Vrijeme održavanja: 16.11.2018.

Objavljeno: 16. 11. 2018. , Ažurirano: 16. 11. 2018.

U organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatske gospodarske komore danas je u Varaždinu održano predstavljanje specijalističkoga poslijediplomskog studija Poduzetništvo i EU fondovi. U sklopu predstavljanja održan je i okrugli stol Partnerstvo čovjeka i stroja, u skladu s novim trendovima u gospodarstvu i vještinama potrebnim na tržištu rada za unaprjeđenje poslovanja i s naglaskom na iskustva provođenja digitalne transformacije i Industrije 4.0 u hrvatskom gospodarstvu.

"Potreba za educiranjem stručnjaka u području poduzetništva i EU fondova prisutna je na području cijele Hrvatske kao i na području regije Sjever, tako da apsolutno ima potrebe za ovim studijem. Kroz temu današnjega panela i kroz sam studij, studentima i studenticama želimo poslati poruku da bez razvoja digitalne ekonomije hrvatsko gospodarstvo neće biti konkurentno", istaknuo je savjetnik predsjednika i voditelj Službe za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost HGK Petar Mišević povodom predstavljanja.

Predstavljanje - Varaždin (2) 800x460.jpg

Uzvanici i publika predstavljanja; Izvor: HGK.

"Digitalna rješenja su nešto bez čega se ne može društvo razvijati, to je segment koji ne smije izostati. No, isto tako istraživanja pokazuju kako 45 posto građana Hrvatske nema osnove digitalnih vještina, stoga svaki ovakav skup mora poslužiti kako bi se radilo na tome. A gospodarstvo se ne može razvijati ako nema grana koje tu tehnologiju mogu razumjeti", rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

"Natječaj za upis na ovaj specijalistički poslijediplomski studij traje kroz cijeli mjesec studeni. Studenti će biti prepoznati kao ljudi koji u sebi nose poduzetnički duh i koji će znati iskoristiti EU fondove i liječiti kronične bolesti nepovlačenja europskih sredstva koja su nam na raspolaganju", rekao je i pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever Ante Rončević,

U sklopu panela "Partnerstvo čovjeka i stroja" uvodno obraćanje održao je potpredsjednik HGK za industriju, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, koji je između ostalog istaknuo da će 47 poslova za 10 do 20 godina biti zamijenjeno nekim oblikom umjetne inteligencije. "Prema podacima Svjetskog gospodarskog foruma 65 posto djece će raditi poslove kojih danas još uvijek nema, stoga je jako važno kako odgovoriti na te promjene", napomenuo je Radoš.

Na panelu su istaknuta neka od inovativnih rješenja i primjena suvremene metode poslovanja. Voditelj Odjela za konkurentnost gospodarstva u Sektoru za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK Domagoj Šarić istaknuo je kako nije više pitanje što je novo, već što će ostati isto. "Razvoja tehnologije će uvijek biti, svaka sljedeća tehnološka revolucija je sve kraća i prije ćemo se morati prilagoditi. Globalizacija i digitalizacija društva nas ne ostavlja same. Ako želimo preživjeti, moramo se prilagoditi", rekao je Šarić.

Direktor tvrtke Mobilisis Krešimir Meštrić istaknuo je da su oni prije deset godina prepoznali trend transformacije. "Ako ne prepoznate trendove, vi ste zakasnili. Važno je da tvrtke pomoću alata stvaraju i olakšavaju proizvodne procese. Oni koji su uveli i integrirane digitalne sustave bilježe povećanje konkurentnosti i rasta i do 30 posto", rekao je Meštrić. Vlasnik tvrtke Atinel Krešimir Androlić istaknuo je kako će se i dalje morati stalno prilagođavati novim tehnologijama, a direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Leo Lokas istaknuo je da je digitalizacija velika prilika, koju svi skupa moramo iskoristiti.

Program specijalističkog studija trajat će dva semestra, odnosno jednu godinu, a njegovim završetkom stječe se akademski naziv - sveučilišni specijalist ekonomije. Riječ je o multidisciplinarnom i modernom studiju rađenom u skladu s potrebama tržišta rada, a predviđenim studijskim programom studenti će stjecati vještine prijeko potrebne za razvoj moderne, na znanju temeljene ekonomije, s naglaskom na učenju poduzetničkih vještina primjenjivih u svim segmentima gospodarstva. Osim profesora sa Sveučilišta Sjever i profesora s drugih hrvatskih sveučilišta, na njemu će predavati brojni eminentni stručnjaci iz hrvatskoga gospodarstva, kao i iz inozemstva, zajedno sa stručnjacima iz Hrvatske gospodarske komore.