Vrijeme održavanja: 19.07.2016.

Objavljeno: 15. 07. 2016. , Ažurirano: 09. 09. 2016.

Savjetnik Ureda za ekonomske odnose Veleposlanstva Mađarske Károly Róbert Scherczer i tajnik za ekonomske odnose Milán Radácsi u utorak, 19. srpnja, posjetili su Županijsku komoru Šibenik. Tom su prigodom s predsjednikom ŽK Šibenik Ivanom Sožom razgovarali o dosadašnjoj suradnji i mogućnostima razvoja gospodarskih odnosa dviju zemalja te o mogućnostima ulaganja u Šibensko-kninsku županiju. Razgovaralo se i o problemima privatizacije tvrtki u Hrvatskoj koje su u mađarskom vlasništvu.

Predstavnici Veleposlanstva posebno su istaknuli zainteresiranost mađarskih poduzetnika za ulaganja u turistički sektor.

Nakon sastanka, predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža goste je odveo u razgledavanje Industrijske zone Podi. Posjetili su tvrtku Ivanal d. o. o. gdje su se sastali s direktorom Vladimirom Ivanovićem koji ih je poveo u obilazak tvornice. Ivanal, tvornica aluminija d. o. o., privatna je tvrtka u stopostotnomu hrvatskom vlasništvu, s dugogodišnjom tradicijom u aluminijskom tlačnom lijevu. Trenutno imaju više od 80 radnika i sedam visokotlačnih ljevalica koje omogućavaju proizvodnju od otprilike 3.000 tona aluminijskih tlačnih odljevaka.

Ivanalov proizvodni program u najvećoj je mjeri orijentiran na automobilsku industriju te odljevci koje proizvode (nosači motora) završavaju u komercijalnim vozilima proizvodača poput Mana, Volva, Renaulta ili VW-a, dok manje proizvoda završava u osobnim automobilima iz GM koncerna (Opel, Saab i sl.).

Cjelokupna proizvodnja Ivanala završava na tržištu Europske unije.

Predstavnici Veleposlanstva posjetili su i NCP Remontno brodogradilište Šibenik d. o. o. koje se, uz remont, bavi i održavanjem, preinakama te novogradnjom jahti i brodova do 75 m/1.500 t.