Vrijeme održavanja: 16.04.2020.

Objavljeno: 17. 04. 2020. , Ažurirano: 17. 04. 2020.

Gospodarstvenici Sisačko-moslavčke županije pogođeni su krizom te su nastale znatne štete u županijskom gospodarstvu uzrokovane širenjem koronavirusa, istaknuto je na online sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak 16. travnja.

Raspravljajući o utjecaju bolesti COVID-19 na stanje gospodarstva, predsjednik ŽK Sisak Tihomir Babić istaknuo je: „Ovom krizom pogođeni su svi gospodarstvenici, prije svega mikro, mali i srednji poduzetnici te obrtnici. Najveći udar prvotno su osjetili mali i srednji poduzetnici u djelatnostima trgovine, prijevoza i ugostiteljstva te prerađivačka industrija, posebice u drvnom, tekstilnom i metaloprerađivačkom sektoru zbog pada narudžbi zbog širenja epidemije u susjednim zemljama.“

Na području Sisačko-moslavačke županije zahtjev za mjeru očuvanja radnih mjesta u ožujku je predalo 1686 poduzetnika, a za njih 1665 odobrena je mjera za 7330 djelatnika. Za mjeru odgode plaćanja poreza i doprinosa županijski su poduzetnici podnijeli 1454 zahtjeva, od čega je odobreno više od 1030 zahtjeva, 320 zahtjeva je u postupku, a ostali su odbijeni.

„Hrvatska gospodarska komora od početka pandemije koronavirusa aktivno sudjeluje u obavještavanju nadležnih institucija o potrebama gospodarstvenika radi definiranja potrebnih mjera za minimaliziranje negativnih učinaka krize na gospodarstvo. Naglasak je, prije svega, na održavanju likvidnosti privatnog sektora te zadržavanju radnih mjesta“, rekao je Babić dodavši kako je HGK prijedloge svojih članica uputio nadležnim institucijama.

Većina je mjera koje je HGK predložio za ublažavanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom u gospodarstvu i prihvaćena: oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza na dohodak za tvrtke pogođene krizom; odgađanje naplate poreza na dobit i naplate akontacije za porez na dobit; hitna isplata minimalne plaće za pogođene tvrtke i radna mjesta; naplata PDV-a po naplati izdanih računa; uvođenje moratorija na kredite fizičkim i pravnim osobama u razdoblju od šest mjeseci, bez naplate kamata i naknada; izrada povoljnih i brzih kreditnih linija putem HBOR-a, HAMAG-a i poslovnih banaka za osiguranje operativnih troškova i likvidnost privatnog sektora; fleksibilniji pristup u stupanju potraživanja u status loših kredita (HNB je omogućio svim bankama tretiranje svih klijenata koji su 31. prosinca 2019. bili u A kategoriji (više od 94 posto klijenata) da ih se tretira u toj istoj kategoriji do kraja ove godine, s mogućnošću produljenja do ljeta 2021. godine); odgoda predavanja financijskih izvješća; fleksibilniji pristup u provedbi projekata financiranih iz EU fondova – brže isplate, produljenje rokova provedbe, realokacija neiskorištenih sredstava na potrebe očuvanja radnih mjesta; uvođenje moratorija na bankarske kredite u trajanju od najmanje šest mjeseci za sve pogođene pravne i fizičke osobe, bez naknade te osiguranje neometanog međunarodnog prometa roba i opskrbnog lanca.

Govoreći o utjecaju pandemije koronavirusa na gospodarstvo, članovi Gospodarskog vijeća istaknuli su kako su suočeni s padom narudžbi, a proizvodnju su organizirali pridržavajući se protuepidemijskih mjera te mjera socijalnog distanciranja. Očekuju da će se utjecaj krize još dugo odražavati na globalno gospodarstvo.