Objavljeno: 12. 07. 2016. , Ažurirano: 05. 10. 2016.

HGK ŽK Zadar sudjeluje u projektu u partnerstvu s Udruženjem obrtnika Zadar, Zadarskom županijom, Razvojnom agencijom Zadarske županije – ZADRA, dok je prijavitelj i koordinator projekta Grad Zadar.

Projekt „Coworking Zadar – Innovation Through Collaboration“, vrijedan više od 5,1 milijun kuna sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru IPA IIIC komponente Regionalna konkurentnost, uz 85 postotnu stopu EU sufinaciranja.

Projekt se bavi uspostavom coworking prostora i coworking zajednice u Zadru te promocijom coworking koncepta, koji podrazumijeva poduzetništvo temeljeno na umrežavanju i obavljanju samostalne djelatnosti različitih profesionalaca u zajedničkom radnom prostoru. Za razliku od uobičajenog uredskog okruženja, poduzetnici koji svoju djelatnost obavljaju u coworking prostoru samostalni su i neovisni. Coworking zajednica teži sinergijskom učinku koji nastaje kao posljedica zajedničkog rada skupine talentiranih pojedinaca u istom prostoru. Za coworkere se otvara cijeli niz mogućnosti, ovisno o njihovoj želji za interakcijom – od spontanog upoznavanja, razmjene ili prenošenja znanja i iskustava, do umrežavanja, suradnje i pronalaženja novih klijenata ili angažmana.

Provedba projekta započela je 14. lipnja 2014. godine te će trajati 18 mjeseci.

http://www.coinzadar.hr/

Međunarodna coworking konferencija u Zadru

U srijedu, 2. prosinca, u COIN centru u Zadru, održana je međunarodna konferencija naziva COIN Coworking Conference - Innovation Through Collaboration, organizirana u sklopu završetka provedbe EU projekta Coworking Zadar - suradnjom do inovacija, na kojem ŽK Zadar sudjeluje kao partnerska ustanova.

U uvodnom dijelu konferencije, publici sačinjenoj od sedamdesetak predstavnika malih i srednjih tvrtki, potpornih poduzetničkih  institucija, lokalnih i nacionalnih vlasti, predstavljen je dosadašnji tijek i rezultati projekta čija je provedba započela u lipnju 2014. godine. Od tada do ovog trenutka opremljen je COIN prostor za rad u Zadru koji uz svu odgovarajuću poslovnu infrastrukturu svojim korisnicima, samostalnim i neovisnim poduzetnicima, pruža i socijalnu infrastrukturu, odnosno zajednicu korisnika koji, premda neovisni u obavljanju svojih poslova, lako stupaju u interakciju i ostvaruju poslovnu suradnju.

Predstavljeni su i ostali rezultati projekta među kojima organizacija brojnih događanja i edukacija koje su bile usmjerene na poticanje poduzetništva i upoznavanje zadarske javnosti s ovakvim konceptom rada i mogućnostima koje im on može pružiti. 

Nakon uvodnog dijela, osnivači i voditelji vodećih coworking prostora iz Slovenije, Velike Britanije, Italije, Srbije i Bosne i Hercegovine predstavili su specifičnosti i iskustva upravljanja prostora te utjecaj koji pokretanje i postojanje takvog prostora u njihovim sredinama ima na razvoj poduzetništva i lokalnu zajednicu.

U popodnevnom dijelu su održane paralelne rasprave na temu coworkinga i turizma, regionalnog povezivanja te  franšiznog i nezavisnog modela pokretanja prostora.

Što se tiče budućnosti projekta i njegove specifičnosti u odnosu na ostale ovakve prostore u Hrvatskoj i šire, COIN Zadar je jedan od rijetkih projekata i prostora koji su pokrenule lokalne institucije, što daje dodatnu stabilnost u odnosu na projekte privatnog poduzetništva, uključivši i onu financijsku. O uspješnosti i interesu poduzetnika za projekt i ovakav način rada najbolje svjedoči brojka od desetak samostalnih i malih poduzetnika koji su COIN već sada, počeli iskorištavati kao mjesto za rad.

