HGK – Županijske komore Virovitica započela je sa radom 1994. godine. Kroz povijest mijenjajući nazive i pravne osobnosti, danas djeluje kao jedna od dvadeset županijskih komora u sastavu Hrvatske gospodarske komore, na području Virovitičko-podravske županije.

ŽK Virovitica nudi paletu usluga poput izdavanja i ovjeravanja dozvola u međunarodnom poslovanju, pružanje savjetodavnih usluga i informacija iz raznih djelatnosti, organiziranje edukacija za članice, informiranja članica o aktualnim sajmovima u organizaciji/suorganizaciji HGK.

Županijska komora kroz Odsjeke, Strukovne grupe i Grupacije te pojedinačne kontakte s tvrtkama, nastoji pomoći članicama s problemima u njihovom poslovanju kao i samom otklanjanju. Posebnu pozornost pridaje unapređenju i uspješnosti svojih članica analizirajući promjene u gospodarskim djelatnostima, povezujući subjekte raznih interesnih skupina, a isto tako posreduje u uspostavljanju odnosa sa ustanovama, institucijama, agencijama, fondovima i slično. U cilju jačanja međusobne vanjskotrgovinske razmjene i ostale suradnje, kroz nastupe na međunarodnim sajmovima i izložbama, te posjetima izaslanstava, nastaviti će intenzivirati suradnju s komorama, uredima za trgovinu i veleposlanstava i drugim institucijama zemalja regije i EU.

ŽK Virovitica suorganizator je međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, koji svake godine okuplja oko 600 izlagača, a održava se u ožujku u Virovitici. Uz koordiniranja nastupa članica HGK na sajmu, ŽK Virovitica svake godine organizira predstavljanje dvadesetak stranih zemalja te stručna predavanja u okviru sajma. Također, svake godine ŽK Virovitica izdaje publikaciju „Karakteristike gospodarstva Virovitičko podravske županije“ u kojoj se predstavljaju najznačajniji ekonomski pokazatelji s ciljem sagledavanja položaja gospodarstva Virovitičko-podravske županije u ukupnosti hrvatskog gospodarstva.

Županijska komora uvela je Sustav upravljanja kvalitetom prema normi HRN ISO 9001:2000 u svoje poslovanje, 18. studenog 2004. god., u cilju osiguranja neprekidnog poboljšanja u aktivnostima koje obavlja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih članica.

Izvor: HGK