Objavljeno: 17. 07. 2019. , Ažurirano: 21. 10. 2021.

 

 

Županijska komora Varaždin započela je 1. ožujka 2019.  s provedbom projekta S3HubsinCE prijavljenog u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Projekt u kojem sudjeluje deset partnera iz sedam zemalja (Austrija, Italija, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Poljska i Hrvatska) trajat će 36 mjeseci s ukupnim odobrenim proračunom od 1,68 milijuna eura.

Početak:       1. ožujka 2019.
Završetak:  28. veljače 2022.
Trajanje:    36 mjeseci

Postoji velik potencijal za transnacionalnu suradnju u Srednjoj Europi u promicanju implementacije regionalnih strategija pametne specijalizacije (RIS3) po principu odozdo prema gore. No, mnogo tog potencijala ostaje neiskorišteno. Projekt S3HubsinCE koristi ovaj potencijal generiranjem novih transnacionalnih struktura potpore. One će se temeljiti na povezanim digitalnim inovacijskim centrima (eng.: Digital Innovation Hubs – DIH), stvarajući jače veze između relevantnih dionika u ključnim tehnološkim prioritetnim područjima, uključujući naprednu proizvodnju i materijale, ICT, nanotehnologiju te biotehnološke i medicinske proizvode.

Projektno će partnerstvo razviti inovacijsku mrežu RIS3-prvaka u Srednjoj Europi. Pokrenut će se nova generacija inovacijskih mreža, stvoriti sveobuhvatni Priručnik za digitalnu integraciju kako bi se poboljšala suradnja između partnera iz relevantnih institucija te razvile zajedničke strategije i akcijski planovi. Projekt će pomoći relevantnim akterima da bolje razumiju potrebe RIS3 i ulogu koju imaju u njihovoj implementaciji. Štoviše, stvorit će novu metodu za dizajniranje, upravljanje i uvođenje inovacija u sklopu strategija pametne specijalizacije, primjenjivu izvan uključenih područja.

KLJUČNE RIJEČI

RIS3 (Regionalna inovacijska strategija) su nacionalne ili regionalne inovacijske strategije koje određuju prioritete kako bi se izgradila konkurentska prednost razvojem i usklađivanjem snage istraživanja i inovacija s poslovnim i tržišnim potrebama. To je sinonim za pojam Strategija pametne specijalizacije (S3).

Digitalni inovacijski centri ili Hubovi za digitalne inovacije – DIH su ekosustavi koji se sastoje od malih i srednjih poduzeća, velikih industrija, startupova, znanstvenika, inkubatora i investitora. Cilj im je stvoriti najbolje uvjete za dugoročni poslovni uspjeh za sve uključene. 

 

 

Novosti

 

15. 10. 2021.

Webinar "Digitalna tranzicija u novoj financijskoj perspektivi" 

 

Na webinaru "Digitalna tranzicija u novoj financijskoj perspektivi" u organizaciji HGK Županijske komore Varaždin predstavljeno je Digitalno-inovacijsko središte koje pod nazivom DIH Connect Varaždin započinje s radom na platformi https://dihconnect.eu/

DIH Connect Varaždin osmišljen je u okviru projekta S3HubsinCE (Interreg Središnja Europa) kojeg provodi varaždinska gospodarska komora s ciljem stvaranja zajedničke transnacionalne strukture temeljene na modelu digitalno-inovacijskih središta u zemljama središnje Europe. DIH će u početnoj fazi poduzetnicima pružati informacije o mogućnostima uvođenja digitalnih tehnologija te korištenja EU fondova, kao i umrežavanje s drugim europskim DIH-ovima i njihovim dobrim praksama.

 

Webinar Digitalna tranzicija.jpg

Webinar "Digitalna tranzicija u novoj financijskoj perspektivi"; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

 

Drugi dio radionice polaznicima je pružio  najnovije informacije o mogućnostima sufinanciranja projekata iz EU fondova te kako se već sada mogu pripremati za korištenje bespovratnih sredstva u okviru financijske perspektive 2021.-2027.  Radionicu je održala Ana Fresl iz tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o.

