Vrijeme održavanja: 29.10.2019.

Potpisan Sporazum o suradnji HGK u Splitu i Splitsko-dalmatinske županije

Objavljeno: 30. 10. 2019. , Ažurirano: 30. 10. 2019.

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potpisali su 29. listopada Sporazum o suradnji između Komore i Županije na projektu osnivanja zajedničkog Koordinacijskog tijela za gospodarski razvoj SDŽ.

Cilj je suradnje i ovog tijela jačanje veza između jedinica lokalne samouprave i povećanje kooperativnosti među njima, iskorištavanje potencijala i mogućnosti svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije te njen ravnomjerniji razvoj. Svrha je osigurati uvjete poslovanja i stvoriti kvalitetnu i pozitivniju poduzetničku klimu, koja će dodatno potaknuti rast gospodarstva, istaknuli su potpisnici Sporazuma.

''Naša je ideja bila da pokažemo da se uspjeh ne događa samo drugima i negdje drugdje, već da ova Županija radi dobar posao, da imamo itekako vrijedne i uspješne gradonačelnike i načelnike čije priče želimo predočiti javnosti te ujedno potaknuti i ostale na veći angažman. Koliko mi je poznato, riječ je o jedinstvenom sporazumu između Gospodarske komore i jedinice regionalne samouprave, a mi bismo voljeli da naš primjer slijede i drugi te da ovaj projekt s regionalne pređe i na nacionalnu razinu'', poručio je Tomaš.

''Od danas temeljem ovog sporazuma imamo onaj glavni stup i oslonac u našoj Gospodarskoj komori, koja će kroz ovo tijelo na neki način biti pokretač aktivnosti te će okupljati u jednom sinergijskom smislu lokalne zajednice, općine i gradove, kako bi se potaklo poduzetništvo i gospodarski razvoj u svim dijelovima županije. Zahvaljujući ovom sporazumu i našoj sinergiji najuspješnijim lokalnim zajednicama dodjeljivat ćemo priznanja, svojevrsnu Zlatnu kunu SDŽ, da im bude poticaj i pokazatelj da je vrijedno ulagati u mlade ljude i u gospodarstvenike jer bez čvrstog i jakog gospodarstva neće biti uspjeha ni u drugim, demografskim, sportskim, obrazovnim i kulturnim mjerama'' rekao je župan Boban.

Koordinacijsko tijelo, koje će biti sastavljeno od predstavnika ŽK Split i Županije, radit će na poticanju županijskih gradova i općina da sudjeluju u ovom projektu, a priznanja će se najuspješnijima među njima dodjeljivati u 3 kategorije, i to za: Start Up (otvaranje novih poslovnih subjekata i poticanje novih poduzetnika), EU fondove (ugovorena EU sredstva u određenoj godini) i Razvoj poduzetništva (za sve što su općina ili grad napravili u određenom razdoblju kako bi potaknuli poduzetništvo na svom području).

U svakoj od navedenih kategorija priznanja će se, s obzirom na broj stanovnika, dodjeljivati za najuspješniji mali grad (do 5.000 stanovnika), srednji (od 5.000 do 20.000 stanovnika) te veliki grad (više od 20.000 stanovnika), kao i za općine: malu (do 1.500 stanovnika), srednju (od 1.500 do 3.000 stanovnika) i veliku općinu (više od 3.000 stanovnika).

Stvaranjem boljih uvjeta za poslovanje, stvara se za život i rad poželjno okruženje te promiče demografski razvoj kako županije tako i cijele Hrvatske. Čelni ljudi Gospodarske komore u Splitu i Županije izrazili su uvjerenje da će se putem ovog projekta te jačom sinergijom gospodarstva i jedinica lokalne samouprave utjecati na gospodarski rast i stvaranje okruženja koje će u većoj mjeri pogodovati poduzetništvu odnosno biti business friendly. A to će posljedično utjecati na bolji i ugodniji život stanovništva i time ostanak mladih, što bi predstavljao najveću dobrobit i pobjedu, poručili su sa potpisivanja Sporazuma.