Vrijeme održavanja: 28.06.2019.

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Robert Klinke posjetio je Virovitičko-podravsku županiju gdje je održao sastanak s izaslanstvom koje je predvodio zamjenik župana Darko Žužak, a uz kojeg su još bili: predsjednik ŽK Virovitica Zlatko Pleša, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije i direktor Viroexpa Bojan Mijok, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, direktorica ŽK Virovitica Kristina Pleša i samostalni savjetnik u ŽK Virovitica Milan Vanđura.

 

Na sastanku su predstavljene značajke gospodarstva Virovitičko-podravske županije, s turističkim potencijalima, posebno apostrofiranim mjestima pod UNESCO-ovom zaštitom (Papuk i Drava).

 

Govorilo se o dosadašnjim ulaganjima Virovitičko-podravske županije, ponajprije u EU projekte (Panonski drvni centar kompetencija, sustave navodnjavanja, obnovu kulturne baštine i Kurije Janković u Kapela Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju, Poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači itd.), ali i budućim županijskim strateškim projektima (Tehnološko-inovacijski centar i budući Centar za razvoj mliječnih proizvoda u Virovitici).

 

Govorilo se i o Međunarodnom sajmu Viroexpo koji će 2020. godine doživjeti svoje jubilarno 25. izdanje i kojem će od 13. do 15. ožujka iduće godine zemlja partner biti upravo Savezna Republika Njemačka.

 

Veleposlanik Klinke primijetio je mnogobrojne županijske europske projekte i pohvalio nastojanje županije u stvaranju bolje gospodarske klime te naglasio kako se veseli nastupu Savezne Republike Njemačke na Viroexpu.

 

Njemačka je najznačajniji gospodarski partner Virovitičko-podravske županije.

Prema podatcima ŽK Virovitica, u 2018. godini ukupna vanjskotrgovinska razmjena iznosila je 39.390.000,00 eura, odnosno 16,3 posto od ukupne vanjskotrgovinske razmjene županije s inozemstvom i prema tome je Njemačka na prvomu mjestu.

Izvoz županijskih proizvoda u Njemačku u 2018. godini iznosio je 30.846.000,00 eura, dok je uvoz bio 8.544.000,00 eura.

Više informacija pronađite ovdje