Dobri prinosi i kvaliteta pšenice u Virovitičko-podravskoj županiji
Žetva pšenice u Virovitičko-podravskoj županiji
Izvor: HGK
Dobri prinosi i kvaliteta pšenice u Virovitičko-podravskoj županiji
Objavljeno: 10. 07. 2020. , Ažurirano: 10. 07. 2020.
Žetva pšenice u Virovitičko-podravskoj županiji
Izvor: HGK
U Virovitičko-podravskoj županiji pri kraju je žetva ranih usjeva roda 2020. godine.
Prema riječima predsjednika Strukovne grupe poljoprivrede ŽK Virovitica Ivana Gojevića, žetva ječma je završena, a prinosi i kvaliteta su dobri. S obzirom na veće površine pod ječmom i ostvarene prinose u žetvi, u Republici Hrvatskoj ima viška ječma.
Uljana repica je ove godine podbacila zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u vrijeme vegetacije te su prinosi bili ispod prosjeka.
Predsjednik Strukovne grupe poljoprivrede ŽK Virovitica Ivan Gojević i novinari Plave TV; Izvor: HGK
U žetvi pšenice, koja je pri samom kraju, prinosi su znatno veći od prošlogodišnjih, a dobra je i kvaliteta.
Hektolitarska masa, jedan od parametara kvalitete pšenice, u prosjeku je između 78 i 80, što je jako dobro, ali su proteini nešto niži, što bi moglo otežati plasman pšenice.
Otkupna cijena pšenice još nije određena, ali je realno očekivati, s obzirom na dobre prinose, da će biti na razini prošlogodišnje, čime bi trebali biti zadovoljni i proizvođači i otkupljivači, izjavio je Gojević.