Vrijeme održavanja: 14.05.2019. - 15.05.2019.

Objavljeno: 17. 05. 2019. , Ažurirano: 29. 05. 2019.

U Sinesu (Portugal) 14. i 15. svibnja četvrti se put sastao upravljački odbor BIG MED Forum EU projekta Mistral, koji sufinacnira koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg MED. Domaćin dvodnevnog sastanka na kojem su, uz ŽK Zadar, sudjelovali predstavnici partnerskih institucija iz Italije, Portugala, Grčke, Albanije, Španjolske i Francuske, bila je Regionalna razvojna agencija Alentejo – Odjel za gospodarstvo iz Portugala (Alentejo Regional Development Agency – Economic Department – ADRAL).

Opći je cilj Mistrala stvoriti simbiotsku i transnacionalnu zajednicu mediteranskih klastera aktivnih u domenama Plavog rasta (plava energija, akvakultura, pomorski, obalni i kruzerski turizam, plava biotehnologija, morski mineralni resursi). Tijekom svojih raznih faza, Mistral namjerava izraditi, testirati, razviti i provesti dugoročnu mrežu izvrsnih klastera Plavog rasta u mediteranskom području, osigurati dugoročnu održivost te djelovati kao katalizator i multiplikator inovacijskih akcija. Projekt Mistral započeo je 1. veljače 2018. godine, a završava 31. siječnja 2022. godine. Ukupni je proračun projekta 4.837.420,00 eura.

Prvog dana sastanka, koji se održao u Casa do Medicu, razgovaralo se o dosad završenim aktivnostima koje su se najviše odnosile na radni paket 3 (WP 3 Studying). Prema studijama koje je morao izradi svaki pojedini partner za područje iz kojeg dolazi, napravljena je publikacija Blue Growth Book, objedinjene su dobre prakse i odrađeno je regionalno mapiranje. Blue Growth Book s više od 130 stranica služit će kao temelj za ostvarivanje zadanih aktivnosti u budućim radnim paketima. Od predstavljenih aktivnosti treba izdvojiti 20 tvrtki iz sektora u kojima je uočen inovacijski potencijal. Tvrtke koje će sudjelovati na radionicama povezanima s inovacijama i pisanjem poslovnih planova, bit će pozvane na sudjelovanje putem javnog poziva koji će svaki partner učiniti zasebno.

Na BIG MED Forumu koji se održao 15. svibnja u Centro de Artesu govore su održali predstavnici gradske uprave Sinesa, predstavnik Regionalne komisije za koordinaciju i razvoj regije Alentejo te direktor Regionalne razvojne agencija Alentejo. Attilio Raimondi u ime glavnog partnera projekta – Regije Emilia Romagna prisutne je pobliže upoznao s projektom, dok su ostali kolege s projekta, svatko u svom djelokrugu rada, sudionicima predstavili Blue Growth Book, primjere dobre prakse te rezultate regionalnog mapiranja.