Međunarodna coworking konferencija u Zadru

U srijedu, 2. prosinca, u 10 sati u prostorijama COIN-a u Zadru (Put Murvice 16, 2. Kat) održat će se međunarodna konferencija naziva COIN Coworking Conference - Innovation Through Collaboration.

Konferencija se organizira povodom završetka provedbe projekta Coworking Zadar - suradnjom do inovacija, na kojem ŽK Zadar sudjeluje kao partnerska ustanova, a rezultat kojeg je pokretanje COIN-a, prostora za rad i suradnju poduzetnika, startup tvrtki i samozaposlenih u Zadru.

Coworking prostori kao središnja mjesta za poticanje mikro poduzetništva pružaju svu odgovarajuću poslovnu infrastrukturu korisnicima, samostalnim i neovisnim poduzetnicima, koji sudjeluju u troškovima održavanja prostora. Uz to, takvi prostori razvijaju i socijalnu infrastrukturu, odnosno zajednicu korisnika koji, premda neovisni u obavljanju svojih poslova, lako stupaju u interakciju i ostvaruju poslovnu suradnju. Postojanje takvog prostora znatno olakšava pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka.

Na ovoj konferenciji međunarodnoga karaktera predstavit će se uspješni europski coworking prostori iz Slovenije, Italije, Srbije, Velike Britanije i BiH, čiji će osnivači podijeliti svoja iskustva pokretanja i upravljanja njima.

Konferencija je namijenjena voditeljima i korisnicima prostora, inicijatorima i promotorima koncepta, malim i srednjim poduzetnicima, predstavnicima potpornih poduzetničkih institucija, lokalnih i nacionalnih vlasti te svima ostalima koji žele saznati više o takvom konceptu rada.

Radni jezik konferencije je engleski, sudjelovanje se ne naplaćuje, a prijave se obavljaju putem poveznice  PRIJAVA  zaključno s 30. studenoga.

Detaljne informacije o događaju, program te informacije o predavačima nalaze se u pozivnici u rubrici Prateći dokumenti.


ŽK Zadar: Predavanje Žene s vizijom u sklopu projekta Coworking Zadar — suradnjom do inovacija

U utorak, 26. svibnja 2015., u Gradskoj knjižnici Zadar, predavanje Žene s vizijom održale su, na temelju svojih iskustava, uspješne poduzetnice Sanja Vale Čupić, Ivana Maršan Jukić i Karla Andrić.

Predavanje je dio provedbe aktivnosti projekta Coworking Zadar suradnjom do inovacija, koji sufinancira Europska unija te koji za cilj ima, putem pokretanja coworking prostora u Zadru, povećati mogućnosti samozapošljavanja i poboljšati usluge podrške za mikro, male i srednje poduzetnike, odnosno osnažiti coworking zajednicu korisnika u Zadarskoj županiji.

U uvodnom izlaganju, Maša Jurin je, u ime ŽK Zadar, upoznala prisutne s ciljevima i aktivnostima projekta, naglasivši značaj pokretanja coworking prostora za poticanje poduzetništva, osobito ženskog. Kako kaže, poduzetnice su žene s vizijom i pokretačice gospodarskog rasta, stoga je cilj ovog predavanja bio osobnim pričama žena poduzetnica potaknuti žene i sve one koji imaju poduzetničku ambiciju da svoju ideju provedu u djelo.

Karla Andrić, dopredsjednica Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca i članica Hrvatske udruge za odnose s javnošću iz Zagreba, s prisutnima je podijelila svoj profesionalni put od završetka studija do odabira neovisnog rada (freelancing) te prednosti i nedostatke takvog oblika poslovanja  za nju kao ženu.

Ivana Maršan Jukić, vlasnica obrta BioQualiTech i tvrtke Labosano d. o. o. iz Zadra, podijelila je iskustvo pokretanja tvrtke koja se bavi analizom sigurnošću hrane, određivanjem održivosti proizvoda te pripremom i kreiranjem deklaracija prehrambenih proizvoda.