Ukupni višegodišnji financijski okvir Europske unije na razini je 1.824 milijarde eura, od čega je 750 milijardi za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa. Samo Hrvatskoj bit će dostupno oko 25 milijardi eura. Vlada je donijela odluku da programsku arhitekturu čine tri operativna programa, Konkurentnost i koheziau te Učinkoviti ljudski potencijali, dok je treći, Integrirani teritorijalni program, novitet. Za poduzetnike je najzanimljiviji prvi program s prioritetom jačanja gospodarstva ulaganjem u istraživanje i inovacije, podupiranjem poslovne konkurentnosti, digitalizacije i razvojem vještina za pametnu specijalizaciju.

 

 

1. 12. 2020.

Webinar  „Digitalizacija i automatizacija procesa“

HGK Varaždin bila je domaćin webinara s naslovnom temom „Digitalizacija i automatizacija procesa“ koji je održan 1. prosinca 2020.g. Kroz primjere svojih najboljih praksi, varaždinske tvrtke Mobilisis d.o.o. - specijalizirana za inteligentno upravljanje voznim parkom, prometna rješenja za pametne gradove, proizvodnju i distribuciju senzora, sustava i usluga za tehnologiju industrijske automatizacije i XALAX d.o.o. -  za implementaciju ERP-a te za automatizirani i digitalizirani end-to-end postupak u proizvodnji, predstavile su način i mogućnosti uspješnog integriranja digitalne tehnologije u poslovanje tvrtki.

Gđa Mirjana Dozan, dipl.ing. MBA, voditeljica Centra za potporu istraživanju s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te savjetnica za EU fondove s gostujuće institucije Inovacijski centar Nikola Tesla – ICENT predstavila je njihove projekte kao i mogućnosti povezivanja i suradnje s tvrtkama i načine primjene novih digitalnih tehnologija u poslovnom sektoru.

 

 Digitalizacija i automatizacija procesa.PNG

Webinar "Digitalizacija i automatizacija procesa"; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

Uvodnu riječ webinara održao je profesor umjetne inteligencije na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te inženjer s dugogodišnjim iskustvom u Silicijskoj dolini i Google Core Systemsu, g. Boris Debić, a govorio je o implementaciji novih tehnologija koja više nije pitanje izbora već vremena i razine spremnosti tvrtke za prihvat i promjene svojih procesa, načina poslovanja te prvenstveno vertikalne i horizontalne komunikacije. Pažnja je ovom prilikom skrenuta na globalni razvoj tehnologije, njegov utjecaj na trenutno poslovanje tvrtki te na pitanje imaju li danas digitalizacija, robotika i umjetna inteligencija uopće ikakvu alternativu?

Uz domaće tvrtke i institucije, webinar su pratili i na njemu sudjelovali i projektni partneri iz regije Veneto i Lombardija, Italija  (ECIPA,IMECH), Burgenland i Styria, Austrija (FB, XAL) te Małopolskie, Poljska  (KTP), a webinar je, između ostalog, poslužio i za međusobno povezivanje dionika s RIS3 partnerskim regijama, prezentaciju potencijalnih RIS3 prvaka, identifikaciju tehnoloških područja suradnje i dionika uz stvaranje T&C akcija te suradnju s drugim nacionalnim partnerima, razmjenu ideja i koncepata za akcijske planove za zajedničke buduće inicijative / projekte.

  

 

3. i 4. 11. 2020.

Dvodnevna online konferencija: Fokus na inovacijama

Na online konferenciji „Fokus na inovacijama“, održanoj 3. i 4. studenoga 2020. godine, sudjelovao je veliki broj stručnjaka iz zemalja srednje Europe okupljenih oko projekta S3HUBSinCE, Interreg Središnja Europa.  Kvalitetnim prezentacijama i diskusijama tijekom dvodnevne konferencije sudionici su mogli naučiti više o  transnacionalnoj mreži digitalno-inovacijskih središta koju promovira ovaj projekt te omogućiti stručnjacima i potpornim institucijama da iskoriste mogućnosti suradnje u novim potencijalnim projektima koji podržavaju inovacije, osobito u digitalnoj transformaciji.

