INTERNACIONALIZACIJA

ŽK Varaždin sudjeluje u projektu Internacionalizacija - Strateške vještine natjecanja na međunarodnim tržištima ( Strategic skills to compete in the international markets ) financiranom sredstvima Europskog socijalnog fonda kao podrška procesima internacionalizacije tvrtki i budućnosti poduzeća između internacionalizacije i inovacije. 

Partneri na projektu: Regija Veneto, UNIS&FLab-Experimental Laboratory of Unindustria Services & Training Treviso Pordenone, te Unindustria Treviso u sustavu Confindustria Italia - asocijacija industrijskih poduzeća Italije.

Ovo je prilika za tvrtke zainteresirane za uspostavu odnosa i približavanje međunarodnim tržištima ili konsolidaciju odgovarajućeg procesa internacionalizacije, odnosno prisutnosti na stranim tržištima.

Treninzi i prateće aktivnosti uključuju samu tvrtku, a isplanirani su na temelju poznatih iskustava u podupiranju tvrtki na međunarodnim tržištima i mogućnostima pri ulasku na međunarodna tržišta, te predviđaju tematske seminare, interakcijske treninge (također na stranom jeziku), trenerske aktivnosti za provedbu znanja stečenoga na tečajevima, izradu poslovnog plana za internacionalizaciju, napredne treninge u inozemstvu s mogućnošću uspoređivanja s tamošnjim lokalnim tvrtkama, istraživanje tržišta, poslovne posjete inozemstvu za razvoj poslovanja i djelomično pokriće troškova privremenog menadžera.

 

Aktivnosti

Treviso, Italija, 29. rujna

ŽK Varaždin sudjelovala na transnacionalnom seminaru u sklopu projekta Internacionalizacija – Strateške vještine kompeticije na međunarodnim tržištima

ŽK Varaždin je 29. rujna sudjelovala na transnacionalnom seminaru-radionici u sklopu projekta Internacionalizacija – Strateške vještine kompeticije na međunarodnim tržištima (Internationalisation – Strategic skills to compete in the international markets) s temom Potencijal suradnje MSP-ova (malih i srednjih poduzeća) i mogućnosti putem europskog sustava financiranja.

Seminar su zajednički organizirali Regija Veneto, UNIS&FLab-Experimental Laboratory of Unindustria Services & Training Treviso Pordenone te Unindustria Treviso u sustavu Confindustria Italia – asocijacija industrijskih poduzeća Italije koja predstavlja svoje članice i zastupa njihove interese u Italiji i inozemstvu.

UNIS&Flab iz Trevisa je vodeći centar izvrsnosti u području eksperimentalne obuke za inovacije, istraživanja i prototipiranja i jedinstveno mjesto iniciranja inovativnih procesa valorizacijom iskustava dobivenih istraživanjima i kreativnosti.

Unindustria Treviso je asocijacija industrijskih poduzeća pokrajine Treviso (Union of Industrialists of the Province of Treviso) koja predstavlja više od 2500 tvrtki.

Predstavljeni su konkretni primjeri podrške u području internacionalizacije, tj. kako transnacionalna suradnja može pomoći malim i srednjim poduzećima da zajedno pristupe analizi i ulasku na nova tržišta.

Predstavnici sudjelujućih zemalja Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije predstavili su svoja iskustva i primjere dobre prakse u transnacionalnoj suradnji tvrtki i njezinu utjecaju na internacionalizaciju poslovanja, a raspravljalo se i o sektorima i djelatnostima koji imaju potencijal za daljnju transnacionalnu suradnju hrvatskih, talijanskih, austrijskih i slovenskih tvrtki te zajedničko sudjelovanje na trećim tržištima u budućnosti.

Radionica je također pružila osnovu za uvođenje novih projektnih ideja koje će se aktivirati tijekom naredne 3 godine. Stoga je drugi dio radionice bio usmjeren na razmjenu ideja i prioriteta sa sudjelujućim poduzećima radi razumijevanja njihova potencijalnog interesa za buduće akcije.

Obavljene su pripreme i konkretni dogovori s talijanskim tvrtkama koje će vrlo skoro posjetiti zainteresirane tvrtke u Hrvatskoj, a napravljen je i plan posjeta i razgovora talijanskih poduzeća s tvrtkama u Hrvatskoj početkom studenoga.

Treviso C.jpg

; Izvor: ; Snimio: .

Treviso B.jpg

 

 

Varaždin, 6. studenoga

B2B poslovni susreti u okviru projekta Internacionalizacija – Strategic skills to compete in the international markets

ŽK Varaždin je 6. studenoga organizirala B2B poslovne susrete u okviru projekta Internacionalizacija – Strategic skills to compete in the international markets između talijanskih tvrtki STL s.r.l. i ENEX Refrigeration Systems i hrvatskih tvrtki Oprema d. d., Inoxmont d. o. o., Energy Plus d. o. o. i Marinox d. o. o.

U zajedničkoj organizaciji povezivanja tvrtki sudjelovali su talijanski partneri u projektu Regija Veneto, UNIS&FLab-Experimental Laboratory of Unindustria Services & Training Treviso Pordenone te Unindustria Treviso u sustavu Confindustria Italia – asocijacija industrijskih poduzeća Italije.

Poslovni susreti održali su se u samim tvrtkama u Ludbregu i Zagrebu, a uključivali su razgledavanje proizvodnih pogona tvrtki, prezentacije tvrtki i njhovih poslovnih mogućnosti i mogućnosti međusobne proizvodne suradnje.

Razgovori su doveli do otvaranja mogućnosti zajedničkih ulaganja te niza poslovnih kooperacija i suradnje u izvršenju većih projekata koji mogu biti odrađeni jedino proizvodno-poslovnim nadopunjavanjem tvrtki iz Hrvatske i Italije koje su bile iznimno zadovoljne održanim razgovorima.

P1090083.JPG

 

P1090086.JPG

Internacionalizacija - Marinox; Izvor: ; Snimio: .