Temelj gospodarstva Varaždinske županije čini prerađivačka industrija koja ostvaruje 54% ukupnog prihoda županije i posjeduje velik potencijal rasta izvoza – rezultat koji se ogleda u mnogobrojnim međunarodno-konkurentnim tvrtkama, uspješnim malim i srednjim poduzećima te brojnim stranim ulagačima koji su prepoznali uspješnost „varaždinskog gospodarskog recepta“. Od 2000.g. izvoz županije povećan je čak 3,7 puta, u 2015.g. prelazi granicu od 8 milijarda kuna te sada čini 36% ukupnog prihoda županije što Varaždinskoj županiji daje atribut „najizvoznije“ županije s 3 milijarde kn izvoznog suficita, od 10 milijardi koliko ukupno iznosi suficit RH. U postocima, to znači da 7% ukupnoga hrvatskog izvoza ostvaruju upravo poduzetnici iz Varaždinske županije.

Varaždinska županija još je 2010. godine proglašena najkonkurentnijom županijom u RH i od tada neprekidno zauzima najviša mjesta na ovoj laskavoj rang listi. Politike i projekti za zauzimanje vodećega konkurentskog položaja Varaždinske županije kreirani su u HGK Županijskoj komori Varaždin uz sudjelovanje svih relevantnih osoba koje su svojim profesionalnim angažmanom pridonijele modernizaciji i restrukturiranju industrije.

HGK Županijska komora Varaždin prepoznata je od strane poslovnog i javnog sektora kao inicijator i kreator uspješnog „varaždinskog recepta“ za privlačenje ulagača i gospodarski razvoj. Krajem 90-tih, ŽK Varaždin prva je u Hrvatskoj krenula s kreiranjem investicijskog okruženja, najprije za domaće, a zatim i za strane investitore. Samostalno smo razvili alate za privlačenje stranih investicija prema najboljim svjetskim standardima koji uključuju izradu strategije, organizaciju kontakt točke, individualan pristup investitoru, izradu vodiča za investitore, izračun fiksnih troškova poslovanja, do raznih oblika promocije. To smo znanje kasnije prenijeli i na druge gradove i općine.

Varaždinska komora otvorila je prve dvije gospodarske zone u Varaždinskoj županiji (Gospodarska zona Varaždin i Slobodna zona Varaždin), napunila ih stranim i domaćim investitorima te je svojim aktivnostima, u razdoblju od 2000. – 2008. godine, privukla 300 novih tvrtki i otvorila 10.000 novih održivih radnih mjesta.

U 25 godina hrvatske samostalnosti učinili smo sve kako bismo gospodarstvo razvijali na održivim temeljima. Privatizacija je obavljena bez većih nepravilnosti, a posrnula socijalistička poduzeća restrukturirana su i sačuvana od tzv. divlje privatizacije. Daljnji razvoj projektiran je i realiziran na temeljnim principima zdrave ekonomije koja uključuje reindustrijalizaciju, preferiranje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, fokusiranje na izvozne aktivnosti poslovnog sektora, privlačenje stranih greenfield investicija i sve to uz osiguravanje najboljega dostupnog  obrazovanja za stanovništvo.

Budućnost vidimo u povezivanju znanosti i gospodarstva, razvoju visokog školstva, osobito tzv. STEM područja, razvojno-istraživačkim kapacitetima okupljenim oko Tehnološkog parka i daljnjem jačanju internacionalizacije naših proizvoda i usluga.