Konferencija je započela uvodnim predavanjem o viziji Europske komisije o razvoju i ulozi umjetne inteligencije koje je održala Irene Sardelitty (Kilometro Rosso). Nakon prezentacija nekoliko EU projekata (CEUP, FASTEN) koji podržavaju inovacije, održan je okrugli stol o ulogama potpornih institucija u ekosustavima regija uključenih u projekt. U diskusiji je Mirjana Dozan iz Inovacijskog centra Nikola Tesla predstavila aktivnosti koje ICENT, kao vodeća sastavnica hrvatskog inovacijskog ekosustava, provodi u Hrvatskoj.

 

Midterm conference_picture 31120.jpg

Online konferencija: Fokus na inovacijama; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

U okviru konferencije predstavljeno je deset tematskih radnih skupina vezanih uz digitalnu transformaciju koje djeluju u okviru projekta, te dosadašnji tijek i rezultati projekta.   

 

CERIS-Navigation-Crew-poster1-2x.png

Projektne tematske radne skupine; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

 

19. 11. 2019.

Seminar za prijenos metodologije projekta Greenomed

U prostorima HUB385 u Zagrebu organizirali smo seminar za predstavnike hrvatskih klastera, poduzetničkih potpornih institucija s ciljem prijenosa  metodologije Greenomed koja putem usluga i alata razvijenih u ovom projektu omogućava usklađivanje razvoja poduzetničkih inovativnih projekata s projektima Vanguard inicijative i strategijama pametne specijalizacije.

Tom prilikom smo predstavili projekt S3HubsinCE namijenjen podizanju razine tehnološke spremnosti tvrtki unutar kojeg je cilj osnovati i organizirati rad digitalnog inovacijskog čvorišta u Varaždinu, za pripremu poslovnog sektora za digitalizaciju i uključivanje u digitalne inovacijske mreže u Europskoj uniji.

Seminar za prijenos metodologije Greenomed, HUB385.jpg

Seminar za prijenos metodologije projekta Greenomed, HUB385, Zagreb; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin
 

 12-14.11.2019.

Partnerski sastanak i kongres inovacija

Partnerski sastanak održan je paralelno s početnom konferencijom projekta S3HubsinCE u sklopu Kongresa inovacija u Villachu, Austrija od 12. do 14. studenoga 2019. 

Sastanak je bio usmjeren na izvještavanje o trenutnom stanju svakog radnog paketa. Projektni partneri su raspravljali o tijeku rada u prvom radnom paketu, izvješćima o navigacijskim timovima, funkcionalnostima i ulozi alata za digitalnu integraciju i daljnjim aktivnostima koje treba poduzeti.

PP M Villach1.jpg

Projektni sastanak, Villach; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

Održana je inicijalna konferencija projekta, popraćena vođenim obilaskom objekata Sveučilišta primijenjenih znanosti u Koruškoj. Glavni cilj konferencije bio je predstaviti trenutni status RIS3 i DIH aktivnosti u regijama koje sudjeluju, s posebnim naglaskom na regionalne i transnacionalne primjere dobre prakse. 

PP M Villach Sveuciliste Koruska3.jpg

Svečilište primijenjenih znanosti, Koruška, Villach, Laboratorij aditivnih tehnologija; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

  PP M Villach Sveuciliste Koruska2.jpg

Sveučilište primijenjenih znanosti, Koruška, Villach, Laboratorij aditivnih tehnologija; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

PP M Villach Sveuciliste Koruska1.jpg

Sveučilište primijenjenih znanosti, Koruška, Villach, Laboratorij aditivnih tehnologija; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

PP M 2 Villach.jpg

Projektni sastanak, Villach; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

PP M 2 Villach2.jpg

Početna konferencija projekta, Villach; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

PP M 2 Villach1.jpg

Početna konferencija projekta, Villach; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

Kongres inovacija u Villachu je vrijedan katalizator i platforma za umrežavanje pod motom „Digitalna inovacija - Što je sljedeće?". Iznimno zanimljiv program okupio je više od 1.000 sudionika što uključuje tvrtke iz raznih industrija, od malih i srednjih poduzeća, do multinacionalnih tvrtki, kao i austrijskih menadžera i međunarodnih lidera iz javnog i privatnog sektora. Međunarodni inovacijski lideri iz cijele Europe sastat će se kako bi razmijenili ideje i iskustva. Kongres je ponudio širok raspon interaktivnih susreta, radionica i ciljane sastanke koji pokrivaju uzbudljive inovacijske i tehnološke teme kao što su npr. blockchain, AI (artificial intelligence), 3D itd.

