Vrijeme održavanja: 06.10.2021.

Objavljeno: 07. 10. 2021. , Ažurirano: 07. 10. 2021.

U Hrvatskim duhanima u Virovitici, 6. listopada održana je sjednica Strukovne grupe poljoprivrede ŽK Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnostima u poljoprivredi s osvrtom na berbu kasnih usjeva i jesensku sjetvu.

S obzirom na vremenske uvjete tokom ove godine – hladnoću i veliku količinu oborina, a zatim sušu – proizvođači ratarskih kultura ipak mogu biti zadovoljni.

Završena je berba suncokreta, a berba soje je pri kraju. Očekuje se i da će berba kukuruza, koja je tek počela, završiti u optimalnim agrotehničkim uvjetima. Prinosi i kvaliteta su prosječni, a cijene proizvoda su znatno bolje u odnosu na prošlu godinu, čime su osobito zadovoljni proizvođači, istakao je predsjednik Strukovne grupe Ivan Gojević iz tvrtke Agrimex iz Detkovca.

Berba duhana je u tijeku i prema procjenama predstavnika tvrtki koje se bave otkupom duhana, na njivama je ostalo još 35 do 45 posto duhana i, ako dopuste vremenski uvjeti, nadaju se da će kooperanti uspjeti sve pobrati te da će prinos, u odnosu na prethodne godine biti bolji.

Osobito dobri prinosi duhana, ali i ostalih ratarskih kultura su na površinama koje su se navodnjavale.

Sjetva kamilice je u tijeku, a proizvođači ljekovitog bilja su ponovno istakli problem zagađenja kamilice pesticidima koji su u drugim zemljama Europske unije zabranjeni. Unatoč zabrani, kod nas se koriste na drugim ratarskim kulturama u vrijeme berbe kamilice, a takva zagađena kamilica se ne može prodati. Rješenje tog problema vide u prelasku na zamjenska, dopuštena zaštitna sredstva.

Sjednici je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok koji je informirao članove Strukovne grupe o projektima i potporama u poljoprivredi u Virovitičko-podravskoj županiji.

Od projekata u poljoprivredi, Mijok je istakao sustave navodnjavanja po kojima je Virovitičko-podravska županija vodeća u Republici Hrvatskoj, zatim Siranu koja je u postupku kontrole Ministarstva poljoprivrede, a u planu je izgradnja sušionice povrća i Centra za pametnu poljoprivredu.

Od niza potpora koje Virovitičko-podravska županija daje poljoprivrednicima, osobito je značajan program kreditiranja jesenske i proljetne sjetve koji se ostvaruje u suradnji s pet poslovnih banaka.