Vrijeme održavanja: 14.09.2019.

Objavljeno: 16. 09. 2019. , Ažurirano: 16. 09. 2019.

U Virovitici je 14. rujna održan 9. Agroexpo, sajam agroproizvoda i opreme, koji je objedinio 16. županijsku izložbu voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda, 14. županijsko ocjenjivanje, sajam meda i pčelinjih proizvoda, 11. međunarodno ocjenjivanje meda, 9. izložbu ljekovitog bilja i 9. izložbu vina. Na sajmu je izlagao 131 izlagač.

Organizatori i pokrovitelji sajma bili su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, ŽK Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede – Podružnica Virovitičko-podravske županije

Sajam je otvorio saborski zastupnik Josip Đakić koji je rekao kako vjeruje da će se sajam u budućnosti proširiti na još veće prostore i doseći nivo Viroexpa, a da će zakonske pretpostavke biti usmjerene na poticanja poljoprivredne proizvodnje kako bi porasla opća kvaliteta.

Na svečanosti otvorenja govorili su i: zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, potpredsjednik HOK-a Darko Knežević i predsjednik ŽK Virovitica Zlatko Pleša.

Za najbolji med, na 14. županijskom i 11. međunarodnom ocjenjivanju meda, održanom u sklopu sajma, proglašen je bagremov med Ćamila Koštrebe iz Lipovca koji je osvojio Zlatnu žlicu, a priznanje je preuzeo Ivan Pemper iz Virovitice.

IMG_7348.jpg
Zlatna žlica za bagremov med; Izvor: VPŽ; Snimio: Kristijan Toplak

 

Ocjenjeno je ukupno 79 uzoraka meda i iz Hrvatske i Mađarske, a dodijeljeno je 16 zlatnih, 29 srebrnih i 28 brončanih tanjurića, te šest zahvalnica.

U sklopu Agroexpa, u ŽK Virovitica, Zlatko Puškadija s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održao je stručno predavanje na temu: Suvremeni pristup pčelarenju.

20190914_110242.jpg 

Sudionici na predavanju: Suvremeni pristup pčelarenju; Izvor: HGK

 

Predavanje je organizirala Udruga pčelara Virovitica, u suradnji sa ŽK Virovitica.