Vrijeme održavanja: 22.03.2019.

Objavljeno: 14. 03. 2019. , Ažurirano: 22. 03. 2019.

U ŽK Virovitica, pod predsjedanjem Zlatka Pleše, 22. ožujka održana je 81. sjednica Strukovne grupe agrara.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu.

Svi organizatori proizvodnje i proizvođači osigurali su sav potreban repromaterijal (sjemensku robu, umjetna gnojiva i zaštitna sredstva) i pravovremeno su obavljene sve agrotehničke mjere za početak proljetne sjetve.

Članovi Strukovne grupe naglasili su da su za obavljanje proljetne sjetve u optimalnim agrotehničkim rokovima planiranom dinamikom te za kvalitetno nicanje usjeva neophodne oborine.

U proizvodnji duhana na području Virovitičko-podravske županije ugovorene su nešto veće površine duhana, tipa Virginia, u odnosu na prošlogodišnje. Nakon rasađivanja duhana u polje procjenjuje se da će se površine pod duhanom još povećati za 1-3% u odnosu na ugovorene.
Na području Virovitičko-podravske županije zbog nedostatka radne snage, osobito u berbi duhana, uvodi se strojna berba na oko 20% površina pod duhanom.

Usjevi iz jesenske sjetve dobroga su vegetativnog izgleda i obavljena je prihrana, a nadamo se oborinama kako bi biljke apsorbirale hranjivo te kako bi se, uz povoljne klimatske uvjete, ostvarili i dobri prinosi.

Zbog nedostatka zimskih oborina na pojedinim područjima (i ovisno o strukturi tla) kamilica je slabije nikla te su neophodne oborine koje bi, uz pravovremeno provedenu prihranu, povoljno utjecale na daljnji vegetativni razvoj kamilice.

Članovi Strukovne grupe pohvalili su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija zbog pravovremene isplate poticaja te će se proljetna sjetva moći obaviti planiranom dinamikom.

Za novog predsjednika Strukovne grupe agrara ŽK Virovitica jednoglasno je izabran Ivan Gojević iz tvrtke Agrimex iz Detkovca, umjesto dosadašnjeg predsjednika Zlatka Pleše koji je, u međuvremenu, izabran za predsjednika ŽK Virovitica.

Direktor ŽK Virovitica Milan Vanđura dao je informaciju o 24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, održanom u Virovitici, 15. – 17. ožujka, te o aktivnostima koje je ŽK Virovitica odradila u sklopu sajma.