Vrijeme održavanja: 22.05.2018.

Objavljeno: 16. 05. 2018. , Ažurirano: 23. 05. 2018.

Županijska komora Varaždin nositelj je projekta EN-EFF – Novi koncept treninga za energetsku učinkovitost, sufinanciranog iz programa Interreg Mađarska – Hrvatska, u sklopu kojeg je održana radionica. Vrijednost je projekta 177.000 eura, a sudjeluju po tri partnera iz Hrvatske i Mađarske. Projekt traje 16 mjeseci i završava 30. studenoga.

Projektom se promovira novo zakonodavstvo Europske unije koje je povezano sa zgradama nulte potrošnje energije koje će se i u Hrvatskoj morati primjenjivati za zgrade javne namjene od početka sljedeće godine, a za sve ostale, dakle, privatne, od početka 2021. godine. Nakon ove radionice za zgrade javne namjene slijedi radionica za vlasnike privatnih kuća te edukacija za poslovni sektor i zainteresirane koji se moraju prilagoditi novom zakonodavstvu.

Damir Mandić iz Regionalne energetske agencije Sjever iz Koprivnice ističe da su s pojmom zgrade gotovo nulte energije uglavnom upoznati oni koji se time bave, uža grupa ljudi, projektanti i ljudi sa sveučilišta.

„Predstavnicima tijela javne vlasti treba još informacija i edukacija. To više nije budućnost, već je ispred nas i rokovi su krenuli. Što se tiče obiteljskih kuća, obveza počinje 2020., ali još ne postoji svijest da će i obiteljske kuće morati biti tako građene. Radi se o kompletnoj integraciji elemenata termoizolacije koja mora postići gotovo nultu potrošnju energije, a ta mala količina energije koja je potrebna treba se zadovoljiti iz sustava koji koriste obnovljive izvore energije, dizalice topline, solarne kolektore“, kaže Mandić.

O tome kako graditi i obnavljati zgrade do ZG0E govorio je Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

„Zgrade nulte energije, zapravo, znače zgrade s niskom potrošnjom energijom, gotovo nulom. Ideja je da se smanji potrošnja energije i resursa i da se što više promoviraju obnovljivi izvori energije. Projektiranje zgrada za tijela javne vlasti, poput škola ili vrtića te sličnih, krenulo je od početka ove godine, a gradnja kreće od 2019.“, naglašava Milovanović te dodaje da je praksa, s jedne strane, pokazala određene probleme, a s druge su se neki već prilagodili i neke zgrade su se već izgradile po tim standardima. Ideja je da se što više projektanata obrazuje jer je to jedan sasvim drugi način razmišljanja od onoga što smo na fakultetima učili. Treba nam cjeloživotno učenje što se tiče projektanata, ali nam definitivno treba i kvalificirana radna snaga za ovakvu razinu gradnje. A znamo da nam je već sada nedostaje“, kaže Milovanović.

Što se tiče troškova gradnje po novim standardima, Milovanović naglašava da su veći benefiti koji se dobiju tijekom životnog ciklusa zgrade nego što je skuplja sama gradnja. Ministarstvo graditeljstva napravilo je analizu koja je pokazala da je za najskuplje vrste zgrada, poput bolnica i hotela, cijene veća samo 10 posto, a i to se vrlo brzo vraća. A i kvaliteta je života u takvim zgradama, po pitanju buke, temperature, CO₂, prašine, puno bolja“, zaključuje Milovanović.