Vrijeme održavanja: 13.05.2020.

Analiza HGK - Županijske komore Split

Objavljeno: 13. 05. 2020. , Ažurirano: 13. 05. 2020.

HGK – Županijska komora Split analizirala je poslovanje županijskoga gospodarstva u travnju ove godine, koji je, kao i u ostatku Hrvatske i svijeta, bio obilježen borbom protiv koronavirusa te ograničenjima ili potpunom obustavom rada brojnih tvrtki.

''Najveći dio mjeseca, točnije do 27. travnja, na snazi su bile mjere ograničenja kretanja te obustave rada određenih djelatnosti, što reflektiraju i podaci kojima raspolažemo. Tako je vrijednost izdanih računa poreznih obveznika sa sjedištem u našoj županiji u travnju iznosila 757,1 milijun kuna, što je gotovo za trećinu manje u odnosu na prošlogodišnji travanj kada je iznosila 1,1 milijardu kuna, dok je sam broj izdanih računa više nego prepolovljen'', poručuje predsjednik HGK – ŽK Split Joze Tomaš.

Do prve faze mjera popuštanja obustavljen je bio rad 2247 županijskih tvrtki s ukupno 8277 zaposlenih, a aktivacijom mjera posljednja četiri dana u travnju ponovno je omogućen rad njih 482. Popuštanjem mjera u svibnju omogućen je ponovni rad većine subjekata kojima je bio obustavljen te je s aktiviranjem treće faze mjera popuštanja od danas na snazi zabrana za još 248 županijskih tvrtki koje zapošljavaju 672 osobe, mahom u djelatnostima koje uključuju okupljanje većeg broja ljudi. Daljnje su mjere popuštanja već najavljene iako je zbog potrebnog pridržavanja epidemioloških mjera neizvjesno u kojem će opsegu poslovanje tvrtki biti aktivirano i s kakvim konačnim rezultatima.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u travnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo novoprijavljenih 3798 osoba, dok je ukupan broj nezaposlenih u županiji iznosio 27.063, što je gotovo 11 posto više nego u ožujku ove godine. S druge strane, broj prijavljenih potreba HZZ-u za radnicima bio je 88,5 posto manji u odnosu na prošlogodišnji travanj, što je i razumljivo s obzirom na to da se upravo u ovom razdoblju najviše zapošljavala sezonska radna snaga u turizmu, trgovini i poljoprivredi.

Usporedba podataka o fiskaliziranim računima tvrtki sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji u travnju 2020. u odnosu na isti mjesec prošle godine pokazuje znatan pad gospodarske aktivnosti.

Dok je u travnju 2019. godine rastao i broj i vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na ožujak, ove je godine situacija bitno drugačija te je broj fiskaliziranih računa u travnju u odnosu na ožujak 38,4 posto manji, a njihova vrijednost 23,6 posto. Najveći pad, očekivano, bilježi djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u kojoj je prošli mjesec izdano računa u vrijednosti 3,2 milijuna kuna, dok je u travnju 2019. vrijednost izdanih računa u ovoj djelatnosti iznosila 159,9 milijuna kuna.

S druge strane, vrijednost izdanih računa u prva četiri mjeseca ove godine, od 1. siječnja do 30. travnja, gotovo je identična onoj u istom razdoblju prošle godine, tj. radi se o padu od tek 1,36 posto u 2020. To govori o intenzivnoj gospodarskoj aktivnosti u našoj županiji na samom početku godine, prije krize uzrokovane koronavirusom i uvođenja mjera ograničenja te ujedno daje nadu i optimizam u što brži oporavak gospodarstva, posebno onih industrijskih grana kojima će se u narednom razdoblju otvoriti tržište. U djelatnostima poput turizma valja pak očekivati i dalje znatan pad prihoda jer su oni dosadašnjih godina i bili najveći upravo u mjesecima koji slijede.