Objavljeno: 01. 08. 2017. , Ažurirano: 06. 12. 2018.

ŽK Varaždin i ŽK Bjelovar prenose mađarska iskustva u dualnom obrazovanju 

Konferencija „Praktičan pristup stvarnom znanju“ koja je službeno označila početak EU projekta DUO PACK održala se 12. rujna 2017. u Kaposváru (Mađarska). HGK Županijska komora Varaždin vodeći je partner projekta uz dvije regionalne komore iz Mađarske – Trgovinsku i industrijsku komoru županije Zala i Trgovinsku i industrijsku komoru županije Somogy te HGK Županijsku komoru Bjelovar, drugoga hrvatskog partnera. 

Osnova za prijavu projekta postojeća je schema hrvatskoga strukovnog obrazovanja s teorijom i praksom koja se dijelom provodi u školama, obrtima i poduzećima i koja, uz pozitivne iznimke, ne zadovoljava sadašnje potrebe tržišta rada i ne izlazi u susret mladima, naročito u dijelu Hrvatske koji je izrazito proizvodno orijentiran. Gospodarske komore u Mađarskoj od 2011. godine aktivno koordiniraju dualno obrazovanje na način da učenicima osiguravaju kvalitetna mjesta za naukovanje u mađarskim poduzećima. HGK Županijska komora Varaždin je na osnovi dugogodišnje suradnje s Industrijskom i trgovinskom komorom županije Zala osmislila projekt čije je financiranje odobreno u okviru prvog natječaja Interreg V-A Programa Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Okosnicu projekta čini razmjena dobrih praksi i iskustava između projektnih partnera – regionalnih gospodarskih komora i njihovih potpornih institucija – srednjih strukovnih škola, mađarskih centara za strukovno naukovanje te donositelja odluka iz područja obrazovanja s ciljem da se ukaže na važnost i potrebu stjecanja stručnih kompetencija u realnim uvjetima, dakle, u poduzećima i to putem učenja temeljenog na radu. Kroz poboljšanje komunikacije između obrazovnih institucija, donositelja odluka i ključnih dionika projekta – regionalnih gospodarskih komora i poduzetnika, a temeljem iskustava mađarske gospodarske komore kao koordinatora u mađarskom sustavu dualnog obrazovanja, nastojat će se utjecati na poboljšanje zapošljivosti mladih, smanjenje nesrazmjera između ponude i potražnje na tržištu rada, a u svrhu poticanja i jačanja gospodarske aktvnosti.

U aktivnostima koje slijede predstvanici komora, nastavno osoblje i donositelji odluka u području obrazovanja sudjelovat će  na brojnim stručnim događajima – sajmovima poslova, okruglim stolovima, studijskim putovanjima i konferencijom uz sudjelovanje mađarskih i hrvatskih eksperata iz područja srednjega strukovnog obrazovanja, te će zajednički doprinieti izradi finalne studije kao kompilacije prijedloga i pozitivnih mišljenja s preporukama za što bolju iskoristivosti potencijala za učenje temeljeno na radu u prekograničnom području. 

 DUO PACK SUDIONICI.JPG

 

Radionica „Dualno obrazovanje – mađarska iskustva“ održana u ŽK Varaždin

U ŽK Varaždin, 27. studenoga 2017.g. održana je 1. radionica u okviru projekta DUO PACK pod  nazivom

Predstavljeni su sustavi strukovnog obrazovanja, metode njihove primjene, te specifičnosti i razlike u dvjema pograničnim regijama.

Radionica je obuhvatila ishode učenja, razinu znanja i kompetencije učenika u sustavu strukovnog obrazovanja, mjesto i trajanje učeničke prakse, metodološki pristup, mentorstvo te obrazovne standarde u obje zemlje i njihovu usklađenost sa standardima EU-a. Također su naglašene prepreke koje otežavaju povezanost strukovnog obrazovanja s regionalnim tržištem rada.

Na radionici su sudjelovali mađarski partneri iz županija Zala i Somogy, a s hrvatske strane – stručno nastavno osoblje, donositelji odluka u području strukovnog obrazovanja, ravnatelji strukovnih škola, predstavnik Regionalnog zavoda za zapošljavanje, te predstavnici  ŽK Varaždin, mađarski i hrvatski stručnjaci iz područja strukovnog obrazovanja.

