Vrijeme održavanja: 25.09.2021.

Objavljeno: 27. 09. 2021. , Ažurirano: 27. 09. 2021.

U središtu Virovitice, kod Gradske tržnice, u subotu, 25. rujna, održan je jubilarni 10. sajam agroproizvoda i opreme Agroexpo 2021. koji je objedinio 17. županijsku izložbu voća povrća i poljoprivrednih proizvoda, 16. županijsko ocjenjivanje, izložbu meda i pčelinjih proizvoda, 13. međunarodno ocjenjivanje meda, 10. izložbu ljekovitog bilja i 10. izložbu vina. Na sajmu je svoje proizvode izložilo 119 izlagača.

Sajam je otvorio ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, koji je naglasio da su se posljednje godine pokazale kao jako izazovne, ali se i pokazalo da nam je proizvodnja domaće hrane jako važna. To se posebno vidjelo za vrijeme koronakrize. Politika Ministarstva poljoprivrede je i da se kroz ovakve načine, kao što je ovaj sajam, promovira domaća proizvodnja, da se proizvođači brendiraju kroz kratke lance opskrbe, kroz zaštićene proizvode i na druge načine kako bi ljudi prepoznali važnost i kvalitetu domaćeg proizvoda.

PDC_5526.jpg
Izlagači na 10. sajmu Agroexpo; Izvor: VPŽ; Snimio: Kristijan Toplak.


Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je zadovoljstvo održavanjem sajma nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije. "Na sajmu su izloženi poljoprivredni proizvodi iza kojih stoje vrijedni i marljivi ljudi, a mi smo tu da im pomognemo kroz sajmove i sve druge mjere, potpore i projekte, što kao Županija i radimo. Posjetitelji ovdje mogu pronaći ono najbolje od poljoprivredne proizvodnje Virovitičko-podravske županije koja je među vodećim proizvođačima voća, povrća, meda i ljekovitog bilja, a od nedavno smo i na Decanterovoj listi najboljih vina te vjerujem da ćemo u tim smjerovima napredovati još više", rekao je Andrović.

Na svečanosti otvorenja sajma, govorili su i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša i predsjednik HOK – POK Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić, a sajmu je nazočila i saborska zastupnica Vesna Bedeković.  

Organizatori i pokrovitelji 10. Agroexpa su Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Područna obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Ministarstvo poljoprivrede.