilazak Instituta.