1. radionica DUO PACK.jpg

1. radionica DUO PACK

 

Studijski posjet u organizaciji mađarskog partnera Trgovinske i industrijske komore županije Zala

Od 21. do 22. ožujka 2018. godine održan je studijski posjet i zajednička radionica za profesore strukovnih škola iz Varaždinske i Bjelovarske županije o prijenosu mađarskih iskustava u dualnom obrazovanju u Mađarskoj – gradaovi Nagykanizsa, Keszthely, Balatongyörök, Marcali u organizaciji mađarskog partneraTrgovinske i industrijske komore županije Zala.

Prvoga dana sudionici su posjetili Srednju strukovnu školu Vilmos Zsigmondy u Nagykanizsi – stolarsku, tapetarsku i krojačku radionicu, zatim Fa-Feri Kft.– poduzeće za preradu drveta i proizvodnju namještaja–radionicu za obavljanje prakse, Srednju strukovnu školu György Thúry gdje se odvija praksa za polaznike ugostiteljske strukovne škole-posjet radionici i Stručnu gimnaziju i srednju strukovnu školu Sándor Asbóth u Keszthelyu – posjet kozmetičkoj radionici i radionici-učeničkom praktikumu za izradu drvenih balatonskih jedrilica.

Studijski posjet Zala DUO PACK 3.jpg

Studijski posjet Zala DUO PACK

.Studijski posjet Zala DUO PACK 4.jpg

Studijski posjet Zala DUO PACK

.Studijski posjet Somogy DUO PACK 3.jpg

Studijski posjet DUO PACK Zala

.Studijski posjet Somogy DUO PACK.jpg

Studijski posjet DUO PACK Zala

Studijski posjet Somogy DUO PACK 1.jpg

Studijski posjet DUO PACK Zala

.Studijski posjet Somogy DUO PACK 2.jpg

Studijski posjet Zala DUO PACK

Više o posjetu srednjoj strukovnoj školi Sándor Asbóth u Keszthelyu u prilogu mađarske Televizije Zalaegerszeg na sljedećem linku: https://youtu.be/Un6Oi24UGoo

Studijski posjet Zala DUO PACK 2.jpg

Studijski posjet Zala DUO PACK

Drugoga dana je u Balatongyöröku održana zajednička radionica i tečaj za profesore i ostale sudionike studijskog posjeta, a u nastavku posjet tvrtki Ziehl Abegg Kft. u Marcaliu koja se bavi obradom metala i proizvodnjom strojeva, ventilatora, elektromotora – posjet radionici za obučavanje učenika-praktikanata.

Studijski posjet Zala DUO PACK 1.jpg

Studijski posjet DUO PACK Zala

.Studijski posjet Zala DUO PACK.jpg

Studijski posjet DUO PACK Zala

 

Studijski posjet u organizaciji mađarskog partnera Trgovinske i industrijske komore županije Somogy

 Još jedan studijski posjet organiziran za predavače stručnih predmeta iz strukovnih škola Varaždinske i Bjelovarske županije i predstavnike drugih institucija važnih za strukovno obrazovanje održao se je 10. travnja 2018. godine u Mađarskoj – u Barcsu i Kaposvaru, ovaj puta u organizaciji mađarskog partnera Trgovinske i industrijske komore županije Somogy.

Posjet je obuhvatio automehaničarsku radionicu-tvrtku Auto-Laszlo d.o.o. u Barcsu u kojoj učenici strukovne škole obavljaju praksu u području autolakiranja i autolimarstva, te su sudionici imali priliku prisustvovati odvijanju kontrolnog ispita učenika prvog razreda Srednje strukovne škole.

Studijski posjet Somogy DUO PACK 7.jpg

Studijski posjet Somogy DUO PACK

U Kaposvaru je  grupa posjetila Srednju jezičnu i tehničku školu Szigeti-Gyula János, gdje su dobili informacije o osposobljavanju medicinskih sestara i djelatnika za podršku zajednici, kao i naukovanju i osposobljavanju u zdravstvenom i socijalnom sektoru. Studijski posjet nastavljen obilaskom restorana Kapos gdje stručnu praksu obavljaju učenici Srednje turističke i ugostiteljske škole koji se obrazuju za kuhare i konobare.

 Studijski posjet Somogy DUO PACK 5.jpg

Studijski posjet Somogy DUO PACK

Studijski posjet Somogy DUO PACK 6.jpg

Studijski posjet Somogy DUO PACK

Studijski posjet Somogy DUO PACK.jpg

Studijski posjet Somogy DUO PACK

 

DUO PACK projekt predstavljen i na Sajmu poslova u Varaždinu

 HGK Županijska komora Varaždin predstavila je projekt „DUO PACK – Praktičan pristup stvarnome znanju“ na 11. Sajmu poslova u Varaždinu.

