Vrijeme održavanja: 08.05.2020.

Gradonačelniku Splita predsjednik HGK – ŽK Split predstavio Katalog i založio se za snažnije okretanje domaćoj ponudi

Objavljeno: 11. 05. 2020. , Ažurirano: 11. 05. 2020.

Hrvatska gospodarska komora kontinuirano upućuje na važnost domaće proizvodnje i na brojne kvalitetne hrvatske proizvode. Situacija nastala zbog pandemije izazvane koronavirusom te otežano i velikom broju tvrtki i onemogućeno poslovanje, posebno u segmentu opskrbe i uvoza, još su jednom potvrdili važnost domaće proizvodnje.

Upravo radi predstavljanja naručiteljima roba i usluga, ali i svim zainteresiranima, proizvoda koji se proizvode u Hrvatskoj, HGK je još 2016. godine izradio online Katalog hrvatskih proizvoda. Katalog na jednome mjestu pruža korisne informacije o domaćoj ponudi te naručiteljima, posebno investitorima i projektantima, olakšava rad pri pripremi natječajne dokumentacije. U ovom trenutku u Katalogu je gotovo 3300 domaćih proizvoda iz svih sektora od izgradnje, industrijskih proizvoda do poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš detaljnije je 8. svibnja na sastanku u Poglavarstvu grada Splita predstavio gradonačelniku Andru Krstuloviću Opari i njegovu zamjeniku Nini Veli Katalog hrvatskih proizvoda i mogućnosti koje pruža.

''Kao i u zdravstvenoj borbi protiv koronavirusa, i u borbi s njegovim gospodarskim posljedicama važno je da pokažemo odgovornost i solidarnost te se snažnije okrenemo domaćoj proizvodnji i ugradimo hrvatski proizvod gdje god je to moguće'', rekao je Joze Tomaš, naglasivši da pritom važnu ulogu imaju i javni naručitelji. Tomaš je izrazio nadu da će Katalog hrvatskih proizvoda postati referentna točka jedinicama lokalne samouprave u budućim postupcima planiranja, projektiranja i provedbe javne nabave kako bi se povećao udio hrvatskih proizvoda, a posebno malih i srednjih poduzetnika, u sustavu javne nabave, poštujući pritom načela slobode kretanja roba i usluga.

Gradonačelnik Krstulović Opara pozdravio je inicijativu što većeg uključivanja i korištenja hrvatskih proizvoda kada je to moguće te je naveo kako Grad Split, posebno u vrijeme njegova mandata, svjestan važnosti toga za opstanak i razvoj hrvatskih proizvođača nastoji, uz sve poštovanje procedura javne nabave, u što većoj mjeri koristiti upravo domaće proizvode. I kao građaninu, hrvatski proizvod mu je uvijek prvi izbor.

S obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu potresom u Zagrebu i zarazom koronavirusom, u Katalogu je izrađena pretraga u kategoriji POTRES-OBNOVA s izravnom poveznicom na tvrtke te proizvode i usluge za obnovu potresom oštećenih objekata te stavka COVID-19 sa sredstvima za borbu protiv koronavirusa, poput raznih zaštitnih sredstava, dezinficijensa i sl. S obzirom na postupno stupanje na snagu popuštanja mjera uz stroge epidemiološke uvjete, valja očekivati povećanu potražnju takvih proizvoda.

Upis u online Katalog besplatan je za članice HGK, a proizvode je moguće pretraživati prema nizu kriterija. Osim osnovnih informacija o proizvodu i tvrtki, Katalog sadrži i niz dodatnih informacija koje će naručiteljima pomoći u odabiru, poput normi, certifikata, znakova kvalitete HGK, područja primjene, tehničke specifikacije, troškovnika itd.

Katalog hrvatskih proizvoda gospodarstvenicima će biti od velike pomoći ne samo u ovim novim uvjetima poslovanja zbog ugroze od koronavirusa nego i u budućem redovnom poslovanju jer olakšava pristup potrebnim informacijama o domaćoj ponudi, stoga iz ŽK Split pozivaju dalmatinske tvrtke da upišu svoje proizvode u Katalog, čija je baza iz dana u dan sve veća.