Vrijeme održavanja: 28.04.2020.

Objavljeno: 28. 04. 2020. , Ažurirano: 28. 04. 2020.

Pred početak rada ugostiteljskih objekata te na temelju zahtjeva predstavnika cehova i strukovnih skupina restorana i barova obje komore  28. travnja u Županijskoj komori Zadar održan je radni sastanak s predstavnikom grada Zadra pročelnikom Tomislavom Koronom o budućim aktivnostima u pripremi i odvijanju ugostiteljskih aktivnosti na području Zadra.

Kako je u svibnju najavljen početak rada ugostiteljskih objekta isključivo na vanjskim prostorima i terasama, definiran pridržavanjem svih protuepidemiskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti, s mnogim nedoumicama u ovom trenutku, predložena je stalna komunikacija s Gradom Zadrom, ovisno o situaciji i problemima koji će se pojavljivati.

Pročelnik Korona predstavio je što je Grad Zadar dosad napravio za poduzetnike, koje se mjere planiraju u skoroj budućnosti i izrazio spremnost za stalnu komunikaciju s predstavnicima ugostitelja iz obje komore radi rješavanja potencijalnih problema. Zamolio je i da mu se upućuju konkretni prijedlozi kako bi se oni mogli predstaviti i operativno rješavati na razini Grada Zadra na temelju predviđene procedure i zadanog pravnog okvira.

Predočene su mu i dvije konkretne mjere koje bi pomogle poduzenicima u ugostiteljstvu kad im se omogući rad. Prva se odnosi za provedbu Odluke o oslobađanju od plaćanja javnih površina i plaćanju, odnosno moratorij za svibanj i eventualno lipanj. Druga se odnosi na plaćanje već ugovorenih javnih površina od lipnja/srpnja, koje će biti umanjene propisanim protuepidemiološkim mjerama, te ih ugostitelji objektivno neće moći koristiti radi ostvarenja prihoda. Isto tako, avansno plaćena sredstva za ugovore o korištenju javnih površina za ovu godinu koje se nisu mogle koristiti trebaju biti uvažene kod finacijskih obveza prema Gradu Zadru. Sugovornici su se složili kako i udobrim i u lošim vremenim treba raditi zajedno i odgovorno.

Gradu Zadru i Gradskom vijeću grada još je jednom izražena zahvala na brzoj reakciji zbog donošenja odluke o zahtjevu komora za oslobađanje plaćanja ugovornih obveza za poslovne prostore i javne površine grada Zadra, upućenog prije donošenja odluka županijskog i državnog stožera o zabrani rada mnogim djelatnostima. Odlukom je grad Zadar prvi i jedan od rijetkih poduzetnike u cijelosti oslobodio, a ne odgodio, obveze plaćanja javnih površina i poslovnih prostora, do opoziva odluke.