Vrijeme održavanja: 20.03.2019.

Objavljeno: 18. 03. 2019. , Ažurirano: 25. 03. 2019.

Izaslanstvo HGK, u kojem su bili: savjetnik predsjednika Ivan Škorić, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Davorko Vidović i voditelj Odjela za obrazovanje Božo Pavičin, u srijedu, 20. ožujka, posjetili su ŽK Virovitica i tvrtke iz Virovitičko-podravske županije, iz različitih djelatnosti: Dam Lozan, Spider grupu Pitomača, Tvin Virovitica i PP Orahovica u Orahovici.

U ŽK Virovitica, izaslanstvo su primili predsjednik Zlatko Pleša, direktor Milan Vanđura i viša stručna suradnica Suzana Kolesarić.

DSC02613.jpg
Izaslanstvo HGK u ŽK Virovitica; Izvor: HGK

Nakon razgovora u ŽK Virovitica, izaslanstvo HGK je posjetilo tvrtke gdje su razgovarali o problemima pronalaska i zadržavanja radne snage, zakonskim propisima iz sfere radnih odnosa, zapošljavanja, o mjerama aktivne politike zapošljavanja.

U tvrtki Dam u Lozan koja se bavi proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja, primarno kamilice, izaslanstvo HGK primili su direktor Marijan Mareković i direktor proizvodnje Mario Mareković – potpredsjednik ŽK Virovitica.

20190320_102250.jpg
Izaslanstvo HGK u tvrtki Dam u Lozanu; Izvor: HGK

U Spider grupi u Pitomači, koja je specijalizirana za BIO uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnju čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja, izaslanstvo HGK razgovaralo je s članicom Uprave Jasnom Nemčević, komercijalnim direktorom Juricom Vukovićem i voditeljem općih poslova Zvonimirom Bartolićem.

20190320_114014.jpg
Izaslanstvo HGK u Spider grupi u Pitomači; Izvor: HGK

U Tvinu u Virovitici, najvećoj tvrtki finalne drvno-prerađivačke industrije u Republici Hrvatskoj, izaslanstvo je primio direktor Ivan Slamić sa suradnicima.

U PP Orahovica, čije su osnovne djelatnosti ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo i ribnjačarstvo, izaslanstvo HGK razgovaralo je s predsjednikom Uprave Sašom Breznikom, referenticom financija Valerijom Drozd i referenticom općih poslova Željkom Kreninger, koji su na izuzetno profesionalan način i na vrhunskoj razini prezentirali gospodarsku sliku tvrtke i problematiku radne snage u njoj.

20190320_153531.jpg
Izaslanstvo HGK u PP Orahovica; Izvor: HGK

Ovi posjeti su bili povod za konstruktivnu raspravu o aktualnoj temi nedostatka radne snage te iznalaženja mogućih rješenja. Tvrtke su izrazile zabrinutost zbog trenutnih demografskih i socijalnih kretanja u zemlji.

Nedostatak radne snage negativno se odražava na sve sektore, a poseban problem je nemogućnost pronalaska sezonskih radnika zbog socijalnih i ostalih primanja koje gube i zbog kratkog trajanja od 90 dana. Poslodavci koriste mjere aktivne politike zapošljavanja, no ukazuju na potrebu za promjenom kriterija korištenja mjera za tvrtke.