Vrijeme održavanja: 16.04.2019.

Objavljeno: 17. 04. 2019. , Ažurirano: 19. 09. 2019.

U sklopu akcije ''Posjeti tvrtku – upiši struku'' učenici splitskih osnovnih škola ''Pujanke'' i ''Brda'' obišli su pogon i alatnicu velike županijske tvrtke AD Plastik u Solinu.

Treći je to, i ujedno zadnji ovogodišnji posjet u ciklusu posjeta učenika tvrtkama u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Split, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Split, CISOK-a.

Ideja akcije ''Posjeti tvrtku – upiši struku'', koju je osmislila i pokrenula Antonija Bašić iz HGK u Splitu, je učenicima što više približiti zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, kao i zanimanja u koja se učenici osnovnih škola slabije upisuju.

''Riječ je o u Hrvatskoj jedinstvenoj akciji za koju se nadamo da će poslužiti kao uzor i drugima, jer su povratne reakcije djece i uključenih u akciju odlične'' poručio je tijekom posjeta AD Plastiku predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš.

Uz predsjednika ŽK Split u posjetu su sudjelovali i predstavnici partnerskih institucija, Slavko Žaja iz Grada Splita, Ante Radovčić iz Splitsko-dalmatinske županije te Pia Martinić, ispred HZZ Regionalnog ureda Split i Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK).

U sektoru proizvodnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji deficit u gotovo svim zanimanjima koje tvrtka AD Plastik traži, poput poslova mehaničara, montera, električara, alatničara i sličnih, odnosno poslova inženjera tehnologa, održavanja, kvalitete itd.

Učenike je u pogonu tvrtke AD Plastik dočekao rukovoditelj proizvodnje Ante Vučić koji je učenike proveo po proizvodnom pogonu te alatnici.

Upisom u deficitarna zanimanja učenici dobivaju mnoge benefite: brzo pronalaženje posla u struci nakon školovanja, sticanje konkretnih znanja i vještina za cijeli život, neosjetan prijelaz između školovanja i rada, kao i brojne stipendije na raspolaganju.