Vrijeme održavanja: 28.08.2019.

Objavljeno: 30. 08. 2019. , Ažurirano: 02. 09. 2019.

U Anconi je 28. kolovoza potpisan Sporazum o suradnji između Splitsko-dalmatinske županije i Regije Marche. Sporazum, kojim se jačaju veze između dviju obala Jadrana, su potpisali splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i predsjednik Regije Marche Luca Ceriscioli.

Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš. Splitska komora, koja je zajedno s Komorom Ancone suosnivač Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum), snažno podržava suradnju na svim razinama, a o važnosti povezivanja govori i činjenica da je Europska unija prepoznala pozitivne strane makroregionalnog rješavanja određenih pitanja donošenjem Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Tijekom dvogodišnjeg predsjedanja ŽK Split AIC Forumom na čelu s tadašnjom predsjednicom Mirjanom Čagalj, poseban je naglasak bio na povezivanju svih relevantnih institucija, pa je u listopadu prošle godine u Splitu uspješno održana 1. zajednička konferencija foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta s više od 400 sudionika.

I ovaj je događaj u Anconi još jedan dokaz da Jadransko more ne razdvaja nego spaja naše gradove, regije, sveučilišta i gospodarstva. Posebno je važno što su na skupu sudjelovala i djeca i mladi okupljeni na međunarodnom nogometnom turniru ''Sve za Jadransko-jonsku makroregiju'', koji tako od malih nogu upoznaju dobrobiti koje njihovim regijama može donijeti ovakva suradnja, a sve je to temelj i za bolju gospodarsku suradnju.

Tomaš se u Anconi sastao i s predsjednikom Komore Marche Ginom Sabatinijem te su razgovarali o budućim aktivnostima Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora.

rsz_itala.jpg

Izvor: HGK