Vrijeme održavanja: 11.07.2018. - 13.07.2018.

Objavljeno: 03. 07. 2018. , Ažurirano: 20. 07. 2018.

U Ravenni (Italija) je od 11. do 13. srpnja održan drugi sastanak projektnih partnera EU projekta Mistral, koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg MED. Sastanak je organizirao vodeći partner Regija Emilia Romagna – Uprava za opće poslove, znanje, rad i gospodarstvo poduzeća iz Italije, a Županijska komora Zadar na njemu je sudjelovala kao partner uz još 14 partnera iz Italije, Grčke, Albanije, Španjolske, Francuske, Portugala i Cipra. Sastanak se održao u sklopu foruma Big Med u Ravenni, posvećenog Plavom gospodarstvu. Opći je cilj Mistrala stvoriti simbiotsku i transnacionalnu zajednicu mediteranskih klastera aktivnih u područjima Plavog rasta (plava energija, akvakultura, pomorski, obalni i kruzerski turizam, plava biotehnologija, morski mineralni resursi). Tijekom svojih raznih faza, Mistral namjerava izraditi, testirati, razviti i provesti dugoročnu mrežu izvrsnih klastera Plavog rasta u mediteranskom području, osigurati njenu održivost na dugi rok te djelovati kao katalizator i multiplikator inovacijskih akcija. Projekt Mistral je na početku svog provedbenog razdoblja koje je započelo 1. veljače 2018. godine, a završava 31. siječnja 2022. godine. Ukupni je proračun projekta 4.837.420,00 eura.

Prvog dana sastanka organiziran je obilazak brodom luke u Ravenni te je održan sastanak projektnih partnera. Na sastanku je bilo riječi o provedbi aktivnosti zadanih projektnim planom i odgovornostima pojedinih partnera, financijskim aspektima u trenutnoj fazi projekta te o sadržaju događanja u iduća dva dana sastanka.

Drugog je dana sastanka, koji se održao u Palači Rasponi glavni partner izvijestio prisutne o aktivnostima koje su dosad provedene u projektu te su nakon toga uslijedile prezentacije predstavnika raznih institucija o politikama i inicijativama u Plavoj ekonomiji, njezinim rastućim sektorima i njihovu mapiranju. Potom su održane prezentacije svakog pojedinog projektnog partnera kako bi se pobliže predstavile organizacije iz kojih dolaze te važnost Plavog sektora u njihovim regijama.

Trećeg dana sastanka predstavljena je metodologija te je utvrđeno da će se u idućim mjesecima ove godine provesti analiza tržišnih trendova i novih tehnologija Plavog rasta u područjima provedbe projekta. Također je dogovoreno testiranje servisnog paketa inovacija u vezi sa stvaranjem inovativnih poslova te kapitalizacija stečenih saznanja. Ona bi se provela izgradnjom virtualne platforme za podršku regionalnih i nacionalnih akcijskih planova za Plavi rast. Namjera je naposljetku uklopiti rezultate projekta u regionalne, državne te makroregionalne strategije (MED i EUSAIR), a i prioritete Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.