Sanja Vale Čupić, vlasnica tvrtke Adrianaut i inovatorica iz Pule, koja je osmislila izvornu hrvatsku društvenu igru Osvoji Jadran, svim je poduzetnicima savjetovala stvaranje jasne vizije i kvalitetnoga poslovnog plana, iz kojeg je vidljiva tržišna opravdanost i financijska isplativost projekta. Naglasila je važnost suradnje s institucijama, posebno istaknuvši potporu koju je imala od Hrvatske gospodarske komore prilikom pokretanja vlastitog posla i promocije svog proizvoda na stranim tržištima.

Nakon što su predstavile svoje priče, poduzetnice su odgovarale na pitanja sudionika te su se zaključno složile kako se nadaju da će svojim primjerima potaknuti poduzetničku aktivnost žena, još jednom naglasivši važnost postojanja vizije, ideje i kvalitetnog poslovnog plana kao ključnih komponenti poduzetničkog pothvata.

Dani poduzetništva mladih u organizaciji projekta Coworking Zadar

COIN Zadar u suradnji s partnerskim organizacijama i institucijama organizira u Zadru, od 16. do 19. ožujka 2015. godine Dane poduzetništva mladih.

Planirana događanja organiziraju se s ciljem okupljanja mladih oko zanimljivih tema i edukacija koje će pomoći razvoju novih ideja i potencijala, kao i aktiviranja mladih u pitanjima koja su važna za širu društvenu zajednicu. Namjera organizatora je kroz ova događanja potaknuti razvoj poduzetništva mladih i pomoći u prepoznavanju poduzetništva kao pokretača ekonomskog i društvenog razvoja.

Dani poduzetništva mladih uključuju niz predavanja, panela, radionica i drugih događanja na kojima će mladi ljudi i studenti imati priliku dobiti korisne informacije i znanja te uspostaviti nove kontakata.

Ovaj događaj je primjer suradnje različitih projekata i partnera, te povezivanje komplementarnih aktivnosti usmjerenih na poticanje poduzetničkih ideja mladih. Projekti i partneri koji sudjeluju su projekt „Coworking Zadar – suradnjom do inovacija“, projekt „Social Impact Award“ te projekt „Mreža mladih poduzetnika“.

Sudjelovanje na svim događanjima je besplatno.

Detaljne informacije o događaju, programu i načinu prijave nalaze se na linku http://www.coinzadar.hr/dani-poduzetnistva-mladih/


Studijsko putovanje u Zagreb i Osijek u sklopu provedbe projekta Coworking Zadar

U sklopu provedbe aktivnosti projekta „Coworking Zadar - suradnjom do inovacija“ 22. i 23. siječnja 2015. četrdesetak sudionika projekta i budućih korisnika zadarskog coworking prostora - COIN-a posjetilo je postojeće coworking prostore u Zagrebu i Osijeku.  

Projekt „Coworking Zadar – suradnjom do inovacija“ odobren je za financiranje na natječaju za izgradnju male poslovne infrastrukture iz programa IPA IIIC, komponente Regionalna konkurentnost. Projekt je započeo 14. lipnja 2014. godine, provodit će se 18 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost veća od 5,1 milijun kuna, uz 85 posto sufinanciranja iz fonda EU-a.

Svrha je ovog putovanja bila upoznavanje projektnog tima, predstavnika potpornih institucija te budućih korisnika zadarskog coworking prostora s uređenjem, iskustvima i načinom rada već postojećih coworking prostora u Hrvatskoj.

Prvi je dan bio predviđen za posjet Impact Hubu Zagreb, coworking prostoru koji djeluje već dvije godine. Jedna od osnivačica Impact Huba Miljenka Plazonić Bogdan predstavila je sudionicima putovanja prostor Huba i povijest njegova osnivanja, od ideje do realizacije.