 Postojeći sustav hrvatskoga strukovnog obrazovanja s teorijom i praksom koja se dijelom provodi u školama, obrtima i poduzećima, uz pozitivne iznimke, ne zadovoljava sadašnje potrebe tržišta rada, naročito u izrazito proizvodno orijentiranoj Varaždinskoj županiji. HGK Županijska komora Varaždina ovim projektom, u koji su uključene i Županijska komora Bjelovar te dvije regionalne komore iz Mađarske – Trgovinska i industrijska komora Županije Zala i Trgovinska i industrijska komora Županije Somogy, želi poboljšati komunikacije između obrazovnih institucija, donositelja odluka i ključnih dionika projekta – regionalnih gospodarskih komora i poduzetnika, a temeljem iskustava mađarske gospodarske komore kao koordinatora u mađarskom sustavu dualnog obrazovanja.

Mađarski partneri s hrvatskim kolegama imali su mogućnost upoznati hrvatski sustav strukovnog obrazovanja i način promocije strukovnih zanimanja, prikupljanja informacija i usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada. Gospodarske komore u Mađarskoj od 2011. godine aktivno koordiniraju dualno obrazovanje na način da učenicima osiguravaju kvalitetna mjesta za naukovanje u mađarskim poduzećima.

Okosnicu projekta DUO PACK čini razmjena dobrih praksi i iskustava između projektnih partnera – regionalnih gospodarskih komora i njihovih potpornih institucija – srednjih strukovnih škola, mađarskih centara za strukovno naukovanje te donositelja odluka iz područja obrazovanja, s ciljem da se ukaže na važnost i potrebu stjecanja stručnih kompetencija u realnim uvjetima, dakle, u poduzećima i to putem učenja temeljenog na radu.

SAJAM POSLOVA.jpg

Sajam poslova- sudionici

 

Studijsko putovanje u Varaždinu i Bjelovaru

 Dvodnevno studijsko putovanje u okviru projekta DUO PACK održalo se u Varaždinu i Bjelovaru. Sudionici – nastavnici i stručno osoblje srednjih strukovnih škola i Centara za strukovno obrazovnje iz mađarskih županija Zala i Somogy imali su mogućnost upoznati i usporediti hrvatski i mađarski sustav strukovnog obrazovanja, primjere najbolje prakse u obje hrvatske županije tijekom posjete tvrtkama Inoxmont-VS d.o.o. iz Ludbrega, Hittner d.o.o. iz Bjelovara, te Strojarskoj i prometnoj školi iz Varaždina te Obrtničkoj školi iz Bjelovara.

 Inoxmont-VS doo.jpg

Inoxmont-VS d.o.o. Ludbreg

Strojarska i prometna škola Varaždin.jpg

Strojarska i prometna škola Varaždin

Hittner doo Bjelovar.jpg

Hittner d.o.o. Bjelovar

Obrtnička škola Bjelovar.jpg

Obrtnička škola Bjelovar

 

Radionica o strukovnom obrazovanju u ŽK Varaždin

U četvrtak, 7. lipnja 2018. u ŽK Varaždin održana je radionica za nastavnike i profesore varaždinskih srednjih strukovnih škola, ali i sve zainteresirane uključene u sustav strukovnog obrazovanja. Mađarski i hrvatski stručnjaci prezentirali su važnost praktične nastave, interkacije nastavnika, mentora i učenika, uključivanja tvrtki u proces učenja te svladavanja vještina i znanja prijeko potrebnih za rad u struci, kao i primjere najbolje prakse.

 2 radionica.jpg

2. radionica DUO PACK

 2. radionica DUO PACK.jpg

2. radionica DUO PACK Varaždin

2. radionica DUO PACK 1.jpg

2. radionica DUO PACK Varaždin

 

Posjet manifestaciji EuroSkills 2018 u Budimpešti EuroSkills 2018 logo.jpgWorldSkills logo.png

U organizaciji mađarskog partnera Trgovinske i industrijske komore županije Zala iz Zalaegerszega 27. rujna 2018. godine održan je posjet manifestaciji EuroSkills 2018 u Budimpešti (sajamski prostor HUNGEXPO) uz sudjelovanje predstavnike srednjih strukovnih škola i gospodarskih komora iz Varaždina, Bjelovara, Kaposvara i Zalaegerszega.

