Vrijeme održavanja: 04.02.2021. - 30.06.2023.

Projekt ETGG 2030 – potpora održivosti malim i srednjim tvrtkama putem certificiranja

Objavljeno: 04. 02. 2021. , Ažurirano: 05. 05. 2021.

Zeleni i održivi turizam predstavlja budućnost i okosnicu razvoja turističke djelatnosti. HGK – Županijska komora Split sa sedam europskih partnera iz ukupno šest zemalja putem projekta Europski turizam postaje zelen (European Tourism Going Green ETGG 2030) promiče i potiče održivo i zeleno poduzetništvo. Ovaj projekt pruža izravnu potporu europskim malim i srednjim tvrtkama u turističkom sektoru koje žele ojačati svoj status u području održivosti. ETGG 2030 se financira iz programa EU COSME, u iznosu od gotovo milijun eura, a trajat će 30 mjeseci, počevši od siječnja 2021. godine. Projekt je okupio stručnjake s područja održivosti, visokoobrazovne institucije, poslovne potporne institucije, gospodarske komore, turističke i neprofitne organizacije kako bi se uspostavio klasterski pristup zasnovan na ICT-u za razvoj i transfer inovativne najbolje prakse u održivom upravljanju mikro, malim i srednjim tvrtkama u turizmu.

Strategije otpornosti na COVID-19 – potpora malim i srednjim turističkim tvrtkama i europskim destinacijama

Prije Covida-19 održivost se odnosila na klimatske promjene, socijalnu nejednakost i degradaciju okoliša, s dugoročnim rješenjima i međunarodnim ciljevima usmjerenim prema budućnosti. Pandemija je fokus stavila na ljudsko zdravlje i ekonomsko preživljavanje na osobnoj i globalnoj razini. Upravljanje kratkoročnim krizama je jedno, ali suočeni s više kriznih žarišta moramo imati promišljeniji odgovor po pitanju dugoročne stabilnosti, uz istovremeno provođenje mjera neposredne potpore. Dugoročni ciljevi ne smiju biti napušteni, već ih treba preformulirati kako bi se osiguralo postizanje kružne zelene ekonomije predviđene EU implementacijom UN-ove Agende 2030.

ETGG 2030 – usluge podrške malim i srednjim tvrtkama

Implementacija usluga održivosti za MSP-ove putem projekta ETGG 2030 će u pilot fazi obuhvatiti devet destinacija i šest zemalja s lokalitetima pod zaštitom UNESCO-a i mreže Natura 2000, u pokušaju da se učine otpornijima najugroženiji europski turistički ekosustavi. Stručna podrška iz Erasmusovog projekta TRIANGLE (Tourism Research Innovation and Next Generation Learning ExperienceKnowledge Alliance će se usmjeriti na šest poslovno-potpornih organizacija i gospodarskih komora koje će putem natječaja na državnoj razini odabrati 70 malih i srednjih tvrtki kojima će se pružiti potpora za održivost u vrijednosti do 10.000 eura.

Jedna od navedenih institucija i ujedno jedini projektni partner iz Hrvatske je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Split.

Na europskoj će se razini razviti i implementirati zajednički online sustav obuke u području održivosti malih i srednjih poduzetnika, koji će im omogućiti pristup kako stručnoj bazi znanja, tako i grupi europskih stručnjaka za održivost koji će im pomoći tijekom postupka certificiranja.

Od istraživanja do tržišta – otvaranje pristupa tržištu za certificirane male i srednje tvrtke

Korištenjem sustava obuke i alata poput aplikacije ''Jeste li spremni za certificiranje?'' te certifikatom koji im izdaje neovisno tijelo, male i srednje tvrtke će moći donositi na dokazima utemeljene poslovne odluke za implementaciju održivosti u svoje poslovanje i opskrbne lance, kako bi poboljšali svoje društveno-ekonomske i ekološke performanse te ujedno bili mjerljivi u procesu postajanja što održivijima. To će im omogućiti da se bolje pozicioniraju na tržištu kvalificirajući se za uvrštavanje na najveće svjetsko neovisno tržište održivog i odgovornog turizma – Green Travel Maps na portalu Tourism2030.eu – gdje mogu uspostaviti B2B, B2C i B2G veze uključivanjem u nadograđenu aplikaciju Travel Green Europe App.

Ukoliko želite vidjeti kako se vaše poslovanje ili destinacija mogu uključiti, posjetite web stranicu projekta OVDJE.

Partneri na projektu su: Sveučilište za održivi razvoj Eberswalde – ZENAT (Njemačka), ECOTRANS (Njemačka), ÖHV Turistički servis (Austrija), Hrvatska gospodarska komora (Hrvatska), Gospodarska, industrijska, obrtnička i poljoprivredna komora Pordenona - Udine (Italija), Posebna agencija Gospodarske komore Basilicata ASSET (Italija), Turističko udruženje okruga Sibiu (Rumunjska) i DMD NT (Bugarska).

Više informacija o projektu ETGG 2030 možete dobiti u nacionalnom partneru, HGK – Županijskoj komori Split, od Nataše Bušić, tel. 021 / 321-118, e-mail: nbusic@hgk.hr

 

Logo projekta:                     Logo nacionalnog partnera:           EU financiranje - logo:

1.png                   2.jpg                               3.jpg