Vrijeme održavanja: 25.05.2018.

Objavljeno: 18. 05. 2018. , Ažurirano: 01. 06. 2018.

Sastanak predstavnika metaloprerađivačke industrije sjeverne Hrvatske održan je 25. svibnja u ŽK Bjelovar. Na sastanku su sudjelovali predsjednici, direktori i stručni suradnici ŽK Krapine, Siska, Požege, Slavonskog Broda i Vukovara, predsjednik ŽK Bjelovar, predsjednik i tajnik Strukovne grupe metaloprerađivačke industrije ŽK Bjelovar te direktorica Sektora za industriju i IT sa suradnicima.

Nakon pozdravnog govora Jakova Ćorića, predsjednika ŽK Bjelovar, i Ksenofana Fofonjke, predsjednika Strukovne grupe metaloprerađivačke industrije ŽK Bjelovar, Gordana Ribarić, tajnica Udruženja metaloprerađivačke industrije HGK, predstavila je osnovne pokazatelje poslovanja metaloprerađivačke industrije u nekoliko prethodnih godina iz čega je bio vidljiv znatan udio te grane industrije u ukupnim prihodima gospodarstva Hrvatske te velik udio u poslovnim rezultatima prerađivačke industrije RH.

Nakon toga je uslijedilo predstavljanje projekta Metalci su (opet) IN, koje je održala Brankica Grd, direktorica ŽK Sisak. Cilj je te promotivne kampanje, prije upisa djece u srednje škole uputiti ih na atraktivna zanimanja u metaloprerađivačkoj industriji, te potaknuti mlade ljude na odabir strukovnih i tehničkih zanimanja kako bi se što lakše uključili na tržište rada, a uporna višegodišnja provedba projekta rezultirala je osjetnim povećanjem upisa učenika u ta zanimanja na području Sisačko-moslavačke županije.

Završni je dio sastanka bila diskusija o stanju u metaloprerađivačkoj industriji sjeverne Hrvatske uz primjere iz pojedinih županija, a kao zaključak sastanka istaknuta je nužnost poticanja suradnje te umrežavanja znanja i resursa metaloprerađivača sjeverne Hrvatske i ostalih krajeva RH, u čemu će aktivno sudjelovati Sektor za industriju i IT te djelatnici županijskih komora zaduženi za taj sektor gospodarstva.