EuroSkills je međunarodno europsko natjecanje mladih profesionalaca (konkurentna dobna granica je 25 godina) u stručnim vještinama. Riječ je o zaista spektakularnoj promociji vještina kao i najnovijih razvijenih vještina diljem Europe, a ujedno i mjesto prezentacije posljednjih inovacija u pojedinim strukama. To je europska regionalna verzija natjecanja WorldSkills, otprije poznata kao „Olimpijada vještina“. Održava se svake dvije godine u jednoj od zemalja članica WorldSkills Europe. Natjecanje je međunarodnog karaktera i potiče razvoj svjetskih standarda vještina i kompetencija u Europi.

 Euroskills DUO PACK 3.jpg

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

Euroskills DUO PACK 4.JPG

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

 Ove godine natjecanje se je održavalo od 26. do 28. rujna u Budimpešti. Mladi stručnjaci su se natjecali za titulu prvaka Europe, a svaka država može delegirati jednog natjecatelja ili jednu ekipu po zanimanju. Jedan natjecatelj može samo jedanput sudjelovati na EuroSkills natjecanju.

Uz 3-dnevno natjecanje, organizirani su i dopunski programi, izložbe i stručne konferencije. U okviru dopunskih programa pruža se prilika za međunarodnu razmjenu iskustava i povezivanje državnih te strukovnih organizacija i obrazovnih institucija. Natjecanja svih struka organizirana su tijekom sva tri dana trajanja manifestacije.

Natjecanja su se odvijala u šest sektora:

  • Informacijska i komunikacijska tehnologija
  • Proizvodnja i inženjerska tehnologija
  • Građevinarstvo i tehnologija gradnje
  • Prijevoz i logistika
  • Društvene i osobne usluge
  • Kreativna umjetnost i moda.

 Euroskills DUO PACK 1.jpg

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

Euroskills DUO PACK 2.jpg

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

Euroskills DUO PACK 6.jpg

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

Euroskills DUO PACK 5.JPG

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

Euroskills DUO PACK 8.JPG

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

Euroskills DUO PACK 7.JPG

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

Euroskills DUO PACK.jpg

EuroSkills 2018, Budimpešta DUO PACK

Prezentacije i panel diskusije su bile usmjerene na sadašnjost i budućnost europskog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Posjetitelji su imali priliku isprobati različite vještine na interaktivan način. Iskustva “vlastitih ruku“ su poslužila mnogim posjetiteljima kao izvor inspiracije za planove o budućoj karijeri. EuroSkills predstavlja širok raspon mogućnosti za daljnji razvoj karijere, gdje svatko može pronaći ono najbolje za sebe.

 

Okrugli stol u Varaždinu

Okrugli stol na temu srednjega strukovnog obrazovanja održan je u srijedu, 31. listopada u HGK Županijskoj komori Varaždin, a organiziran je u suradnji s mađarskim partnerima u projektu - Trgovinskom i industrijskom komorom Županije Zala te Centrom za strukovnog obrazovanje iz Zalaegerszega, a svrha mu je bila naglasiti važnost struke, razmjenu iskustva mađarskih i hrvatskih dionika u sustavu strukovnog obrazovanja, potaknuti raspravu o izazovima i prilikama lokalnog i regionalnog gospodarstva kojem je preduvjet i nositelj strukovno obrazovanje, te sagledati perspektivu za poboljšanje i modernizaciju sustava strukovnog obrazovanja i njegova provođenja.

Okrugli stol DUO PACK 1.jpg

Okrugli stol DUO PACK Varaždin

Okrugli stol DUO PACK 2.jpg

Okrugli stol DUO PACK Varaždin

U radu okruglog stola i vrlo živoj i zanimljivoj raspravi, koja je pokazala kako je povezanost, suradnja i dobra komunikacija između svih dionika najbolji put prema poboljšanju strukovnog obrazovanja, sudjelovali su dr. Tibor Kler, voditelj Odjela za strukovno obrazovanje iz Uprave za obrazovanje pri Mađarskoj trgovinskoj i industrijskoj komori, Budimpešta, Károly Szabó, direktor Centra za strukovno obrazovanje iz Zalaegerszega, Mađarska, Viktória Bangó-Rodek, koordinator strategije obrazovanja – Trgovinska i industrijska komora Županije Zala, Mađarska, András Nagy, direktor – Centar za dualno obrazovanje, Zalaegerszeg i Damir Zvonar, viši stručni savjetnik, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zagreb, te predstavnici strukovnih škola Varaždinske županije i drugih institucija važnih za strukovno obrazovanje.

