Vrijeme održavanja: 24.11.2016. - 25.11.2016.

„2016. – 2020. (2023.) ključno razdoblje za razvitak hrvatske akvakulture“

Objavljeno: 08. 08. 2016. , Ažurirano: 03. 10. 2016.

Hrvatska gospodarska komora 24. i 25. studenog 2016., u kongresnoj dvorani hotela Lav u Vukovaru, organizira susret gospodarstvenika, znanstvenika, državne uprave i ostalih povezanih sudionika iz područja akvakulture. Skup je posvećen prikazu sadašnjeg stanja i utvrđivanju bitnih tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja (genetika, patologija, nutricionizam…) nužnih za uspješan razvoj hrvatske akvakulture, te korištenju Europskih strukturnih i investicijskih fondova za financiranje razvojnih projekata.

 Većina sredstava iz Fonda za pomorstvo i ribarstvo ulaže se u povećanje proizvodnje (Produktivna ulaganja u akvakulturi) pa se do 2023. godine očekuje znatno povećanje biomase u uzgoju što će interakciju sa okolišem učiniti složenijom, a rješenja zahtjevnijima. Intenziviranje proizvodnje zahtjeva kvalitetnu tehnologiju uzgoja i  bolji veterinarski i sanitarni nadzor, što opet, zahtjeva znanstveni pristup analizi stanja i metodama unaprjeđenja uzgoja. Razvojem tehničke uzgojne infrastrukture mogu se poboljšati parametri uzgoja, ali bez odgovarajućih znanstvenih spoznaja i rješenja ne mogu se ostvariti bitni strateški pomaci. Zbog toga je doprinos znanosti u uzgoju iznimno važan.

 Prošlogodišnji tematski Skup, u dijalogu proizvođača, znanstvenika i predstavnika državne uprave, nastojao je dati odgovore na aktualna pitanja o pripremama za uspješno korištenje EU fonda za pomorstvo i ribarstvo, dok će ovogodišnji, uz prikaz novih tehnoloških i znanstvenih spoznaja, primjerima dobre prakse i iskustvima uzgajivača i konzultanata te dijalogom sa državnom upravom, nastojati potaknuti na učinkovitije iskorištenje sredstava iz raspoloživih ali i budućih alokacija Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Prema zaključcima sa prošlogodišnjeg Skupa tradicionalni gospodarsko-znanstveni skup održavat će se svake dvije godine, a prvi prema novoj organizaciji će se održati ove, 2016 godine.

 Početkom rujna organizator će sudionicima uputiti 2. poziv sa prijedlozima tema za radove i raspravu.

 

 Organizacijski odbor

12. Međunarodnog gospodarsko-znanstvenog skupa o akvakulturi