I. Benzon, I. Ljubenkov, S. Goreta Ban i I. Andrić (s desna na lijevo)
Izvor: HGK ŽK Split
Autor: HGK ŽK Split

Mogućnosti korištenja nusproizvoda riblje industrije i prerade maslina


Objavljeno: 03. 07. 2020. , Ažurirano: 03. 07. 2020.


Poslovna akceleracija i otvoreni forum o nusproizvodima bio je naziv treće radionice u sklopu projekta CIRCE2020, koja je 1. srpnja održana u HGK - Županijskoj komori Split.

Prepoznajući važnost i problem gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i tražeći nova rješenja poput kružnog gospodarstva, JU RERA S.D zajedno s Čistoćom Cetinske Krajine sudjeluje u projektu CIRCE2020, uz još sedam projektnih partnera iz četiri zemlje članice EU, Italije, Austrije, Mađarske i Poljske. Cilj je projekta širenje i poticanje koncepta kružnoga gospodarstva u pet industrijskih pilot-područja svake od zemalja partnera.

Cilj je treće radionice u sklopu projekta, u organizaciji RERA-e i Sekcije Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu HGK - Županijske komore Split, bio informirati i educirati gospodarstvenike i ostale sudionike o kružnom gospodarstvu kao ekonomskom modelu koji osigurava održivo gospodarenje resursima te produžavanje životnog vijeka materijala i proizvoda.

Uime domaćina, ŽK Split, prisutne je pozdravila Ana Marija Puzić, dok je Ivo Benzon uime nositelja projekta CIRCE2020 JU RERA S.D. predstavio njegove ciljeve i dosadašnje rezultate.

Uz moderiranje doc. dr. sc. Ive Andrića sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije nazočne su s aktualnostima na području korištenja nusproizvoda prerade maslina i riblje industrije upoznali renomirani stručnjaci.

Izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta predstavio je stanje, tržište i regulatorni okvir maslinarstva i uljarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dr. sc. Smiljana Goreta Ban s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam predstavila je mogućnosti korištenja komine masline u poljoprivredi, a dr. sc. Zlatka Knezović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije predstavila je rezultate analize kvalitete i zdravstvene ispravnosti sekundarnih sirovina iz prerade ribe.

Dr. sc. Zlatka Knezović, Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ.jpg

Dr. sc. Zlatka Knezović, Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ; Izvor: HGK ŽK Split; Snimio: HGK ŽK Split.