Okrugli stol DUO PACK.jpg

Okrugli stol DUO PACK Varaždin

 

Završna konferencija u Varaždinu

Završna konferencija uspješne hrvatsko-mađarske suradnje u projektima strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih tijekom provođenja dvaju projekata prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska u kojima je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin vodeći partner, Duo Pack – Praktičan pristup stvarnom znanju - Practical Approach to Concrete Knowledge i EN-EFF – Novi koncept treninga za energrtsku učinkovitost - New concept training for energy efficiency, održana je 26. studenog 2018. u Varaždinu.

Zavrsna konferencija4.jpg

DUO PACK završna konferencija

Zavrsna konferencija7.jpg

DUO PACK završna konferencija

Zavrsna konferencija3.jpg

DUO PACK završna konferencija

Uključila je glavne ciljeve i rezultate projekata DUO PACK i EN-EFF sufinanciranih iz komponente 4.1.2. Suradnja u produčju srednjoškolskog obrazovanja i obrazovanja odraslih Prekograničnog programa Interreg V-A Mađarska–Hrvatska 2014-2020. Provedene aktivnosti obaju projekata obuhvatile su i povezale predstavnike partnerskih institucija te potaknule prijenos znanja, iskustava i dobre prakse između uključenih dionika u provedbi strukovnog obrazovanja te implementaciji novih obrazovnih programa u području energetske učinkovitosti u izgradnji novih objekata u prekograničnom području.

Zavrsna konferencija DUO PACK1.jpg

DUO PACK završna konferencija

Sudionike su uvodno pozdravili Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva Interreg V-a Programa suradnje Mađarska – Hrvatska, Tvrtko Čelan, programski i komunikacijski voditelj u Zajedničkom tajništvu Interreg V-a Programa suradnje Mađarska - Hrvatska i Dragutin Gložinić, predsjednik ŽK Varaždin. M. Szűcs je istaknuo da su se otkada su pokrenuti prekogranični projekti novčana sredstava iz godine u godinu povećavala te da je Europska unija prepoznala značaj prekogranične suradnje. Karakteristika oba projekta je da su teme koje obrađuju, dualno obrazovanje i energetska učinkovitost, zapravo jedne od središnjih tema danas u društvu, ne samo kod nas nego općenito u Europi i svijetu. Predsjednik Županijske komore Varaždin je rekao da su teme oba projekta u žarištu interesa u društvu i da smo tom suradnjom s Mađarskom dobili dosta informacija, te da je razmjena iskustava iznimno bitna.

Zavrsna konferencija6.jpg

DUO PACK završna konferencija, Márton Szűcs

Zavrsna konferencija2.jpg

DUO PACK završna konferencija, Márton Szűcs

Zavrsna konferencija1.jpg

DUO PACK završna konferencija, Tvrtko Čelan

Okosnicu projekta DUO PACK – Praktičan pristup stvarnome znanju čini razmjena dobrih praksi i iskustava između projektnih partnera – regionalnih gospodarskih komora i njihovih potpornih institucija – srednjih strukovnih škola, mađarskih centara za strukovno naukovanje te donositelja odluka iz područja obrazovanja s ciljem da se ukaže na važnost i potrebu stjecanja stručnih kompetencija u realnim uvjetima, dakle, u poduzećima i to putem učenja temeljenog na radu.

Zavrsna konferencija DUO PACK.jpg

DUO PACK završna konferencija 

Zavrsna konferencija DUO PACK4.jpg

DUO PACK završna konferencija 

U sve aktivnosti oba projekta koji su počeli istovremeno i završavaju nakon 16 mjeseci trajanja bilo je izravno uključeno 950 sudionika. EN-EFF je vrijednosti ukupno 177 tisuća eura, a DUO PACK 100 tisuća eura.

Zavrsna konferencija5.jpg

DUO PACK završna konferencija 

Zavrsna konferencija.jpg

DUO PACK završna konferencija 

Završna konferencija obaju projekata i suradnja svih dionika uključenih u njihovu provedbu su okončani, no svečanim činom potpisivanja sporazuma o suradnji za identificiranje, implementaciju i koordinaciju aktivnosti usmjerenih na područje razvoja i modernizacije strukovnog obrazovanja u pograničnom području Mađarske i Hrvatske, vrlo korisna suradnja uspostavljena između Strojarske i prometne škole iz Varaždina i Centra za strukovno obrazovanje iz Zalaegerszega, te Komercijalne i trgovačke škole iz Bjelovara i Centra za strukovno obrazovanje iz Kaposvara će se nastaviti i u budućnosti.

Zavrsna konferencija DUO PACK2.jpg

DUO PACK završna konferencija, potpisivanje sporazuma o suradnji 

Zavrsna konferencija DUO PACK3.jpg

DUO PACK završna konferencija, potpisivanje sporazuma o suradnji