Izvor: www.icv.hr

Održana radionica za vinare s osvrtom na ocjenjivanje vina


Objavljeno: 23. 06. 2020. , Ažurirano: 23. 06. 2020.


U zajedničkoj organizaciji ŽK Virovitica i Udruge vinogradara i voćara Sveti Vinko Virovitica, predsjednik ocjenjivačke komisije Franjo Majnarić održao je u subotu, 20. lipnja u Mjesnom domu u Podgorju radionicu s osvrtom na ocjenjivanje vina koje je održano 1. ožujka u Virovitici u sklopu 25. međunarodnog sajma Viroexpo 2020.

Majnarić je naglasio da se kvaliteta vina prepoznaje gotovo svim osjetima: vidom, mirisom, okusom, a kod crnih vina i dodirom, što je pokazao i na konkretnim primjerima vina. Cilj je radionice bio educirati vinare u prepoznavanju osnovnih karakteristika vinskih sorata, ali i najčešćih nedostataka vina kako bi u proizvodnji uspjeli eliminirati njihovu pojavu.
Vinari su postavili brojna pitanja o poboljšanju kvalitete vina, na koje su dobili konkretne odgovore.

U sklopu radionice podijeljena su i priznanja vinarima za ocijenjena vina koja su trebala biti uručena na 25. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji se trebao održati u Virovitici od 13. do 15. ožujka.
Od 140 uzoraka vina, 46 je dobilo zlatno, 74 srebrno, 19 brončano odličje, dok je jedan uzorak dobio priznanje.

Na radionici i svečanosti dodjele priznanja, uz vinare, prisustvovali su: župan virovitičko-podravski Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, zamjenici gradonačelnika Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek-Golinac, predsjednik ŽK Virovitica Zlatko Pleša i direktor sajma Viroexpo Bojan Mijok.