Vrijeme održavanja: 01.07.2019.

Objavljeno: 02. 07. 2019. , Ažurirano: 02. 07. 2019.

U Slatini je 1. srpnja, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Ivana Gojevića, održana 82. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica.

Na sjednici se raspravljalo o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva na području Virovitičko-podravske županije te o ostalim aktualnostima u agraru.

Sjednici su, uz članove Strukovne grupe, prisustvovali i predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša, direktorica Kristina Pleša i samostalni savjetnik Milan Vanđura. U ime domaćina sjednice tvrtke Jošavac prisutne je pozdravio i predstavio tvrtku direktor Srećko Bosak.

Članovi Strukovne grupe su iznijeli stanje u svojim tvrtkama, o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva.

Zbog vremenskih uvjeta (dugotrajna suša, pa potom kišno razdoblje), 2019. je izrazito kompleksna godina za poljoprivrednu proizvodnju.
Proljetne kulture (soja, suncokret, kukuruz, ….) su dobroga vegetativnog izgleda, ali zbog slabijeg nicanja (pokorica), sklop biljaka je prorijeđen te se očekuju i nešto niži prinosi.

Zbog dosta vlage, koja pogoduje razvoju bolesti i štetnika, kao i rastu korova, obavljen je i veći broj tretiranja proljetnih kultura, zaštitnim sredstvima.

Unatoč obilnim oborinama u vrijeme sadnje, na području Virovitičko-podravske županije duhan je zasađen na planiranim površinama i dobrog je vegetativnog izgleda.
Berba duhana u punom intenzitetu započet će za 10-ak dana.
Izražen je nedostatak radne snage u svim djelatnostima, osobito u berbi duhana, zbog čega se uvodi mehanizirana berba.

Za uzgoj kamilice, godina je bila izuzetno teška, jer je tijekom i nakon sjetve bila dugotrajna suša te je kamilica slabije nikla.
U vrijeme berbe oborine su bile obilne te kamilicu nije bilo moguće ubrati na svim površinama, zbog čega je prinos manji i do 50%, ovisno o lokalitetu.
Probleme u proizvodnji kamilice čini primjena pesticida (osobito aktivna tvar klorpirifos), a primarno zbog nedavnog smanjenja dopuštene razine ostataka pesticida u poljoprivrednim proizvodima.

Na području Virovitičko-podravske županije u tijeku je žetva uljane repice i pšenice.
Probleme u žetvi uljane repice čini nejednolično dozrijevanje mahuna, a žetva pšenice na samom je početku i očekuju se prosječni prinosi i kvaliteta zrna.
Žetva ječma je završena, a prinosi i kvaliteta su zadovoljavajući.