Konferencija Villach.jpg

Kongres inovacija, Villach; Izvor: HGK ŽK Varaždin

 

 

13.06.2019.

Konferencija „Pametna rješenja za rast i radna mjesta“

Kako bi potaknula inovativne poduzetnike da se kroz ulaganja u infrastrukturu i opremanje kapaciteta, transfer tehnologije, te istraživanje i razvoj za unaprjeđenje postojećih i stvaranje novih proizvoda i usluga u sklopu sektora povezanih s prioritetima iz strategije pametne specijalizacije uključe u europsku mrežu lanaca dodanih vrijednosti, ostvare profite i kreiraju radna mjesta s visokom dodanom vrijednošću, HGK – Županijska komora Varaždin u četvrtak, 13. lipnja, organizirala je konferenciju pod nazivom „Pametna rješenja za rast i radna mjesta“.

Photo 1 Conference Smart solutions for Growth and Jobs Varazdin 13062019.JPG

Konferencija Pametna rješenja za rast i radna mjesta; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

Prvi dio konferencije bio je namijenjen poduzetnicima koji su upoznati s mogućnostima korištenja nacionalnih potpora i EU bespovratnih sredstava, te načinu uključivanja tvrtki u europske mreže inovacija i rada na konkretnim rješenjima u zelenoj proizvodnji u okviru Living Laba, živog laboratorija koji je osnovan na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, a koji je dio projekta Greenomed.

Uz projekt Greenomed, predstavljen je još jedan projekt namijenjen podizanju razine tehnološke spremnosti tvrtki, projekt S3HubsinCE, unutar kojeg je cilj osnovati i organizirati rad digitalnog inovacijskog čvorišta u Varaždinu, za pripremu poslovnog sektora za digitalizaciju i uključivanje u digitalne inovacijske mreže u Europskoj uniji.

Photo 3 Conference Smart solutions for Growth and Jobs Varazdin 13062019.JPG

Konferencija Pametna rješenja za rast i radna mjesta; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

U drugom dijelu konferencije predstavljeni su rezultati i održivost upravo završenog projekta Learning by Doing s ciljem poboljšanja kapaciteta i modernizacije strukovnog obrazovanja, te je održan okrugli stol o potrebama tržišta rada i sustava strukovnog obrazovanja koji ga prati sa smjernicama za modernizaciju strukovnog obrazovanja u skladu s najboljim praksama u Dunavskoj regiji.

 

 

16. – 17. travnja 2019.

Inicijalni sastanak

Domaćin inicijalnog sastanka projekta S3HubsinCE održanog u Celju 16. i 17. travnja 2019. godine bio je TECOS –  Slovenski centar za razvoj alata. Na sastanku su sudjelovali predstavnici deset partnera iz sedam zemalja. Glavni cilj sastanka bio je generiranje sveobuhvatnog početka projekta, stvaranje boljega zajedničkog razumijevanja organizacije projektnih partnera, ciljeva projekta, detaljnih planiranih aktivnosti koje će se događati tijekom provedbe projekta te kako snažne performanse u radnom paketu 1 oblikuju robustan temelj za radne pakete 2 i 3.

PP M Celje3.jpg

Projektni sastanak Celje; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

PP M Celje2.jpg

Projektni sastanak Celje; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

 

Partneri u projektu predstavili su svoje organizacije, ali i svoje regionalne inicijative za digitalno inovacijsko čvorište i regionalne strategije pametne specijalizacije. U sklopu inicijalnog sastanka održana je interaktivna radionica brzog upoznavanja – Speed Dating Session. Sastanak je završio obilaskom TECOS-a.

PP M Celje.jpg

Projektni partneri; Izvor: HGK ŽK Varaždin; Snimio: HGK ŽK Varaždin

  

 

 

Više informacija na mrežnoj stranici projekta.