Drugi dan putovanja bio je posvećen posjetu osječkom coworking prostoru koji djeluje u sklopu poduzetničkog inkubatora BIOS. Domaćini BIOS-a i osječkog coworkinga podijelili su s prisutnima iskustva koja su stekli pri uspostavljanju coworking prostora u Osijeku kao i izazove s kojima su se suočavali pri izgradnji coworking zajednice.  

Budući da je temeljna aktivnost projekta Coworking Zadar upravo uspostava zadarskog coworking prostora - COIN Zadar, iskustva stečena ovim putovanjem kao i umrežavanje s korisnicima i voditeljima drugih coworking prostora u Hrvatskoj  uvelike će pridonijeti uspješnom početku rada COIN-a.

Održan prvi coworking doručak u COIN-u

U utorak 28.10.2014. godine, s početkom u 10.00 sati održan je prvi coworking doručak na lokaciji budućeg coworking prostora u ulici Put Murvice 14.

Coworking doručak dio je aktivnosti projekta ''Coworking Zadar – suradnjom do inovacija'', koji je odobren za financiranje na natječaju za izgradnju male poslovne infrastrukture iz programa IPA IIIC, komponente Regionalna konkurentnost, započeo je 14. lipnja 2014. godine, a provodit će se 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta veća je od 5,1 milijun kuna, uz 85% sufinanciranja iz fonda EU-a. Nositelj projekta je Grad Zadar, a partneri su Udruženje obrtnika Zadar, Zadarska županija, Razvojna agencija Zadarske županije i HGK – Županijska komora Zadar. Suradnici na projektu su Sveučilište u Zadru, Poduzetnički inkubator Zadar I BIOS iz Osijeka. Kroz projekt će se izgraditi i u potpunosti opremiti coworking prostor, a projektne aktivnosti promovirat će coworking koncept.

Fokus coworking doručka bila su pitanja vezana uz uređenje budućeg COIN prostora. Arhitekti Damjan Uzelac i Ivan Zaninović uveli su prisutne u problematiku participatornih, suradničkih prostora te im približili europske i svjetske primjere dobre prakse. Nakon zajedničke rasprave o idejnom rješenju uređenja COIN-a, pripremljena je lista sugestija i potencijalnih unapređenja. Produkt dizajner i moderator aktivnosti Matija Raos održao je participatornu radionicu “CODESIGNING COIN Zadar”, čiji je cilj bio prikupiti što više ideja i razmišljanja sudionika vezanih uz uređenje budućeg prostora i pratećeg programa, koji će biti osnova za kreiranje funkcionalnih i ambijentalnih objekata i intervencija u prostoru. Za potrebe radionice svaki je sudionik donio ili naveo jedan osobni objekt koji ih asocira na radni prostor ili radni dan, a koji će dijeliti poveznicu i sa budućim zadarskim coworking prostorom.

Prvi coworking doručak završio je u 14 sati.

Poziv za domaćine coworking prostora u Zadru

U povodu uređenja prvog coworking prostora u Zadru - COIN Zadar, pozivaju se potencijalni korisnici prostora koji su zainteresirani da postanu domaćini COIN-a te si na taj način već sada osiguraju besplatno korištenje radnog COIN paketa - prostora i pratećih usluga, koji će im biti na raspolaganju nakon uređenja prostora.

Osim prostornih i tehničkih uvjeta, za osiguranje uspješne provedbe ovog projekta od iznimne je važnosti imati i kompetentne i motivirane domaćine u coworking prostoru. Od budućih se COIN domaćina očekuje da budu motivirani, komunikativni i proaktivni pojedinci koji će svojim vlastitim primjerom i odabirom COIN-a kao svog radnog mjesta inspirirati ostale korisnike i biti promotor coworking koncepcije i zajednice u Zadru.

Sve zainteresirane pozivamo da pošalju kratak e-mail s naznakom u predmetu „Prijava za hostove – COIN Zadar“ na adresu info@coinzadar.hr.

Detaljnije informacije o uvjetima ove ponude nalaze se u prilogu.