Vrijeme održavanja: 25.10.2019.

Objavljeno: 28. 10. 2019. , Ažurirano: 28. 10. 2019.

U tvrtki Agroduhan u Slatini, u petak, 25. listopada, održana je sjednica Strukovne grupe agrara ŽK Virovitica.

Na sjednici su, uz članove Strukovne grupe prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak te viši stručni savjetnik u Sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Dražen Miloloža.

20191025_112630.jpgPredsjednik Strukovne grupe agrara Ivan Gojević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i predsjednik ŽK Virovitica Zlatko Pleša; Izvor: HGK

 

T. Majdak je upoznao sve nazočne s provedbom Zakona o poljoprivrednom zemljištu naglasivši da je provedba u tijeku i da se realizira prema propisanim rokovima.

Ministarstvo poljoprivrede dosad je, od jedinica lokalne i regionalne samouprave, zaprimilo 409 programa, a izdalo je 211 suglasnosti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. U Virovitičko-podravskoj županiji izdano je devet suglasnosti na program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.
Na jedinicama lokalne samouprave je odgovornost da zaštiti dosadašnjeg posjednika koji je ispunjavao Gospodarski program sukladno odredbama te nema razloga da jedinice lokalne samouprave propišu manji maksimum u odnosu na površinu s kojom se, do tada, pravilno raspolagalo.

D. Miloloža je istakao da se i Udruženje poljoprivrede HGK očitovalo vezano za ograničenje maksimalne površine koja se može dati u zakup, što bi, kod gospodarskih subjekata koji obrađuju znatno veće površine, imalo za posljedicu gubitak zemljišta, smanjenje proizvodnje, dohotka i zaposlenosti poljoprivrednih proizvođača.

U drugom dijelu sjednice govorilo se o aktualnom stanju u poljoprivredi, koje je s obzirom na loše vremenske uvjete u ovoj godini, zadovoljavajuće.

Iako je početak godine bio vrlo sušan, a tijekom proljetne sjetve uslijedile su velike količine oborina, prinosi proljetnih kultura (soja, suncokret, kukuruz i dr.) su prosječni.
Loši vremenski uvjeti, u prvom dijelu godine, nepovoljno su se odrazili na prinos i kvalitetu kamilice, ali su sada za sjetvu, vremenski uvjeti bili izuzetno dobri.

U proizvodnji duhana, površine su na razini prošlogodišnjih, a očekuju se nešto viši prinosi. U tijeku je otkup i obrada duhana.

Evidentan problem u poljoprivrednoj proizvodnji su niske cijene kasnih usjeva koje su za 15 do 20 posto niže nego prošle godine, ali radi se o tržištu na koje proizvođači ne mogu utjecati.