Vrijeme održavanja: 15.03.2019.

Objavljeno: 15. 03. 2019. , Ažurirano: 18. 03. 2019.

Na dan otvorenja 24. sajma Viroexpo, 15. ožujka, u ŽK Virovitica održan je tradicionalni poslovni susret predstavnika gospodarskih, privrednih, trgovačko-industrijskih komora iz zemalja sudionica sajma i županijskih komora iz sustava Hrvatske gospodarske komore te predstavnika sajmova zemalja iz susjedstva.

20190315_092839.jpgSusret komora i predstavnika sajmova; Izvor: ŽK Virovitica

Domaćini susreta bili su predsjednik ŽK Virovitica Zlatko Pleša i direktor Milan Vanđura sa suradnicima.

Na susretu su bili nazočni predstavnici komora iz šest zemalja: Bosne i Hercegovine (Bihać, Doboj i Mostar), Hrvatske (Bjelovar, Krapina, Otočac, Varaždin, Vukovar i Zagreb), Mađarske (Kaposvar, Szentlorinc i Pecs), Srbije (Kikinda i Zrenjanin) te diplomatskoga kora iz Austrije i Kraljevine Španjolske. Kraljevinu Španjolsku, koja se prvi put predstavlja na sajmu, predstavio je ataše Pablo Cascon Solgado, a austrijsko gospodarstvo predstavnice Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu iz Veleposlanstva Republike Austrije u Zagrebu. Sastanku je prisustvovao i Jozo Solga, predstavnik Hrvata u Parlamentu Mađarske.

Razmijenjena su iskustva u komorskom sustavu organizacije sajmova te razmotrene mogućnosti proširenja dosadašnje suradnje i uspostava novih poslovnih odnosa. Osobito je istaknuta, kao primjer dobre prakse, suradnja sajmova na temelju reciprociteta između Viroexpa i sajmova Ekobis iz Bihaća u BiH i Gazdanapok iz Szentlorinca u Mađarskoj.

Prisutni su razmotrili i trendove u sajmovanju u EU te poziciju i perspektivu sajmova u Hrvatskoj i navedenim zemljama.