Objavljeno: 10. 08. 2016. , Ažurirano: 09. 11. 2016.

Projekt Ekonomska regija u slivu rijeke Save (ERUSRS) pokrenulo je 14 gospodarskih komora s područja sliva rijeke Save iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, koje su 2007. godine na konstituirajućemu međukomorskom sastanku u Šapcu (Srbija), uz sudjelovanje predstavnika veleposlanstava, Europske unije i Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, potpisale Protokol o suradnji na ekonomskom jačanju savske regije. Pritom je ERUSRS definiran pokretačem gospodarskog i održivog razvoja koji se temelji na korištenju prirodnih resursa rijeke Save, ali i na njenu ekološkom očuvanju, čemu je potporu dala i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save. Izvorište te regionalne inicijative u Okvirnom je sporazumu za sliv rijeke Save, potpisanom 2002. godine između četiriju država savske regije, i obuhvaća 940 kilometara riječnog toka i priobalja, s godišnje oko milijun plovila na rijeci Savi te predstavlja tržište od oko 6.9 milijuna stanovnika i oko 140 tisuća tvrtki. Potencijali su to koji teritorijalno područje savske regije čine poduzetnički privlačnom destinacijom za domaće i strane ulagače. U tom kontekstu određeni su i strateški ciljevi udruženja komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save:

- ubrzati gospodarski i održivi razvoj savske regije
- unaprijediti ekonomske odnose te prometnu i komunikacijsku infrastrukturu
- uspostaviti bolje veze na području turizma, zaštite okoliša i znanosti
- poticati povezivanje poduzetnika i zajednička ulaganja
- provoditi zajedničke edukativne programe sa svrhom jačanja poduzetničke matrice
- promicati obnovu i razvoj plovidbe rijekom Savom te nautički turizam
- predstaviti mulitkulturalne sadržaje savske regije
- jačati prekograničnu i međuregionalnu suradnju
- razvijati savsku regiju kao privlačno mjesto za ulaganje i rad u okviru EU

Gospodarske komore koje sudjeluju u tom regionalnom udruženju, 17 službenih potpisnica sporazuma o suradnji ERUSRS-a, pronašle su zajednički interes u provedbi različitih programa, osobito u segmentu informacijskog povezivanja te bilateralnih i multilateralnih poslovnih foruma.

Beograd, Srbija, 24. listopada 2016.
20. sjednica Foruma predsjednika komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save

Daljnji razvoj gospodarske suradnje, poticanje razvoja prometne infrastrukture, održivi razvoj i zaštita okoliša, nautički turizam i zajednički turistički proizvod, promocija regije kao investicijske destinacije, zajedničko sudjelovanje u europskim i drugim fondovima, samo su neke od aktivnosti koje će Privredna komora Beograda koordinirati u okviru predsjedavanja projektom Ekonomska regija u slivu rijeke Save, najavljeno je na dvadesetoj po redu sjednici Foruma predsjednika gospodarskih komora u slivu rijeke Save. Sjednicom, održanom 24. listopada započelo je dvogodišnje predsjedavanje Privredne komore Beograda projektom ERUSRS. Tom je prilikom pokrenuta i inicijativa za osnivanje Kluba poduzetnika. Osim gospodarskih komora, članove će predlagati i zanatske, odnosno obrtničke komore Ekonomske regije u slivu rijeke Save. Opširnije...

Banja Luka, BiH, 11. svibnja 2016.
19. sjednica Foruma predsjednika komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save

Forum predsjednika komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save održao je svoju 19. sjednicu u Banjoj Luci 11. svibnja ove godine. Na sjednici je podneseno izvješće Područne privredne komore Banje Luka o aktivnostima tijekom predsjedavanja Forumom, a donesena je i odluka da u sljedećem dvogodišnjem razdoblju Forumom predsjeda Privredna komora Beograd. Prisutni predstavnici komora razgovarali su i o tijeku ostvarenja internetske stranice projekta i publikacije Poveži me, kojima će se nastaviti promicati gospodarstva komora ERUSRS-a, a upoznali su se i s aktivnostima Savske komisije u 2015. godine.