Županijska komora Varaždin započela je 1. ožujka 2019.  s provedbom projekta S3HubsinCE prijavljenog u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Projekt u kojem sudjeluje deset partnera iz sedam zemalja (Austrija, Italija, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Poljska i Hrvatska) trajat će 36 mjeseci s ukupnim odobrenim proračunom od 1,68 milijuna eura.

Početak:       1. ožujka 2019.
Završetak:  28. veljače 2022.
Trajanje:    36 mjeseci

Postoji velik potencijal za transnacionalnu suradnju u Srednjoj Europi u promicanju implementacije regionalnih strategija pametne specijalizacije (RIS3) po principu odozdo prema gore. No, mnogo tog potencijala ostaje neiskorišteno. Projekt S3HubsinCE koristi ovaj potencijal generiranjem novih transnacionalnih struktura potpore. One će se temeljiti na povezanim digitalnim inovacijskim čvorištima (eng.: Digital Innovation Hubs – DIH), stvarajući jače veze između relevantnih dionika u ključnim tehnološkim prioritetnim područjima, uključujući naprednu proizvodnju i materijale, ICT, nanotehnologiju te biotehnološke i medicinske proizvode.

Projektno će partnerstvo razviti inovacijsku mrežu RIS3-prvaka u Srednjoj Europi. Pokrenut će se nova generacija inovacijskih mreža, stvoriti sveobuhvatni Priručnik za digitalnu integraciju kako bi se poboljšala suradnja između partnera iz relevantnih institucija te razvile zajedničke strategije i akcijski planovi. Projekt će pomoći relevantnim akterima da bolje razumiju potrebe RIS3 i ulogu koju imaju u njihovoj implementaciji. Štoviše, stvorit će novu metodu za dizajniranje, upravljanje i uvođenje inovacija u sklopu strategija pametne specijalizacije, primjenjivu izvan uključenih područja.

KLJUČNE RIJEČI

RIS3 (Regionalna inovacijska strategija) su nacionalne ili regionalne inovacijske strategije koje određuju prioritete kako bi se izgradila konkurentska prednost razvojem i usklađivanjem snage istraživanja i inovacija s poslovnim i tržišta potrebama. To je sinonim za pojam Strategija pametne specijalizacije (S3).

Digitalna inovacijska čvorišta ili Hubovi za digitalne inovacije – DIH su ekosustavi koji se sastoje od malih i srednjih poduzeća, velikih industrija, startupova, znanstvenika, inkubatora i investitora. Cilj im je stvoriti najbolje uvjete za dugoročni poslovni uspjeh za sve uključene. 

 

Novosti

 

16. – 17. travnja 2019.

Inicijalni sastanak

Domaćin inicijalnog sastanka projekta S3HubsinCE održanog u Celju 16. i 17. travnja 2019. godine bio je TECOS –  Slovenski centar za razvoj alata. Na sastanku su sudjelovali predstavnici deset partnera iz sedam zemalja. Glavni cilj sastanka bio je generiranje sveobuhvatnog početka projekta, stvaranje boljega zajedničkog razumijevanja organizacije projektnih partnera, ciljeva projekta, detaljnih planiranih aktivnosti koje će se događati tijekom provedbe projekta te kako snažne performanse u radnom paketu 1 oblikuju robustan temelj za radne pakete 2 i 3.

Partneri na projektu predstavili su svoje organizacije, ali i svoje regionalne inicijative za digitalno inovacijsko čvorište i regionalne strategije pametne specijalizacije. U sklopu inicijalnog sastanka održana je interaktivna radionica brzog upoznavanja – Speed Dating Session. Sastanak je završio obilaskom TECOS-a.

 

13. lipnja 2019.

Konferencija Pametna rješenja za rast i radna mjesta

Kako bi potaknula inovativne poduzetnike da se, kroz ulaganja u infrastrukturu i opremanje kapaciteta, transfer tehnologije te istraživanje i razvoj za unaprjeđenje postojećih i stvaranje novih proizvoda i usluga u sklopu sektora povezanih s prioritetima iz strategije pametne specijalizacije, uključe u europsku mrežu lanaca dodanih vrijednosti, ostvare profit i kreiraju radna mjesta s visokom dodanom vrijednošću, HGK – Županijska komora Varaždin u četvrtak, 13. lipnja, organizirala je konferenciju Pametna rješenja za rast i radna mjesta.

Prvi dio konferencije bio je namijenjen poduzetnicima koji su upoznati s mogućnostima korištenja nacionalnih potpora i EU bespovratnih sredstava te s načinom uključivanja tvrtki u europske mreže inovacija i rada na konkretnim rješenjima u zelenoj proizvodnji u okviru Living Laba, živog laboratorija koji je osnovan na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu kao dio projekta Greenomed.

Predstavljen je još jedan projekt namijenjen podizanju razine tehnološke spremnosti tvrtki, S3HubsinCE, unutar kojeg je cilj osnovati i organizirati rad digitalnog inovacijskog čvorišta u Varaždinu, za pripremu poslovnog sektora za digitalizaciju i uključivanje u digitalne inovacijske mreže u Europskoj uniji.

U drugom dijelu konferencije predstavljeni su rezultati i održivost upravo završenog projekta Learning by Doing, kojemu je cilj poboljšanje kapaciteta i modernizacija strukovnog obrazovanja, te je održan okrugli stol o potrebama tržišta rada i sustava strukovnog obrazovanja koji ga prati sa smjernicama za modernizaciju strukovnog obrazovanja u skladu s najboljim praksama u Dunavskoj regiji.

 

Događaji koji slijede

 

12. – 14.  studenoga 2019.

Kongres inovacija

Inicijalna konferencija projekta S3HubsinCE planirana je u sklopu Kongresa inovacija, koji će se održati u austrijskom Villachu od 12. do 14. studenoga 2019. godine. Kongres služi kao vrijedan katalizator i platforma za umrežavanje pod motom: Digitalna inovacija – Što je sljedeće?

Iznimno zanimljiv program okupit će više od tisuću sudionika iz tvrtki iz raznih industrija, od malih i srednjih poduzeća, do multinacionalnih korporacija, kao i austrijske menadžere i međunarodne lidera u javnom i privatnom sektoru. Međunarodni inovacijski lideri iz cijele Europe sastat će se kako bi razmijenili ideje i iskustva. Kongres nudi širok raspon interaktivnih susreta, radionica i ciljane sastanke koji pokrivaju uzbudljive inovacijske i tehnološke teme kao što su primjerice blockchain, AI (umjetna inteligencija – eng.: artificial intelligence), 3D tehnologije itd.

 

 

Više informacija na mrežnoj stranici projekta.